“Δεν έχω άγνοια κινδύνου, οι συνθήκες είναι δύσκολες όμως οι προσπάθειες θα συνεχιστούν”, δήλωσε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Συνεχίζοντας ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι η ανάγκη της πολιτικής ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ είναι επιτακτική. “Η συμφωνία δεν είναι Βάρκιζα ” είπε, “γιατί δεν παραδόθηκαν τα όπλα και μια κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά δεν θα αποτελέσει παρένθεση”. Τόνισε επίσης ότι δεν θα γίνει “νεκροθάφτης της κοινωνικής ελπίδας” ωστόσο αναγνώρισε ότι οι δυνατότητες παρεμβάσεων σε σχέση με τα προαπαιτούμενα από τους δανειστές είναι περιορισμένες και παρέπεμψε στις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου προκειμένου να γίνει καλύτερη διευθέτηση.

Από την πλευρά του ο απελθών υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης ανέφερε ότι παρά τις διαφωνίες του “δεν αναιρείται η στήριξη προς την κυβέρνηση” αλλά σε ό,τι αφορά “την εφαρμογή των προγραμματικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ” . Πρόσθεσε ότι “σαν βουλευτής θα αγωνιστεί “ώστε η υποχώρηση της κυβέρνησης να είναι προσωρινή και να μην αναλάβει υποχρεώσεις προς τους δανειστές οι οποίες να ακυρώνουν τις προγραμματικές της δεσμεύσεις”. Μάλιστα επικαλέστηκε την ρήση του Χαρίλαου Φλωράκη ότι “οι ζευγάδες φεύγουν η σπορά μένει”.

Τόσο ο απελθών υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης όσο και ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησαν κατά τις τοποθετήσεις τους ότι το ασφαλιστικό και τα εργασιακά είναι δυο πεδία μάχης και ότι οι επώδυνες παρεμβάσεις είναι αναπόφευκτες. Τόνισαν ωστόσο ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης να παραμείνει ζωντανός.

Την ομαλή καταβολή των συντάξεων και τη συστηματική καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής έθεσε ως στόχο ο νέος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Παύλος Χαϊκάλης. Σε ό,τι αφορά τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργο Ρωμανιά ο οποίος είχε υποβάλει την παραίτησή του, δήλωσε ότι τελικά θα παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα. Ο κ. Ρωμανιάς ανακοίνωσε ότι παραμένει στη θέση του μετά από παραίνεση του κ. Κατρούγκαλου προκειμένου να βοηθήσει τη νομοθετική αποτύπωση της συμφωνίας.

Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Θεανώ Φωτίου ενημέρωσε ότι τα προνοιακά επιδόματα δεν θα καταβληθούν στις 27 Ιουλίου όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί αλλά στις 5 Αυγούστου. Πρόσθεσε επίσης ότι μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθεί η χορήγηση της κάρτας σίτισης.

Τέλος η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου αναφερόμενη στα προγράμματα επιδότησης ανέργων είπε ότι ως το τέλος του Οκτωβρίου θα έχουν ενταχθεί σε αυτά 210.000 ωφελούμενοι ενώ σε ό,τι αφορά στις πληρωμές των προηγούμενων προγραμμάτων 45.000 ωφελούμενοι θα πληρωθούν ως το τέλος Ιουλίου και οι υπόλοιποι ως το τέλος Αυγούστου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Θ.Κ.)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: