Άνοιγμα Λευκωσίας με ΜΟΕ: Προχωρεί σε μονομερή εφαρμογή ως κίνηση προς Ακιντζί και Τουρκοκύπριους




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Λευκωσία επεξεργάζεται μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία θα εφαρμόσει μονομερώς, ως κίνηση- άνοιγμα προς τον Μουσταφά Ακιντζί και τους Τουρκοκύπριους. Ενόψει και της επανέναρξης των συνομιλιών, η κυβέρνηση θεωρεί πως θα ενισχύσει το κλίμα διά της εφαρμογής ΜΟΕ, τα οποία θα έχουν τον χαρακτήρα μέτρων της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τους Τουρκοκύπριους.

Όπως ανέφερε στο «Φιλελεύθερο» ενημερωμένη πηγή, σε καμία περίπτωση δεν θα προωθηθούν ΜΟΕ τα οποία είτε έμμεσα είτε ευθέως θα αναβαθμίζουν το ψευδοκράτος και θα πλήττουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι γι αυτό, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, που κάποια μέτρα δεν προωθήθηκαν στο παρελθόν καθώς το κατοχικό καθεστώς επιδίωκε να τα εκμεταλλευτεί προς όφελος του ψευδοκράτους, ως δήθεν χωριστής οντότητας. Μεταξύ των ΜΟΕ που επεξεργάζονται είναι και η άρση ναρκοπεδίων της Εθνικής Φρουράς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε δυο φορές με τον Μουσταφά Ακιντζί, την Κυριακή, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και χθες Δευτέρα και δεν αποκλείεται να επικοινωνήσουν και σήμερα με στόχο να υπάρξει μια πρώτη, έστω άτυπη κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση τους. Στην τηλεφωνική συνομιλία τους, που έγινε στα ελληνικά, υπήρξε μια πρώτη γενική ανταλλαγή απόψεων. Όπως πάντως, πληροφορούμαστε το πρόγραμμα αμφοτέρων δυσκολεύει το ενδεχόμενο να γίνει μια συνάντηση αυτή την εβδομάδα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αύριο Τετάρτη θα συμμετάσχει στην τριμερή Αιγύπτου, Ελλάδος, Κύπρου, που θα είναι και ο οικοδεσπότης. Ο Μουσταφά Ακιντζί την Πέμπτη θα έχει την τελετή «ορκωμοσίας» ενώ την Παρασκευή είναι πρωτομαγιά.

Πάντως, ο ίδιος ο Ακιντζί σε δηλώσεις του για το θέμα αυτό δεν απέκλεισε να έχει μια κοινωνική συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σημειώνοντας ότι δεν οριστικοποιήθηκε ημερομηνία κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες τους.

Από το βράδυ της Κυριακής, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ανακοινώσει την κάθοδο του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα  στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα στο νησί. Θα βρίσκεται στην Κύπρο από την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Μάιου μέχρι και την Παρασκευή, 8 του ίδιου μήνα. Είναι προφανές πως τα Ηνωμένα Έθνη θέλησαν να δηλώσουν το παρόν τους, «τώρα που είναι βραστό το σίδερο», ώστε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα στη διαδικασία των συνομιλιών. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Άιντα δεν θα εισέλθει σε συζητήσεις στην παρούσα φάση και πως η βασική επιδίωξη είναι να ανακοινωθεί η ημερομηνία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δημιουργεί ελπίδες η επιλογή Ακιντζί – Μήνυμα και προς την Άγκυρα

Η «εκλογή» του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας δημιουργεί τις προοπτικές της συνεργασίας, της συνδημιουργίας και ιδιαίτερα της ειρήνης και της γαλήνης. Αυτό τόνισε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε εκτός κειμένου αναφορές του κατά την ομιλία του στο 52ο Συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ. Ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «θέλω να κάνω αναφορά στα όσα ελπιδοφόρα δημιουργούνται μετά την εκλογή από πλευράς των Τουρκοκυπρίων στην ηγεσία τους, του κ. Μουσταφά Ακιντζί. Διανοίγονται ελπίδες επιτέλους, αυτή η πατρίδα να επανενωθεί και να δημιουργήσουμε πραγματικά ένα σύγχρονο κράτος που να διέπεται από τις βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ, που θα δημιουργεί τις προοπτικές της συνεργασίας, της συνδημιουργίας και ιδιαίτερα της ειρήνης και της γαλήνης σε ένα τόπο που για αιώνες ζούσαμε ή συμβιώναμε χωρίς προβλήματα».

“Θέλω να ελπίζω και να πιστεύω ότι σε αυτή μας την προσπάθεια, η Άγκυρα θα συμβάλει σημαντικά, αφού είναι η χώρα που διαθέτει ή έχει ακόμα μέσα από τα στρατεύματά της την Κύπρο υπό κατοχή», ανέφερε και πρόσθεσε πως  «το χέρι μας είναι τεταμένο, όχι όπως στο παρελθόν για να μας το κακοποιήσουν αλλά για να το δεχθούν ως μια ένδειξη και ως μια πρόσκληση για συνεργασία. Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει ανταπόκριση για να υπάρξει ελπίδα, για να υπάρξει προοπτική, για να υπάρξει ασφάλεια και ευημερία».

Εξάλλου μιλώντας σε παιδιά από το Δημοτικό Σχολείο Αρσάκειο Θεσσαλονίκης και από το 28ο Δημοτικό Κάτω Πολεμιδιών Λεμεσού, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η επιλογή Ακιντζί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων δημιουργεί την ελπίδα η ειρήνη να επικρατήσει σε ολόκληρο το νησί για να επιτρέψει σε Ε/κ και Τ/κ να ξαναζήσουν μαζί ειρηνικά.

ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ

ΟΙ ΗΠΑ συγχαίρουν τον Μουσταφά Ακιντζί και προσδοκούν να εργαστούν μαζί του, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία.  “Καλωσορίζουμε τη δήλωση Ακιντζί της 26ης Απριλίου ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει με τις συνομιλίες υπό τη διαμεσολάβηση των Ην. Εθνών για επανένωση της Κύπρου ως μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία”, σημειώνεται.

Υπογραμμίζεται πως το 2015 μπορεί να είναι μια χρονιά “σημαντικής και διαρκούς προόδου” για την επίλυση του Κυπριακού, όπως ανέφερε πρόσφατα ο Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

“Ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να εργαστούν στενά με τον κ. Αϊντα, για επανάληψη των συνομιλιών σε μια εντατικοποιημένη και αποτελεσματική διαδικασία, με βάση την κοινή διακήρυξη του Φεβρουαρίου του 2014”, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΤΟΠΗΜΑ ΤΟΥ BBC

Αίσθηση έχει προκαλέσει η κίνηση του BBC να αναφερθεί στα Κατεχόμενα – με αφορμή τις λεγόμενες εκλογές της Κυριακής – με το όνομα «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Υπενθυμίζεται ότι η ανακήρυξη του ψευδοκράτους θεωρείται παράνομη από τον ΟΗΕ. Το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου, το οποίο αυτοανακηρύχθηκε ανεξάρτητο το 1983, αναγνωρίζεται διεθνώς μόνον από την Τουρκία.

Η αναφορά του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Βρετανίας σε «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» προκάλεσε αρνητικά σχόλια.

Ο δημοσιογράφος Μιχάλης Κοσμίδης, που εργαζόταν επί σειρά ετών στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, έγραψε στο Twitter: «Το BBC φαίνεται ότι “αναγνώρισε” την κατεχόμενη από τους Τούρκους βόρεια Κύπρο – ντροπή για την άγνοια».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: