Μήπως ο Μπάιντεν απαγόρευσε κατά λάθος τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία; Οι νέες προϋποθέσεις για την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού από ΗΠΑ

epa11153729 US President Joe Biden and First Lady Jill Biden view Valentine’s Day decorations on the North Lawn of the White House in Washington, DC, USA, 14 February 2024. EPA, Samuel Corum, POOL




Το αμερικανικό περιοδικό Washington Examiner δημοσιεύει άρθρο γνώμης του Michael Rubin σύμφωνα με το οποίο η Διοίκηση του Τζο Μπάιντεν (Biden) διαπραγματεύθηκε με την Τουρκία την άρση των εμποδίων εκ μέρους της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα την πώληση σε αυτή των μαχητικών F-16, υποκύπτοντας κατά τον συντάκτη, στον τουρκικό εκβιασμό.

Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 9 Φεβρουαρίου 2024, ο Πρόεδρος Biden υπέγραψε ένα προεδρικό μνημόνιο με το οποίο δίνει την εξουσιοδότηση για διακοπή στρατιωτικής βοήθειας προς χώρες οι οποίες παραβιάζουν τις διεθνείς προβλέψεις για την προστασία των αμάχων. Είναι το γνωστό μνημόνιο περί λογοδοσίας κρατών αναφορικά με τη χρήση στρατιωτικού εξοπλισμού που λαμβάνουν από τις ΗΠΑ.

Το άρθρο αναφέρει ότι ο Biden υπέγραψε το ανωτέρω μνημόνιο για να καθησυχάσει αραβικά και μουσουλμανικά κράτη αναφορικά με τη στήριξη του Ισραήλ το οποίο οι εν λόγω χώρες κατηγορούν για τη δράση του στην περιοχή της Γάζα.

Από την άλλη, ο Biden υπονόησε με δηλώσεις του ότι η κριτική που ασκείται στο Ισραήλ είναι άδικη αφού η Χαμάς παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες έχοντας ομήρους και χρησιμοποιώντας τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα ως ανθρώπινη ασπίδα.

  • Ο συντάκτης σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις και η καταστροφή της Μοσούλης και της Ράκα στο όνομα της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους ήταν το ίδιο θανατηφόρες και καταστροφικές με τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

Είναι καιρός, μετά και την υπογραφή του ανωτέρω μνημονίου από τον κ. Biden, το Κογκρέσο να πει στον Λευκό Οίκο ότι η πώληση των F-16 στην Τουρκία είναι πλέον παράνομη. Η Τουρκία βομβαρδίζει τακτικά αμάχους στη Συρία και το Ιράκ.

Καθώς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης επικεντρώνονταν στη Γάζα, η Τουρκία χρησιμοποιούσε συστηματικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και F-16 για να καταστρέψει πολιτικές και οικονομικές υποδομές σε περιοχές της Συρίας που τελούσαν υπό κουρδικό έλεγχο.

Η κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία προσεγγίζει το μισό αιώνα. Είναι παράνομη σύμφωνα με κάθε ερμηνεία του διεθνούς δικαίου. Δεν υπάρχει καμία αντιστοιχία μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Γάζας από τη μια πλευρά και της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου από την άλλη.

Οι πρώτες (σ.σ. περιοχές) είναι τεχνικά αμφισβητούμενες, καθώς η Γάζα δεν ήταν χώρα όταν το Ισραήλ πήρε την κατοχή της το 1967 από την Ιορδανία και την Αίγυπτο, οι οποίες δεν ήταν νόμιμοι κυρίαρχοι της περιοχής.

Η κατεχόμενη Βόρεια Κύπρος, ωστόσο, ήταν μέρος μιας κυρίαρχης, ανεξάρτητης χώρας που η Τουρκία κατέλαβε και εκκαθάρισε εθνοτικά. Ούτε, παρά τη ρητορική της, η Τουρκία επιδιώκει να προστατεύσει τους εγχώριους μουσουλμάνους της Κύπρου.

Αντίθετα, επιδιώκει να τους αντικαταστήσει με μουσουλμάνους προερχόμενους εκ Τουρκίας. Πρόκειται για το σύγχρονο Lebensraum (σ.σ. ζωτικός χώρος) με απλά λόγια. Το γεγονός ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα για να εμπεδώσει τις επιχειρήσεις της ήταν πάντοτε ντροπιαστικό, αλλά ο Biden τώρα το κατέστησε παράνομο, σημειώνεται.

Δεν μπορεί να υπάρξει καμία πώληση F-16 στην Τουρκία, είτε ως μέλους του ΝΑΤΟ είτε όχι, μέχρι να αποσύρει κάθε στρατιώτη από το νησί, καταλήγει το άρθρο.

ΠΗΓΗ: Washington Examiner, Michael Rubin – Did Biden just accidentally ban arms sales to Turkey?

Μία μεγάλη αποκάλυψη: Αμερικανική έκθεση πρώην αναλυτή της CIA καταγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα τελειώσει ο πόλεμος της Ρωσίας και της Ουκρανίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: