ΣΧΟΛΙΟ: Ρωσικά Su-24 του ’70 “δέρνουν” το US Navy ή καλά κρατεί η προπαγάνδα;




Ρωσικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι καταγράφηκε για μια ακόμη φορά επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα, μεταξύ ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Sukhoi Su-24 Fencer και αμερικανικού πολεμικού πλοίου, στην προκειμένη περίπτωση του αντιτορπιλικού USS Ross.

Το αμερικανικό πλοίο κατηγορείται, ότι φεύγοντας από τον λιμένα της Κοστάντζας στη Ρουμανία, κατευθύνθηκε με πορεία που θα το οδηγούσε στην παραβίαση των ρωσικών χωρικών υδάτων (όπως αυτά τα ορίζουν οι Ρώσοι μετά την απόσπαση της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ουκρανία και ενδεχομένως αυτά της Αμπχαζίας, τη de facto απόσχιση της οποίας από τη Γεωργία, επίσης δεν αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα).

Η ρωσική αναφορά στο περιστατικό θέλει μαχητικά της ρωσικής Αεροπορίας να το έχουν «υποχρεώσει» να αλλάξει ρότα και να κινηθεί σε διεθνή ύδατα. Το περιστατικό δίνει την ευκαιρία επαναφοράς αναλόγου επεισοδίου τον Απρίλιο του 2015, το οποίο φρόντισε να επαναφέρει η ρωσική πλευρά, με δήλωση «ανώνυμης πηγής» στο πρακτορείο της χώρας, RIA Novosti (Sputnik).

Τότε, σύμφωνα πάντα με τη ρωσική εκδοχή, μαχητικά του ιδίου τύπου, χρησιμοποίησαν συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου «τυφλώνοντας» ολοκληρωτικά το πολεμικό πλοίο που έφερε ισχυρή αντιαεροπορική προστασία. Ο υπερβολικός, με σαφή στοιχεία προπαγάνδας ισχυρισμός, που ενδεχομένως θα μπορούσε να έχει δόση αλήθειας, αναπαράχθηκε με τη γνωστή ευκολία από «εξαιρετικά ευάλωτα» σε οτιδήποτε ρωσικό, μέσα… ενημέρωσης.

Το ερώτημα σε αυτόν τον ρωσικό ισχυρισμό, είναι για ποιον λόγο εάν διαθέτουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις τέτοιες δυνατότητες, να μην τις κρατούν για να αιφνιδιάσουν ολοκληρωτικά τον αντίπαλο, συντρίβοντάς τον εάν αποτολμήσει να απειλήσει στρατιωτικά, ακόμα και προκαλώντας μια τέτοια σύγκρουση, αφού τέτοιο αποτέλεσμα θα είχε τρομακτικό αντίκτυπο σε παγκόσμια κλίμακα.

Γενικότερα, επιδίωξη της ρωσικής πλευράς είναι να παρουσιάζει τα αμερικανικά πολεμικά πλοία ως «έρμαια» των ορέξεων της ρωσικής Αεροπορίας, η οποία στέλνει μαχητικά να πετούν εξαιρετικά χαμηλά γύρω στα πλοία, παίζοντας ένα ιδιότυπο παιχνίδι «της γάτας με το ποντίκι». Το όλο σκηνικό είχε συμπληρωθεί ένα χρόνο πριν, με την διακίνηση «είδησης», ότι ως αποτέλεσμα του «ρεζιλέματος» του USS Donald Cook, 27 αξιωματικοί παραιτήθηκαν.

Σε μια άλλη παρεμφερή εξέλιξη, μαχητικά τύπου Sukhoi Su-30 και Su-24 απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση «Νοβοφερόβκα» στις 22 Μαρτίου 2014 και πραγματοποίησαν ασκήσεις επίθεσης εναντίον πλοίων επιφανείας. Τη συγκεκριμένη βάση που βρίσκεται 70 χιλιόμετρα βόρεια της Σεβαστούπολης, την απέσπασαν οι Ρώσοι από τους Ουκρανούς μαζί με την Κριμαία…

ΠΗΓΗ: http://www.defence-point.gr/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: