Ο Κοτζιάς ενημέρωσε τους Ευρωπαίους διπλωμάτες για το δημοψήφισμα




Όλους τους διπλωμάτες από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συν τους διπλωμάτες-εκπροσώπους των χωρών τους, από τη Νορβηγία και την Ελβετία είδε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, για να τους εξηγήσει, όπως δήλωσε, για ποιον λόγο η κυβέρνηση πήρε τα μέτρα όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα, και να τους ενημερώσει για το επικείμενο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, ο Υπουργός είπε ότι εξήγησε στους Ευρωπαίους διπλωμάτες στην Αθήνα ότι τα έκτακτα τραπεζικά μέτρα ήρθαν ως αποτέλεσμα της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «με το σταμάτημα του ELA».

Όσο για το δημοψήφισμα, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι θύμισε στους διπλωμάτες κατ’ αρχάς ότι στην ΕΕ γίνονται συχνά δημοψηφίσματα, με θετικές επιπτώσεις.

«Και, πριν από όλα, τους θύμισα το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία, όπου είχαν ήδη εγκρίνει την τότε Συνθήκη 20 κράτη μέλη και η Ιρλανδία το αρνήθηκε και ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξαναρχίσει όλη τη διαπραγμάτευση. Τους υπογράμμισα, λοιπόν, ότι θα πρέπει να σταματήσουν αυτό που είναι πάρα πολύ φυσιολογικό στην ιστορία της ΕΕ να φαίνεται σαν κάτι παράδοξο και παράξενο, όταν το κάνει η Ελλάδα», πρόσθεσε.

Η Ελλάδα, συνέχισε ο Υπουργός, ούτε έχει καμιά διάθεση να φύγει από το ευρώ, ούτε έχει πει τέτοιο πράγμα, αλλά ούτε και έχει διάθεση να υποταγεί.  Και «στο δίλημμα “υποταγή ή grexit”, η Ελλάδα έχει επιλέξει τη μάχη για περισσότερη δημοκρατία στην ΕΕ και στη χώρα μας».

Επίσης, ο κ. Κοτζιάς εξήγησε στους Ευρωπαίους διπλωμάτες τα ειδικά μέτρα που έχουν ληφθεί για τους τουρίστες, τη δυνατότητα οι τουρίστες με τις κάρτες τους να παίρνουν όσα χρήματα χρειάζονται, διότι αυτά επιστρέφουν αυτόματα στους λογαριασμούς των ελληνικών τραπεζών.

Και τους παρακάλεσε, είπε, να βοηθήσουν το μεγάλο ρεύμα τουρισμού που υπάρχει στην Ελλάδα, που αυξήθηκε 39% στο α΄ τετράμηνο, με 16% αύξηση των εσόδων.

Ο ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι η πρόταση που έκανε η κυβέρνηση στο Eurogroup παραμένει πάνω στο τραπέζι και ότι η ελληνική πλευρά είναι ανοικτή στο να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση.

Διατύπωσε την προσωπική άποψη ότι «ένα μεγάλο, βροντερό όχι θα δώσει πολλά φτερά και δυνάμεις στην ελληνική κυβέρνηση να φέρει σε πέρας μια καλύτερη συμφωνία από αυτήν που μας προσφέρανε».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ΚΥΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: