Γκ. Χαρδούβελης: Κανείς δεν τους παγίδευσε, έλειπαν λεφτά… υπέγραψαν Μνημόνιο!




Με τη συνήθη ευπρέπεια, αλλά με ασυνήθιστα για τα δεδομένα του τρόπο, ο Γκίκας Χραδούβελης αντέδρασε στις κατηγορίες ότι η προηγούμενη κυβέρνηση λειτούργησε με τρόπο που να παγιδέψει τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι απλά έλειπαν χρήματα από τη χώρα, κάτι που πλέον έχει φανεί. Επίσης, υποστήριξε ότι η διαπραγμάτευση δεν γινόταν «φωναχτά», ενώ ξεκαθάρισε, ότι όποιος υπογράφει παράταση, έχει υπογράψει το Μνημόνιο.

Για τη διαπραγμάτευση της προηγούμενης κυβέρνησης και το περίφημο mail Χαρδούβελη αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο. Κληθείς να σχολιάσει την εικόνα πως η προηγούμενη κυβέρνηση φαίνεται να μην είχε διαπραγματευθεί ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε ότι η διαπραγμάτευση είχε ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο κράτησε μέχρι το Δεκέμβριο αλλά δεν τελείωσε.

«Γινόταν διαπραγμάτευση αλλά όχι με το φακό της δημοσιότητας. Είχαμε έντονες διαμάχες, κριτική, δεν το βγάλαμε ποτέ προς τα έξω. Ούτε χρειάστηκε να ειπωθούν. Το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει», υποστήριξε.

Σε ό,τι αφορά το περίφημο email ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι «το e-mail Χαρδούβελη δεν μπορεί να συγκριθεί άμεσα με αυτό που έγινε με το e-mail Βαρουφάκη διότι αυτό είναι το ξεκίνημα και το e-mail Χαρδούβελη ήταν ο τέλος της διαδρομής. Είχαμε κλείσει τη διαπραγμάτευση, ξαναξεκινά εκεί που το είχαμε κλείσει εμείς».

Αναφορικά με τα μέτρα που ανέφερε το e-mail Χαρδούβελη απάντησε ότι «δεν έχουμε δει μέτρα, θα τα δούμε όμως. Τη στιγμή που υπογράφεις την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος έχεις υπογράψει και το μνημόνιο».

Υποστήριξε ότι «ο λόγος που γίνεται όλη αυτή η φασαρία για το τί εμπεριέχει το μνημόνιο είναι για να ακουστεί δυνατά, θέλουν οι δανειστές να βάλουν την Ελλάδα να φωνάξει δυνατά ότι θα εφαρμόσει το μνημόνιο για να μπορέσουν ορισμένες χώρες να μπορούν το περάσουν από τα κοινοβούλιά τους».

Ο πρώην υπουργός επεσήμανε ότι «δεν έχουμε φτάσει το σημείο που θα κλείσει η αξιολόγηση», και σημείωσε ότι την εποχή που εκείνος ήταν υπουργός οι δανειστές έλεγαν ότι με τον υπάρχοντα προϋπολογισμό υπήρχε ένα δημοσιονομικό κενό 2,6 δισ. το οποίο η κυβέρνηση αμφισβητούσε και πρόσθεσε ότι «η μεγάλη διαπραγμάτευση ήταν κυρίως σε αυτό. Και κει ζητούσαν μέτρα».

Η νέα κυβέρνηση ξεκινά με μια απώλεια 2 δισ., σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης και αναφέρθηκε στις εξαγγελίες της κυβέρνησης. «Αν διαβάσετε το e-mail Βαρουφάκη λέει ότι για όλα αυτά τα προγράμματα, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση θα πρέπει να ληφθούν ισοδύναμα μέτρα που δεν θα επηρεάσουν τον προϋπολογισμό», πρόσθεσε.

Ο κ. Χαρδούβελης ερωτήθη σχετικά με το σχέδιο ανατροπής που κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας και απάντησε αναφερόμενος στο Eurogroup του Δεκεμβρίου. Στο τελευταίο Eurogroup είχε πια φανεί ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να κλείσει την αξιολόγηση μέχρι το Δεκέμβριο. Και στο τραπέζι έπεσαν τρεις επιλογές. Ο ένας μήνας, οι τρεις μήνες και οι έξι μήνες.

Η επιλογή της τότε κυβέρνησης ήταν οι τρεις μήνες, «διότι ήξερα ότι οι ανάγκες μας ήταν τεράστιες ιδιαίτερα τον Μάρτιο», όμως αντέδρασε ο Φιλανδός για καθαρά προεκλογικούς λόγους της χώρας, είπε ο κ. Χαρδούβελης.

«Όταν τους είπα κύριοι ξεμένουμε από ρευστό τον Μάρτιο, η αίθουσα πάγωσε», θυμάται ο πρώην υπουργός. «Εγώ σας λέω ότι ως Γκίκας Χαρδούβελης ούτε καν σκέφτηκα ότι εγκλωβίζω κάποιο πολιτικό κόμμα, σκέφτηκα ότι η χώρα χρειάζεται χρήματα», υπογράμμισε.

Ο πρώην υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα επειδή δεν έχει αξιοπιστία, δεν έχει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης και βασίζεται στη χρηματοδότηση των εταίρων μας. «Τεχνική έλλειψη ρευστότητας εννοούμε ότι δεν είναι πρόθυμοι οι εταίροι μας να καλύψουν όσα παίρνουμε από τις αγορές. Εμείς ως Έλληνες θα έχουμε ξεφορτωθεί τους θεσμούς, την τρόικα θα έχουμε σκίσει το μνημόνιο όταν βρούμε μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης», τόνισε.

Αναφερόμενος στην έξοδο της Πορτογαλίας από το μνημόνιο ο πρώην υπουργός είπε ότι το ΔΝΤ τέλη Νοεμβρίου είχε κάνει μια έκθεση-κόλαφο για τη χώρα, η οποία περίπου δύο μήνες αργότερα έβγαλε στις αγορές 30ετή ομόλογα και έδωσε τα χρήματα στο ΔΝΤ. «Έτσι σκίζεις το μνημόνιο», είπε ο κ. Χαρδούβελης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: