ΣΥΡΙΖΑ: Είναι η εξουσία συγκολλητική;




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Οι εσωτερικές λειτουργίες ενός κόμματος πρέπει να είναι σεβαστές όσο κι αν είναι ιδιόρρυθμες. Αλλα κόμματα είναι αρχηγικά, οπότε δεν έχουν και τόση σημασία οι διαδικασίες, άλλα κόμματα είναι πελατειακά, οπότε έχει σημασία μόνο η ικανοποίηση των αιτημάτων των ψηφοφόρων τους. Αλλα κόμματα μονολιθικά δεν έχουν καν ανάγκη από εσωκομματικές διαδικασίες.

Ενα Συνέδριο κάθε τέσσερα χρόνια, ομόφωνη έγκριση της εισήγησης της Κεντρικής Επιτροπής και αντίο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει σε καμιά από τις προηγούμενες κατηγορίες. Ακόμη και τότε που ήταν 3-4%, οι απόψεις και οι τάσεις στο εσωτερικό του ήταν σχεδόν όσοι και οι ψηφοφόροι του.

Οι προσπάθειες που κατέβαλε πριν από δύο χρόνια ο κ. Τσίπρας να ενοποιήσει αυτό το αλλόκοτο μείγμα ανθρώπων, αντιλήψεων και ιδεολογιών δεν φαίνεται να έχουν επιτύχει. Μετά προστέθηκαν οι πρώην ΠΑΣΟΚ, οι ορφανοί της ΔΗΜΑΡ, οι περαστικοί των Οικολόγων. Ολοι πίστευαν ότι η εξουσία είναι μια καλή συγκολλητική ουσία, μια πολιτική LOGO. Αυτό συνέβαινε όμως στις καλές περιόδους. Τότε που ο κύριος υπουργός πήγαινε στην παρέλαση, δεχόταν τους ψηφοφόρους του και κανόνιζε τα ρουσφέτια τους, διόριζε και μερικούς από αυτούς. Ομως τώρα πια που η εξουσία έχει εξελιχθεί σε διαχείριση της πιο δραματικής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ποια χαρά μπορεί να προσφέρει και ποιους μπορεί να ενώσει;

«Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τη συμφωνία και τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που συνομολογήθηκαν στο Eurogroup. Και τα δύο κείμενα αντιπροσωπεύουν έναν μη επιθυμητό συμβιβασμό για τη χώρα μας… παρά τις συμφωνίες του Eurogroup, … καλούμαστε να στηριχτούμε στους εργατικούς λαϊκούς αγώνες…».

Αυτά έγραφε η τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας, που απορρίφθηκε μεν, αλλά κάθε άλλο παρά πήγε άκλαυτη. Και οι κ. Λαφαζάνης, Ησυχος, Στρατούλης και Χουντής, κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, τι ακριβώς θα κάνoυν από αύριο; Θα ξεθυμαίνουν στην Κεντρική Επιτροπή και στα Συνέδρια και ως υπουργοί θα εφαρμόζουν αυτά που καταγγέλλουν; Τότε πραγματικά θα χρειαστεί διαρκές Συνέδριο…

www.ethnos.gr – [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: