Αγκάθι το μεταναστευτικό μεταξύ ΕΕ και υποψηφίων προς ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων




Η Σύνοδος κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια, που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, έδωσε ενθαρρυντικά μηνύματα στις χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), σε όλα τα θέματα, πλην του μεταναστευτικού.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, η Γερμανίδα ομόλογός του Άγκελα Μέρκελ και οι εκπρόσωποι της ΕΕ υποσχέθηκαν ότι θα στηρίξουν την ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, προωθώντας προγράμματα που θα ενισχύσουν την συνεργασία των χωρών της περιοχής.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι θα διατεθούν άμεσα 600 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής στους τομείς της ενέργειας και των συγκοινωνιών.

Όπως ανακοίνωσε ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας Ράινχαρντ Μιτερλένε, τα επόμενα χρόνια θα διατεθούν συνολικά 7,7 δις. ευρώ σε 24 μεγάλα έργα του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου που θα συνδέουν τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Με τα έργα αυτά εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 1% το ΑΕΠ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και θα δημιουργηθούν 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Ένα από τα μεγαλύτερα έργα θα είναι η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Νις – Πρίστινα – Δυρράχιο, που θα ξεκινήσει μέσα στο 2016.

Ωστόσο, όσον αφορά το μεταναστευτικό, υπήρξε εμπλοκή, με τους Βαλκάνιους να ζητούν μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενίσχυση στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η υπόσχεση για χορήγηση βοήθειας ύψους, μόλις, 1 εκ. ευρώ δεν ικανοποίησε τους εκπροσώπους των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων , καθώς το ποσό αυτό δεν επαρκεί , καν, για την σίτιση των μεταναστών που βρίσκονται στις χώρες τους, αυτή την στιγμή.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς, τόνισε πως η Σερβία δέχεται μετανάστες από την Ελλάδα, που είναι μέλος της ΕΕ.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, παραδέχθηκε ότι η ΕΕ έχει πρόβλημα στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και άσκησε κριτική στην Ελλάδα για το γεγονός ότι, όπως υποστήριξε, όχι μόνο επιτρέπει ελεύθερα τη διέλευση των μεταναστών από το έδαφος της, αλλά οργανώνει και τη μετάβασή τους στα σύνορα.

Επεσήμανε δε, ότι αν δεν υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των χωρών της ΕΕ και αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος, θα τεθεί σε δοκιμασία η πολιτική των ανοιχτών συνόρων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Ν. Πέλπα)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: