Κυνήγι “μαγισσών” στην Τουρκία: Αποθρασύνθηκε ο Ερντογάν μετά τη νίκη του




Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία επιχειρηματικής ένωσης που πρόσκειται στον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε πως η έφοδος στη συνομοσπονδία επιχειρηματιών TUSCON και συνδεόμενες με αυτήν οργανώσεις στην Άγκυρα εντάσσεται στο πλαίσιο μιας έρευνας για τo «παράλληλο κράτος». Με αυτόν τον όρο που έχει επινοήσει ο Ερντογάν, περιγράφει τους υποστηρικτές του Γκιουλέν και την επιρροή τους στην τουρκική διοίκηση. Η TUSCON κατηγορείται για «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Την προηγούμενη Κυριακή, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εξασφάλισε την αυτοδυναμία με ένα εκλογικό αποτέλεσμα που ο Ερντογάν χαρακτήρισε ψήφο για τη σταθερότητα, το οποίο όμως οι αντίπαλοί του φοβούνται ότι είναι προάγγελος της αύξησης του απολυταρχισμού.

Την Τρίτη περίπου σαράντα άνθρωποι, που φέρονται να πρόσκεινται στην οργάνωση του Γκιουλέν, συνελήφθησαν σε δεκαοκτώ επαρχίες της χώρας, ανάμεσά τους υψηλόβαθμοι αστυνομικοί και δημόσιοι λειτουργοί, κατηγορούμενοι για κατοχή στρατιωτικών ή εμπιστευτικών εγγράφων.

Η οργάνωση του Γκιουλέν, που έχει υποστηρικτές σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας, περιλαμβανομένης της αστυνομίας και του δικαστικού συστήματος, βοήθησε τον Ερντογάν τα πρώτα χρόνια μετά την εκλογή του κόμματός του το 2002. Μία από τις προτεραιότητες του Ερντογάν ήταν, τότε, να τερματίσει την πολιτική επιρροή που ασκούσε ο στρατός.

Όμως στις συνέχεια οι Ερντογάν και Γκιουλέν έγιναν αντίπαλοι όταν αστυνομικοί και εισαγγελείς που θεωρήθηκε ότι ήταν κοντά στον ιερωμένο ξεκίνησαν έρευνα για διαφθορά στον στενό κύκλο του Ερντογάν, το 2013.

Η Τουρκία έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης του Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ από το 1999, με την κατηγορία ότι επιδίωξε να ανατρέψει τον Ερντογάν – μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως 34 ετών. Ο Γκιουλέν, που ελέγχει ένα διεθνές δίκτυο ισλαμικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων, αρνείται την κατηγορία.

Η εκστρατεία του Ερντογάν εναντίον του Γκιουλέν συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές της Κυριακής. Στις 27 Οκτωβρίου οι τουρκικές αρχές ανέλαβαν τη διοίκηση εταιριών μεταξύ των οποίων εφημερίδες και τηλεοπτικά δίκτυα που συνδέονται με τον Γκιουλέν.

Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Άγκυρα, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: