Αναστασιάδης υπέρ συνεργασίας με Ισραήλ, εναντίον Αγκυρας: Η Τουρκία δεν έχει κάνει πρακτικά βήματα στο Κυπριακό




Στους στενούς δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ, στις κοινές προσκλήσεις που οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν και στην στρατηγική σημασία της ενεργειακής συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ, ιδίως για τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας τη Δευτέρα στο Σικάγο, στην ετήσια σύνοδο της τοπικής Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (AJC). Παράλληλα, διατύπωσε τη θέση, εκφράζοντας τη λύπη του. όσον αφορά το Κυπριακό, πως η Τουρκία, πέραν της απλής ρητορικής, η Τουρκία δεν έχει αναλάβει πρακτικά βήματα.

«Είμαστε δύο χώρες σε μία ταραγμένη αλλά σημαντική γειτονιά που αντιμετωπίζει πολλές κοινές προκλήσεις. Για το Ισραήλ η Κύπρος είναι ένας σταθερός, προβλέψιμος και αξιόπιστος εταίρος και το αντίθετο», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης,, τονίζοντας ότι σε μία περιοχή που αντιμετωπίζει συνεχείς συγκρούσεις, εξτρεμισμό, εμφυλίους πολέμους και εθνικές διαμάχες, οι δημοκρατικές χώρες της περιοχής αποτελούν ασπίδα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Αναφέρθηκε και στην προσωπική του σχέση με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρου είπε ότι δύο χώρες έχουν ευλογηθεί με το «μάνα, όχι εξ ουρανού αλλά τη θάλασσα», όπως χαρακτήρισε τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων.

«Η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων έδωσε ώθηση στην σχέση μας και χωρίς αμφιβολία άνοιξε νέους ορίζοντες τόσο στις διμερείς μας σχέσεις όσο και στην περιφερειακή συνεργασία. Κι αυτό μεταφράζεται στην πολύ αναγκαία ενεργειακή συνεργασία, τη διαφοροποίηση και εξαγωγές για αμφότερες τις χώρες.

Με αφορμή την πρόσφατη ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος Zohr στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ, είπε ότι ενδυναμώνει τις προοπτικές για επιπλέον συνέργειες στην περιοχή, τονίζοντας ότι η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για συνεργασία και σταθερότητα σε μία ασταθή περιοχή.

Αναφερόμενος στην σημασία που δίδει η Κύπρος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, είπε πως αν και δεν αποτελεί μεγάλο πρωταγωνιστή, πιστεύει σθεναρά ότι για να καταπολεμηθεί αυτή η συνεχώς αυξανόμενη απειλή, θα πρέπει επίσης οι προσπάθειες να στραφούν προς αυτούς που είτε χρηματοδοτούν είτε προμηθεύουν με στρατιωτικό υλικό τις τρομοκρατικέ ομάδες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωση της αμερικανοεβραίους ηγέτες για τις συνομιλίες του κυπριακού και ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι δυνατή η λύση του κυπριακού χωρίς την ισχυρή συμβολή της Τουρκίας».
«Είναι λυπηρό γιατί πέραν απλής ρητορικής, η Τουρκία δεν έχει αναλάβει πρακτικά βήματα. Γι’ αυτό υπολογίζουμε σε φίλους και συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανοεβραϊκής επιτροπής και της αμερικανικής κυβέρνησης, να στείλουν αυτό το μήνυμα στην Τουρκία με τον εντονότερο τρόπο.

Για το Μεσανατολικό εξέφρασε την υποστήριξη στην ειρηνευτική διαδικασία κι εξέφρασε την ελπίδα να καταλήξει σε αμοιβαία συμφωνημένη λύση δύο κρατών, που θα είναι η βάση για ένα σταθερότερο κι ασφαλέστερο μέλλον, «το οποίο θα αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει εντός αναγνωρισμένων και ασφαλών συνόρων και με δημογραφική σύνθεση η οποία δεν αλλοιώνει την Εβραϊκή του δημοκρατία».

Μίλησε για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στο Μεσανατολικό, καθώς απολαμβάνει την εμπιστοσύνη αμφοτέρων των πλευρών και αναφέρθηκε στις πρόσφατες επισκέψεις του Ντόναλντ Τουσκ στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου Αναστασιάδη.

Ενημέρωσε επίσης και τις σχετικές του πρωτοβουλίες για επίσκεψη Τουσκ στην Αίγυπτο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ελ Σίσι.

«Είναι καλά γνωστό ότι ο Πρόεδρος Ελ Σίσι αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή», είπε στα στελέχη της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής του Σικάγο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τονίζοντας τη σημασία που έχει για τη διατήρηση της ειρήνης «να μην απομονώνονται χώρες οι οποίες συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Στόχος είναι, τόνισε, έχοντας κατά νου την δική μας στρατηγικό τεχνογνωσία της περιοχής, να βοηθήσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας να κατανοήσουν τις πολυπλοκότητες της Μέσης Ανατολής».

Με θερμά λόγια για τον Πρόεδρο Αναστασιάδης, την Κύπρο και την κυπριακή παροικία της Αμερικής,  μίλησαν ο απερχόμενος πρόεδρος της αμερικανο-εβραϊκής επιτροπής, Χάρι Σίγκλε, καθώς κι ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ στο Σικάγο, Ρόι Τζιλάντ.

Η αμερικανο-εβραϊκή οργάνωση απένειμε τιμητική διάκριση στον εκτελεστικό διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (Halc), Έντι Ζεμενίδη, για την συμβολή του στην προώθηση των σχέσεων της Ελληνικής και Εβραϊκής Κοινότητας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που εξήρε τη συμβολή της AJC στην ανάπτυξη των σχέσεων Ισραήλ – Κύπρου, είπε για την τιμή προς τον κ. Ζεμενίδη ότι δείχνει όχι μόνο πόσο αξιέπαινος  είναι, αλλά και πόσο εργάστηκε για να καλλιεργήσει αυτή τη σχέση.

 «Εχει επίσης προωθήσει πολλές αξιέπαινες πρωτοβουλίες μεταξύ της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας και της AJC και ασφαλώς έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ίδρυση της Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας του Κογκρέσου.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης ΖουπανιώτηςΣΙΚΑΓΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: