Διασώθηκαν οι τράπεζες, όχι ο λαός…




Στο θέμα της διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους αναφέρεται η Holly Ellyatt σε άρθρο της στην ιστοσελίδα του CNBC με τίτλο «Would forgiving Greece’s debt really be that bad?» μετά τη χθεσινή συνέντευξη της διευθυντρίας του ΔΝΤ, Christine Lagarde, στους Irish Times, ότι «το χρέος είναι χρέος και αποτελεί συμβόλαιο».

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, δεν θεωρούν όλοι ότι ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν τόσο τρομακτική για την οικονομία της χώρας ή για τον ελληνικό λαό, ο οποίος στράφηκε στο κόμμα και στο ηγέτη του, Αλέξη Τσίπρα, εξαιτίας κυρίως των μέτρων λιτότητας.

Χθες η Jubilee Debt Campaign, μια οργάνωση που τάσσεται κατά των «άδικων χρεών», δήλωσε ότι η ανάλυσή της στα στατιστικά στοιχεία του ΔΝΤ δείχνει ότι το σύνολο των χρημάτων που δάνεισε το ΔΝΤ και η Ευρώπη στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε για την χρηματοδότηση των τραπεζών, ενώ μόλις το 10% έφθασε πράγματι στον ελληνικό λαό.

«Διασώθηκαν οι ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες, ενώ το χρέος έμεινε στον ελληνικό λαό», ανέφερε ο Tim Jones οικονομολόγος στην Jubilee Debt Campaign προσθέτοντας ότι «πρόκειται για την ίδια άδικη αντίδραση στην χρηματοπιστωτική κρίση που είχε εκδηλωθεί στον αναπτυσσόμενο κόσμο τις δεκαετίες του ’80 και ’90. Το χρέος πρέπει να ακυρωθεί, ενώ χρειάζεται μια νέα διαδικασία διαχείρισης των κρίσεων χρέους, ώστε να μην διασώζονται οι τράπεζες και το κόστος να μετατίθεται στο λαό, προκαλώντας νέο απερίσκεπτο δανεισμό και αναταράξεις».

http://www.cnbc.com/id/102348549

ΕΠΙΣΗΣ: http://mignatiou.com/2015/01/cnbc-adinati-i-anadiarthrosi-tou-ellinikou-chreous-entos-tis-evrozonis/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: