Ο άθλιος Ολι Ρεν αποκλείει το κούρεμα του ελληνικού χρέους




Σε άρθρο του Jonathan Stearns που δημοσιεύεται στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg  με τίτλο «Greece May Get Debt Extension, Rehn Says in Urging Unity», επισημαίνονται οι δηλώσεις του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ, κ. Όλι Ρεν, σε συνέντευξη που έδωσε στο Στρασβούργο.

Αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι απίθανο να επιτύχει οποιαδήποτε διαγραφή του χρέους της προς την ευρωζώνη και θα πρέπει αντιθέτως να επικεντρωθεί σε πιθανή επίτευξη μέτρων ανακούφιση του χρέους υπό τη μορφή μεγαλύτερης περιόδου αποπληρωμής.

Όπως τονίζεται, η ευρωζώνη έχει ήδη βελτιώσει τους όρους αποπληρωμής των δανείων διάσωσης προς την Ελλάδα και δεσμεύτηκε να εξετάσει «επιπλέον μέτρα και βοήθεια» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα γίνει ένα κλασικό «κούρεμα» στο κεφάλαιο. Αντ΄αυτού θα περίμενα ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα εξετάσουν τρόπους βελτίωσης της βιωσιμότητας του χρέους παρατείνοντας την ωρίμανση των δανείων».

Σύμφωνα με τον συντάκτη υπάρχει κίνδυνος νέες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να συγκρουστούν με παλιές Ευρωπαϊκές συνταγές για το πώς αντιμετωπίζουν τις προβληματικές κυβερνήσεις της ευρωζώνης μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου στην Ελλάδα.

Ο κ. Ρεν δήλωσε: «η προσωπική μου άποψη είναι πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής», και προειδοποίησε πως η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει μια επανάληψη των εκλογών του 2012, όταν διενεργήθηκαν και δεύτερες εκλογές.

«Από την σκοπιά της Ελλάδας, ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσει είναι να μειώσει την αβεβαιότητα, που σημαίνει πρώτον την μείωση του χρόνου που θα χρειαστεί για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και δεύτερος την επιβεβαίωση και την διαπραγμάτευση των επόμενων βημάτων του προγράμματος με την ΕΕ και το ΔΝΤ», «το 2012 ήταν μια χαμένη οικονομική χρονιά για την Ελλάδα, που την οδήγησε να υποστεί μεγάλο κοινωνικό κόστος».

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι «δεν έχει νόημα η συζήτηση για ενδεχόμενο Grexit, είναι μη παραγωγική, από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα χειρότερα και προχωρά προς μία καλύτερη κατεύθυνση. Θα υπάρξουν διάφορες πολιτικές αντιπαραθέσεις και αβεβαιότητα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες στην Ελλάδα, αλλά πιστεύω ότι οι πολίτες οι αγορές θα κατανοήσουν ότι όλη αυτή η κατάσταση απλά αποτελεί μέρος μιας κυκλικής διαδικασίας διαπραγματεύσεων».

Ο κ. Ρεν ο οποίος έχει συναντήσει τον κ. Τσίπρα και ορισμένους από τους συμβούλους του, δήλωσε ότι προτεραιότητα των Ελλήνων πολιτικών θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός «καλού και δίκαιου συστήματος διακυβέρνησης». «Η Ελλάδα βαδίζει προς την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ελπίζω μόνο ότι οι Έλληνες θα δεν θα διακόψουν την πορεία στο τελευταίο μίλι λόγω έντονης πολιτικής αναταραχής».

http://www.bloomberg.com/news/2015-01-14/greece-may-get-debt-extension-rehn-says-in-urging-unity.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: