Μέρκελ: Σέβομαι το αποτέλεσμα, αλλά χρειάζεται νέο πρόγραμμα βοήθειας




Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, μέσω του ESM, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι απομένουν μόνο λίγες μέρες συζητήσεων για το τί πρέπει να γίνει.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, αλλά όπως είπε υπάρχουν άλλα 18 κράτη μέλη στην ευρωζώνη.

Η Άγγελα Μέρκελ ανέφερε ότι ως την Πέμπτη περιμένουν από την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει λεπτομερείς προτάσεις με μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα συνοδεύουν τις εκταμιεύσεις από το πρόγραμμα του ESM. Όπως εξήγησε η Α. Μέρκελ, οι προτάσεις αυτές θα ανοίξουν το δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, για το νέο πρόγραμμα βοήθειας. Όπως είπε, οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν περισσότερες δεσμεύσεις από ότι το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας που δεν ολοκληρώθηκε.

Η Άγγελα Μέρκελ σημείωσε, επίσης, ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα θα πρέπει να εγκριθεί και από τη γερμανική Βουλή. «Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι έχει νόημα να ξεκινήσουν και πάλι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα», πρόσθεσε η ίδια.

«Πρώτα περιμένουμε τις λεπτομερείς προτάσεις που θα αφορούν το μέλλον της χώρας και στη συνέχεια είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για βραχυπρόθεσμες λύσεις», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής 12 Ιουλίου, η Άγγελα Μέρκελ είπε ότι είναι ανάγκη να συναντηθούν οι 28 ηγέτες της Ε.Ε. και όχι μόνο οι 19 της ευρωζώνης, γιατί όπως είπε, το ελληνικό ζήτημα είναι κρίσιμο και όλες οι χώρες είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Όσον αφορά το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, η Α. Μέρκελ είπε ότι θα συζητηθεί όταν και εφ’ όσον η Ελλάδα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Σήμερα πάντως είπε ότι κάποιοι ηγέτες απέκλεισαν το ενδεχόμενο περαιτέρω κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Σχετικά με το θέμα των ελληνικών τραπεζών, η Άγγελα Μέρκελ είπε ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ ενημέρωσε τους ηγέτες της ευρωζώνης. Όπως είπε, η ΕΚΤ είναι υπεύθυνη και λαμβάνει αποφάσεις με αυτονομία.

Η ΕΚΤ θα εξασφαλίσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών ως την Κυριακή, δηλώνει η καγκελάριος Μέρκ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε τους ηγέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης ότι ο θεσμός θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο ώστε οι ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν επαρκώς χρηματοδοτημένες έως τουλάχιστον τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Κυριακή, στην οποία θα επιδιωχθεί η σύναψη μιας συμφωνίας για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Η Μέρκελ, στη συνέντευξη Τύπου μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής των κρατών μελών της ευρωζώνης, τόνισε ότι δεν είναι “υπερβολικά αισιόδοξη” για το ενδεχόμενο να υπάρξει λύση ως την Κυριακή, αλλά τόνισε ότι η χθεσινή σύνοδος συγκλήθηκε “διότι θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη”.

Ερωτηθείσα εάν η Ελλάδα υπάρχει ενδεχόμενο να αναγκαστεί να βγει από την ευρωζώνη σε περίπτωση που οι προτάσεις της ελληνικές κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις δεν κριθούν πειστικές από τους εταίρους της, η Μέρκελ είπε ότι στη σύνοδο της Κυριακής θα αποφασιστεί εάν θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για ένα νέο, διετές πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Οι ηγέτες δεν συζήτησαν την ιδέα της δημιουργίας παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα, είπε ακόμη η Μέρκελ.

Η Μέρκελ είπε ότι η ευρωζώνη είναι έτοιμη να εκπληρώσει τη δέσμευσή της το 2012 να εξετάσει την ελάφρυνση του κρατικού χρέους της Ελλάδας, εάν εκπληρώσει τους όρους, αλλά δεν τίθεται ζήτημα κουρέματος χρέους, που όπως τόνισε θα ήταν παράνομο βάσει της Συνθήκης της ΕΕ.

Μαρία Αρώνη, ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: