Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η συζήτηση του του κρατικού προϋπολογσιμού για το 2016 και η αναμενώμενη ψήφισή του απόψε, η 48ωρη απεργία από την ΕΤΥΚ στον Συνεργατισμό για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, η έγκριση της ενίσχυσης €200 εκ από τη βουλή για τον Συνεργατισμό και οι πληροφορίες για σχέδιο πώλησής του και η διαμαρτυρία καταστηματαρχών για τη Λεωφόρο Χριστουγέννων στη Μακαρίου είναι τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Ο τελευταίος μνημονιακός» γράφει ότι η βουλή των αντιπροσώπων αναμένεται να ψηφίσει σήμερα τον Προϋπολογισμό του 2016 που είναι ο τελευταίος μνημονιακός. Αλλού γράφει ότι δεν έπεισαν τον Πρόεδρο οι συντεχνίες της Cyta με την Κυβέρνηση να προχωρεί με την αποκρατικοποίηση της Cyta, δίνοντας ωστόσο περιθώριο περαιτέρω διαβούλευσης για τα εργασιακά. Αλλού γράφει ότι ξεκάθαρη είναι η Κυβέρνηση πως δεν πρόκειται να συνεισφέρουμε στο ποσό των τριών δισ που θα παραχωρηθεί στην Τουρκία ως αντάλλαγμα για την παραμονή 2,2 εκ Σύρων προσφύγων στο έδαφός της.

Η «Σημερινή» με τίτλο «Σφάχθηκαν επί παντός επιστητού» γράφει ότι εξόχως πολιτικές, με εκατέρωθεν πυρά για κρίση θεσμών και Κυπριακό οι μακρές ομιλίες των κομματαρχών κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2016 στη βουλή. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε έρευνα Χριστουγέννων για καταναλωτικά αγαθά, γράφοντας ότι διιστάμενες είναι οι απόψεις για τις τιμές των βασικών αγαθών ενόψει εορτών, λιτό είναι το τραπέζι για τις ευάλωτες ομάδες, ενώ δεν συμφωνούν οι καταναλωτές με την αλλαγή του ωραρίου καταστημάτων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε καταδίωξη και σύλληψη πέντε προσώπων με 16 κιλά κάνναβης.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο Τραπεζικοί από άλλον πλανήτη, αναφέρεται στην απεργία της ΕΤΥΚ στον Συνεργατισμό για διεκδίκηση προσαυξήσεων και ΑΤΑ αναδρομικά, γράφοντας ότι όχι μόνο τα θέλουν όλα, αλλά τα θέλουν και αναδρομικά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι φουντώνει το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής στα κρατικά νοσηλευτήρια, αφού μετά την άρνηση των γιατρών να δεχθούν την προϋπόθεση του Υπουργικού Συμβουλίου να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές κάρτες ελέγχου κατά την είσοδο και έξοδό τους για εργασία και το ναυάγιο στην εφαρμογή του προγράμματος υπερωριακής εργασίας, τα πάντα έμειναν στάσιμα. Αλλού γράφει ότι μίνι σύνοδος 8 κρατών – μελών της ΕΕ και της Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες για το περιουσιακό.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Ξεπουλούν και το Συνεργατισμό» γράφει ότι «την ώρα που η Βουλή ομόφωνα ενέκρινε στήριξη του Συνεργατισμού με €200 εκ, η Κυβέρνηση κρατούσε ως επτασφράγιστο μυστικό το σχέδιο αναδιάρθρωσης του, όπως συμφώνησε με την Κομισιόν, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας προβλέπει ένταξη του Συνεργατισμού στο ΧΑΚ και σταδιακή πώληση μετοχών μέχρι 75% στους ιδιώτες. Αλλού γράφει ότι στα πρόθυρα «νευρικής κρίσης» είναι η κατάσταση στη μονάδα νεογνών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το σφυροκόπημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης δέχθηκαν χθες οι κυβερνώντες κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2016.

Η αγγλόγλωσση Cyprus Mail στο κύριο της θέμα με τίτλο «Γκρίνια για την Λεωφόρο Χριστουγέννων», γράφει ότι στα δικαστήρια οδηγείται η πρωτοβουλία του Δήμου Λευκωσίας για την Λεωφόρο Χριστουγέννων μετά από διαμαρτυρίας καταστηματαρχών ότι τους καταστρέφει. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία κατά 0.25%. Αλλού γράφει ότι οι εργαζόμενοι στην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα που συμμετέχουν στην ΕΤΥΚ, ξεκινούν 48ωρη απεργία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: