Του Αυγουστίνου (Ντίνου) Αυγουστή

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε σε μια πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία και όπως αναμενόταν δεν ικανοποίησε καμιά απολύτως ελληνική προσδοκία. Τα ίδια ακριβώς πράγματα ακούσαμε και πάλιν, σε δύο παράλληλους μονολόγους των δύο πρωθυπουργών από τους οποίους προκύπτει ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως συμφωνία στα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Λεκτικά συγκαταβατικός ο Αχμέτ Νταβούτογλου στη συνέντευξη των δύο, όπου ξεφούρνισε τα περί δήθεν «αμοιβαιότητας παραβιάσεων». «Δεν θα πρέπει να κάνουμε παραβιάσεις ένθεν και ένθεν και αντί να αλληλοκατηγορούμαστε να κάνουμε το Αιγαίο θάλασσα αλληλεγγύης» υπογράμμισε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ισχυριζόμενος ότι και τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον τουρκικό εναέριο χώρο! Αυτή η προβληματική-προσβλητική δήλωση, δεν απαντήθηκε από την ελληνική πλευρά!

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, για πολλοστή φορά η Άγκυρα δεν ανέλαβε καμία ουσιαστική δέσμευση για την καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών και των δουλεμπόρων στο έδαφός της. Η άποψη ότι η Τουρκία μπορεί να «πεισθεί» να βοηθήσει καλόπιστα στον έλεγχο των προσφυγικών ροών, και ότι η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως δήθεν «συνδετικός κρίκος» μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, είναι τραγικά αφελής. Η Τουρκία έχει πολλαπλό συμφέρον από τη συνέχιση του μεταναστευτικού ρεύματος προς Ελλάδα. Ένα σημαντικό κέρδος για την Τουρκία θα ήταν (με αφορμή το προσφυγικό) η έμπρακτη εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος συγκυριαρχίας με την Ελλάδα σε θαλάσσιες περιοχές που ήδη αμφισβητεί ως «γκρίζες ζώνες». Η Άγκυρα που θέτει διαρκώς θέμα συνεργασίας στο Αιγαίο, όχι, όμως, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά σύμφωνα με τις δικές της πάντα προκλητικές θέσεις και ερμηνείες. Στην κατεύθυνση αυτή, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να συνηγορούν. Θυμίζω τη γνωστή δήλωση Γιούνκερ ότι: «δεν μπορούμε να τσακωνόμαστε για δέκα χιλιόμετρα θαλάσσιου χώρου όταν πρόκειται για τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών»!!!

Οι τουρκικές προκλήσεις ξεκίνησαν από το γήπεδο «Φατίχ Τερίμ» της Κωνσταντινούπολης, καθώς τα τουρκικά βαρβαρικά στίφη, πριν την έναρξη του φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων των δύο χωρών, έκαναν αυτό που στην μεγάλη τους πλειοψηφία πιστεύουν και με το οποίο γαλουχήθηκαν: Από τις κατάμεστες κερκίδες του σταδίου γιουχάιζαν το θάνατο αθώων ανθρώπων στο Παρίσι και με σφυρίγματα χλεύαζαν των Ελλήνων τα ιερά, κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του Εθνικού μας Ύμνου. Την ίδια ώρα ο Αχμέτ Νταβούτογλου φρόντισε να καλύψει επιμελώς το κυανόλευκο (ελληνικό) κομμάτι του διπλού κασκόλ που φορούσαν και οι δύο πρωθυπουργοί! Σχετική φωτογραφία που έκανε το γύρο του κόσμου, δείχνει τον Αχμέτ κατακόκκινο και τον Αλέξη, μισό γαλάζιο και μισό με το μισοφέγγαρο!

Κακά τα ψέματα ζούμε ακριβώς δίπλα από ένα πραγματικό εφιάλτη. Που φροντίζει να το επιβεβαιώνει με τις πράξεις του, παραβιάζοντας κατά συρροή τον ελληνικό εναέριο χώρο (2.500 παραβιάσεις καταγράφηκαν το 2014 και ακόμα περισσότερες το 2015 στο Αιγαίο). Αποκορύφωμα αποτελεί η κατάρριψη με εντολή (όπως έγραψε η Σαμπάχ) του ίδιου του τούρκου πρωθυπουργού και θεωρητικού του Νέο-Οθωμανισμού Μεχμέτ Ναβούτογλου ενός πολεμικού αεροσκάφους της Ρωσίας το οποίο δήθεν παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο! Το κατέρριψαν τουρκικά F-16 αμέσως μετά την αλλαγή στρατηγικής της Δύσης σχετικά με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας! Η ανάγκη για συνεργία μεταξύ Ρωσίας, Η.Π.Α., Γαλλίας και ολόκληρης της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των τρομοκρατών, δεν άρεσε στους τούρκους σπόνσορες του ISIS.

Προηγήθηκαν οι αποκαλυπτικές δηλώσεις του αρχηγού της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας (επικεφαλής της ΜΙΤ) και εμπίστου του Ερντογάν κ. Χακάν Φιντάν. Ο οποίος Φιντάν, δήλωσε στο γερμανικό ΑWD: «Η εισβολή στην Συρία από τον Πούτιν στρέφεται εναντίον του Ισλάμ και του διεθνούς δικαίου. Το ΙSIS είναι μια πραγματικότητα … Λόγω παραβίασης των βασικών αρχών των Ηνωμένων Εθνών, ζητώ από τους Δυτικούς να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανατρέψουν το σχέδιο του Βλ. Πούτιν να καταπνίξει την ισλαμική επανάσταση στη Συρία».

Ποιά μπορεί να είναι η επόμενη μέρα ύστερα και από αυτό το συγκλονιστικό γεγονός είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να προβλέψει κανείς. Η Ρωσία μέχρι σήμερα έδειξε να «αποδέχεται» απώλειες προκειμένου να επιτύχει το τελικό της σκοπό. Αυτή η στάση της, όμως, σίγουρα δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα. Προς το παρόν η Μόσχα αντιδρά με άλλου είδους κτυπήματα. Η Τουρκία έχει έσοδα ετησίως περίπου 5 δις δολαρίων από τους Ρώσους τουρίστες που την επισκέπτονται. Στον αέρα θα βρεθούν ακόμα οι μεγάλες οικονομικές συμφωνίες μεταξύ των δυο χωρών, όπως η συμφωνία για την ανέγερση μεγάλου πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού στην επαρχία της Μερσίνας, οι ενεργειακοί διάδρομοι, η προμήθεια της Τουρκίας με φυσικό αέριο (η Τουρκία εισάγει το 70% των συνολικών αναγκών της από την Ρωσία και το 20% από το ΙΡΑΝ), και άλλες πολλές συμφωνίες που συνομολογήθηκαν μεταξύ των δύο χωρών, κατά το πολύ πρόσφατο παρελθόν.

Υ.Γ.: «Τούρκον είδες; Γρόσια θέλει. Κι άλλον είδες; Κι άλλα θέλει». Λέγεται για ανθρώπους που ελάχιστα δημιουργούν μόνοι τους και συνήθως αρέσκονται στο να αρπάζουν ξένα πράγματα. Και το θυμικό του λαού συνήθως επιβεβαιώνεται στην πράξη, κ. Αλέξη Τσίπρα και κ. Νίκο Αναστασιάδη!

Υ.Γ.: Η κατοχική Τουρκία που για έξι μήνες αγκυροβόλησε στην Κυπριακή ΑΟΖ! Και που για 41και πλέον συναπτά έτη κατέχει παράνομα με την ισχύ των όπλων ξένο έδαφος! Έχει το θράσος να καταρρίπτει ρωσικό αεροσκάφος επειδή δήθεν παραβίασε τον εναέριο χώρος της! Μεγάλες χώρες, όπως η Ρωσία, δεν ενεργούν παρορμητικά και σπασμωδικά. Περιμένετε……

Ο Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή είναι εκπαιδευτικός στο ΤΕΙ Λάρισας – Από το Μονάγρι Λεμεσού – [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: