Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την «εμπρηστική ρητορική» της κυβέρνησης στο Μπουρουντί




Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κατήγγειλε τις «εμπρηστικές» δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης στο Μπουρούντι, κρίνοντας ότι εντείνουν τον κίνδυνο να ξεσπάσει βία μεγάλης κλίμακας στην αφρικανική χώρα της περιοχής των Μεγάλων Λιμνών, όπου καταγράφονται ταραχές από την άνοιξη.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «ανησυχεί όλο και περισσότερο, όπως και ο ΟΗΕ και η Αφρικανική Ένωση, για την εξώθηση στη βία από κυβερνητικά στελέχη και μη καθώς και για την εμπρηστική και επικίνδυνη ρητορική» της κυβέρνησης του Μπουρούντι, ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο ο επιτετραμμένος της Ουάσινγκτον στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, ο Τόμας Περιέλο.

Η Ουάσινγκτον επισείει εδώ και μήνες τον κίνδυνο ξεσπάσματος εθνοτικής βίας στο Μπουρούντι και δεν πάει να καταδικάζει με έντονο τρόπο την τρίτη θητεία του προέδρου Πιερ Ενκουρουνζίζα.

«Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια υποκίνησης στη βία ή υπονόμευσης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη διαμεσολάβηση (θεσμών) της περιοχής», τόνισε ακόμη ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Νωρίτερα σήμερα σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας του Μπαν Γκι-μουν απαίτησε η βία και οι επανειλημμένες σφαγές που καταγράφονται στο Μπουρούντι «να σταματήσουν».

Η υποψηφιότητα του Ενκουρουνζίζα για τρίτη θητεία στην προεδρία, η οποία αντίκειται τόσο στις διατάξεις του Συντάγματος του Μπουρούντι όσο και στη συμφωνία η οποία είχε συναφθεί στην Αρούσα για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, οδήγησε το Μπουρούντι σε μια κρίση η οποία ήδη έχει στοιχίσει τη ζωή 200 ανθρώπων και πλέον από τον Απρίλιο.

Η βάρβαρη καταστολή των διαδηλώσεων και η επανεκλογή τον Ιούλιο του Ενκουρουνζίζα δεν απέτρεψε την κλιμάκωση της βίας, που πλέον είναι πολύ συχνά ένοπλη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει τη Δευτέρα—κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας—για να συζητήσει σχετικά με την κλιμάκωση της βίας στο Μπουρούντι.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, UNITED STATES

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: