Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Το θέμα της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία, οι αντίδραση της Μόσχας αλλά και της Δύσης είναι το θέμα που προβάλλεται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Τετάρτης. Όλες οι εφημερίδες αναφέρονται επίσης στο άγριο τριπλό φονικό που έγινε χθες βράδυ στη Λεμεσό.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Η Τουρκία…κατέρριψε τις σχέσεις με Ρωσία!», γράφει ότι στο χειρότερο τους σημείο βρίσκονται οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τουρκικά κατόπιν οδηγιών του Τούρκου πρωθυπουργού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι επιστρέφει δυναμικά ο γαλλικός κολοσσός Total ο οποίος θέλει κι άλλα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλού γράφει ότι προγραμματίζουν τον επόμενο κύκλο εντατικών διαπραγματεύσεων Αναστασιάδης και Ακιντζί ενώ όπως δήλωσε ο Εσπεν Άιντα θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για τη μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η «Σημερινή» στο κύριο θέμα της γράφει «Σε πολεμικό πυρετό η Ρωσία και η Τουρκία» και αναφέρει ότι σε ανοικτή σύγκρουση βρίσκονται οι δύο χώρες μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους, ενώ παγκόσμια αγωνία επικρατεί για την αντίδραση της Μόσχας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Τζον Πάτρικ Χούρικαν αναφέρει ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα δανείων. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι τα κόμματα διασταύρωσαν τα ξίφη τους για το εκλογικό μέτρο.

Ο «Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Ρωσία -Τουρκία στα άκρα» γράφει ότι σκηνικό σύρραξης με έκτακτες συγκλίσεις των συμβουλίων άμυνας Ρωσίας και Τουρκίας εξελίχθηκε χθες μετά την κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου από τουρκικά F-16. Αλλού γράφει ότι ξεκαθάρισμα λογαριασμών αποτελεί ο τριπλός φόνος στη Λεμεσό με δύο αδέλφια και το γαμπρό τους να δέχονται πολλαπλές μαχαιριές και να ξεψυχούν στον δρόμο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ξεκαθαρίζουν σε δύο σημεία οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο, στην αύξηση του εκλογικού μέτρου για τη δεύτερη κατανομή και στον επαρκή έλεγχο των εξόδων των υποψηφίων.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Σε επικίνδυνες ατραπούς οδηγούν Δύση- ΝΑΤΟ, γράφει ότι με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού που διενεργούσε επίθεση κατά του ΙΚ, από την Τουρκία αποκαλύφθηκαν οι συνεργοί της τρομοκρατίας και το μέγεθος της υποκρισίας της Δύσης και του ΝΑΤΟ. Αλλού γράφει ότι στην Κύπρο βρίσκεται κλιμάκιο του ΔΝΤ για το θέμα της χρηματοδότησης της λύσης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δύο κόλπα για να υπερχρεώνουν με τόκους χιλιάδων ευρώ τους ανυποψίαστους δανειολήπτες εφαρμόζουν οι τράπεζες, με την ανοχή και συγκάλυψη της Κεντρικής Τράπεζας.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο θέμα της «Η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο» με τον Πρόεδρο Πούτιν να προειδοποιεί για σοβαρές συνέπειες την ώρα που η Ρωσία αναφέρει ότι το αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι βόμβα στην Αθήνα κατέστρεψε την κυπριακή πρεσβεία. Αλλού γράφει ότι τρεις άνθρωποι μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου στη Λεμεσό.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή», στο κύριο θέμα της γράφει με το «SU24 έπεσαν και οι αγορές», γράφοντας ότι υποχώρησαν τα χρηματιστήρια Κωνσταντινούπολης και Μόσχας και ανεστάλησαν πωλήσεις πακέτων σε Ρώσους τουρίστες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε αισιοδοξία για έγκριση του νόμου περί πώλησης δανείων με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά να οδηγείται στις 3 Δεκεμβρίου στη Βουλή. Αλλού γράφει ότι σε ενεργειακή άνοιξη βρίσκεται η Λευκωσία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: