Χρήμα: Ένας «θεός» που όλοι ασπαστήκαμε!!!




Της ΕΛΛΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

Ο χρόνος άλλαξε, νύχτωσε, ξημέρωσε, η κυβέρνηση έπεσε, θα αλλάξει όπου να ναι κι αυτή, θα αλλάξει και ο Μανωλιός τα ρούχα του εννοείται πως δε θα τα βάλει αλλιώς, και το μόνο που παραμένει ίδιο είναι οι μισθοί και η ανεργία…. Και εσύ ψάχνεσαι, να ορθοποδήσεις οικονομικά, να έχεις για τα βασικά, να γυρίσεις τα δανεικά, να ξεπληρώσεις ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΝΦΙΑ και πράσινα άλογα.

Πολλοί είναι αυτοί  προσπάθησαν να βρουν «λύσεις» μέσα από βιβλία, του τύπου πώς να γίνεις πλούσιος, μάθε το μυστικό κλπ… Βρίσκεται  όμως εκεί η λύση; Σ΄ αυτό που συμφωνώ, είναι πως μέσα από την κρίση γεννιούνται και πηγάζουν ευκαιρίες, φτάνει όμως  κι εμείς να δούμε τα πράγματα λιγάκι αλλιώς…

Ζήτησα την άποψη, της καλής μου φίλης Χριστίνας Σταμάτακη (ψυχολόγος-σύμβουλος NLP Coaching) περί τούτου και την οποία σήμερα με χαρά  σας παραθέτω…

«Με ρωτάς τι εμποδίζει τους ανθρώπους να πετύχουν οικονομικά;

Φαντάζεσαι μάλλον ότι οι απαντήσεις μπορεί να είναι πολλές. Λάθος. Η απάντηση είναι μία και επικεντρώνεται στην αντίληψη-πεποίθηση που ο κάθε ένας μας έχει για το χρήμα. Ο λόγος μπορεί να είναι μόνον ένας. Οι μπαριέρες-εμπόδια, που λειτουργούν ασυνείδητα στην λογική μας επιθυμία να απολαμβάνουμε ευημερία.

Εάν έχεις περιοριστικές πεποιθήσεις για τα χρήματα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να κινηθείς έξω από τα ήδη στενά οικονομικά σου όρια. Οι ίδιοι μπλοκάρουμε κάθε προσπάθειά μας να επιτύχουμε.

Σίγουρα θέλεις να μου πεις ότι εσύ κάνεις ό,τι μπορείς καλύτερο σε αυτό τον τομέα. Ωστόσο, κάτι δεν πάει καλά… Νιώθεις ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις; Βαθειά μέσα σου πιστεύεις ότι μάλλον, ίσως και να μην το αξίζεις; Το αξίζεις αλλά η ζωή τα έφερε αλλιώς;

Θυμήσου πόσους φίλους και γνωστούς έχεις που διαβάζουν βιβλία με θέμα τα χρήματα και τον πλουτισμό, παρακολουθούν σεμινάρια οικονομικής θεματολογίας, λένε κάθε μέρα ‘θετικές δηλώσεις’ γύρω απο την ευμάρεια, μα εξακολουθούν, ακόμα και αυτοί, να έχουν οικονομικά προβλήματα.

Λοιπόν, όλα αυτά είναι απόλυτα επιφανειακά, θα πω εγώ. Δεν κατόρθωσαν όλοι αυτοί να φτάσουν μέσα τους και να ανακαλύψουν τις περιοριστικές τους πεποιθήσεις, γύρω απο το χρήμα.

Οι πεποιθήσεις μας στηρίζουν τα θεμέλια του κόσμου μας. Έχουν την απόλυτη εξουσία πάνω μας. Μπορούν να μας βοηθήσουν να γίνουμε πλούσιοι, να διατηρούμε καλή υγεία, να μας κάνουν ευτυχισμένους, επιτυχημένους ή μας κρατούν άρρωστους, φτωχούς, μίζερους και δυστυχισμένους. Δημιουργούν τις βάσεις της πραγματικότητάς μας, που με τη σειρά της κατευθύνει τη συμπεριφορά μας. Μας ενδυναμώνουν ή μας αποδυναμώνουν. Τα καλά νέα είναι ότι οι πεποιθήσεις αλλάζουν!

Θα μου πεις, μα μπορείς πάντα να έχεις αυτά που θέλεις, όταν τα θέλεις; Όχι. Μπορείς όμως να επιλέγεις τον τρόπο που σκέφτεσαι και το πώς αισθάνεσαι, θα πω εγώ. Μπορείς να κάνεις τον εγκέφαλό σου να δουλεύει ενεργά για σένα, αντί να τον αφήνεις στον αυτόματο πιλότο.

Στην διάρκεια της καριέρας μου, έχω ακούσει πολλές εκδοχές για τους λόγους που κάποιοι δεν έχουν επιτύχει οικονομικά. Οι συνήθεις πεποιθήσεις αυτών των ανθρώπων είναι:

–         Πρέπει να δουλεύω σκληρά για να κερδίσω.

–         Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες. Είμαι εγώ για τέτοια;

–         Η ζωή είναι άδικη και σκληρή. Σε κάποιους τα δίνει όλα και σε άλλους, όπως εγώ, τίποτα…

–         Χρειάζονται λεφτά για να κάνεις λεφτά.

–         Είναι πολύ αργά για μένα…

–         Δεν έχω ανακαλύψει ακόμα το μαγικό φίλτρο που θα με κάνει πλούσιο.

–         Οι γονείς μου ήταν φτωχοί άνθρωποι, μάθαμε να ζούμε με τα λίγα…

–         Οι πλούσιοι, δεν έχουν καρδιά…

–         Προτιμώ να είμαι διανοούμενος, παρά πλούσιος. Οι πλούσιοι δεν έχουν πνευματικές αναζητήσεις και ενδιαφέροντα.

–         Το χρήμα φέρνει δυστυχία. Δεν είδες τον Τάδε…χάλια…

Το χρήμα απο μόνο του δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό. Δεν είναι ικανό να φέρει τίποτα περισσότερο απο μια πρακτική εξυπηρέτηση. Δεν μπορεί να μας κάνει ούτε ευτυχισμένους ούτε δυστυχισμένους. Ο τρόπος που το βλέπουμε είναι που δημιουργεί τα συναισθήματα που βιώνουμε, είτε το έχουμε, είτε δεν το έχουμε.

Για παράδειγμα, φαντάσου κάποιον που βλέπει το χρήμα σαν το μόνο μέσον, τη μία και μοναδική οδό, που θα τον οδηγήσει στην ευτυχία. Η αγκυλωμένη σκέψη του, του αφαιρεί κάθε πιθανότητα να αντλήσει χαρά απο κάποια άλλη πηγή. Αν το αποκτήσει, δεν θα μπορεί να το χαρεί, να το κάνει μοχλό για το ευ ζην το δικό του και των γύρω του, γιατί, το να το ξοδέψει, σημαίνει για αυτόν μείωση της δύναμής του. Του δημιουργεί ανασφάλειες και χωρίς χρήματα, βλέπει γύρω του καταστροφή και συντρίμμια.

Κάποιος άλλος μπορεί να χρησιμοποιεί τη δύναμη του χρήματος σαν μέσο επιβολής. Άλλος πιστεύει ότι αν δεν το έχει, δεν μπορεί να αποκτήσει φίλους ή μια ερωτική σχέση. Ακυρώνει δηλαδή τον εαυτό του και είναι απλά τα λεφτά του.

Υπάρχει όμως και μια άλλη κατηγορία ανθρώπων που αγαπούν το χρήμα. Ξέρουν να το χαίρονται, να το μοιράζονται, να το ζουν.

Εσύ σε ποια κατηγορία ανήκεις;

Αφού σκεφτείς και απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα, κατέγραψε και τις πεποιθήσεις σου γύρω από το χρήμα. Τι διαπιστώνεις; Ανήκεις σε αυτούς που ψάχνουν απαντήσεις έξω από τον εαυτό τους ή από τον εαυτό τους;

Ευημερία, δεν είναι ό,τι έχεις. Είναι τρόπος να σκέφτεσαι. Οι άνθρωποι που έχουν επιτύχει στον οικονομικό τομέα, έχουν θετική σκέψη για το χρήμα και το ευ ζην. Έχουν καταλάβει ότι η ευμάρεια είναι κυρίως εσωτερική υπόθεση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν ατέλειωτες ώρες να σκέφτονται, να παρατηρούν και να καταγράφουν, τι δεν έχουν και δεν εκτιμούν καθόλου αυτά που ήδη έχουν. Συνήθως νιώθουν θυμό, γίνονται μνησίκακοι με τους έχοντες, επιθετικοί. Κάνουν την ανημπόρια τους φιλοσοφία και με αυτό τον τρόπο, αναπτύσσουν ακόμα περισσότερες μπαριέρες-εμπόδια στην ροή του χρήματος και της ευημερίας στην ζωή τους.

Το πρώτο βήμα για να καταλάβουμε τα ασυνείδητα μοντέλα ενός ανθρώπου για το χρήμα, είναι να παρατηρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο το παρουσιάζει. Για παράδειγμα μπορεί να πιστεύει ότι όσοι έχουν χρήματα τα βρήκαν απο τους γονείς τους. Εκείνος μπορεί να μην ανήκει σε αυτή την κατηγορία, πράγμα που αυτόματα τον κατατάσσει στους άτυχους αυτής της ζωής. Ο ίδιος μπορεί να βάζει τον εαυτό του στη ‘χώρα της θλίψης’ και μέσα από εκεί να μπλοκάρει κάθε πιθανότητα να βελτιώσει έστω, το βιοτικό του επίπεδο.

Τις πεποιθήσεις μας για το χρήμα και όχι μόνον, τις σχηματίζουμε πολύ νωρίς στην παιδική ηλικία. Οι εγγραφές αυτές είναι συνήθως μια μνήμη που έχει ριζώσει μέσα μας σαν αποτέλεσμα μιας τραυματικής ή συγκεχυμένης εμπειρίας, την οποία ωστόσο έχουμε ξεχάσει.

Το να εντοπίσεις τα περιοριστικά σου πιστεύω για το χρήμα, είναι το δεύτερο βήμα που μπορεί να σε φέρει πιο κοντά στην λύση του αιτήματός σου για ευημερία. Μπορείς, με την βοήθεια των ειδικών συμβούλων του N.L.P – COACHING να απομακρύνεις και να εξυγιάνεις τις νοσηρές πεποιθήσεις σου και να ζήσεις την εμπειρία του να ανακαλύψεις όλες τις οικονομικές ευκαιρίες που είναι ήδη διαθέσιμες για σένα.

Τα χρήματα δεν προσδιορίζουν ποιοι είμαστε. Είναι απλά ένα εργαλείο. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία, είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου και στις δυνατότητές σου ότι μπορείς να αλλάξεις. Να είσαι έτοιμος να ρισκάρεις. Να καταλάβεις ότι δεν υπάρχει αποτυχία, αλλά μόνον ευκαιρία για μάθηση. Όλα ξεκινάνε από ένα όνειρο. Πάμε;»

Φύγαμε…

Υστερόγραφο: Η Χριστίνα Σταματάκη – Χέλμη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε ψυχολογία στο πανεπιστήμιο Paul Valery , στο Montpellier της Γαλλίας. Ειδικεύτηκε στην κλινική ψυχολογία, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Montpellier, “La Colombier” και απέκτησε τον τίτλο της Μaitrise de Phcycologie.

Αργότερα εξειδικεύτηκε στις Αγχολυτικές Θεραπείες στο Παρίσι, συμμετέχοντας στα προγράμματα του CSM (Clinically standardized meditation) με καθηγήτρια, την Dr Patricia Carrington και στα προγράμματα του Stress Management Techniques.

Από το 1987 εργάζεται ως Κλινικός Ψυχολόγος – ελεύθερος επαγγελματίας , σε θέματα Αντί – στρες και ψυχοσωματικών εκδηλώσεων, τόσο σε ομαδικές όσο και ατομικές ψυχοθεραπείες.

Από τότε μέχρι σήμερα αρθρογραφεί στον περιοδικό και ημερήσιο τύπο («Είναι», «Μadame Figaro», «Ε-ιατρικά», «Ελευθεροτυπία», «Απογευματινή», κλπ). Επίσης συμμετέχει σε ραδιοφωνικές εκπομπές ως καλεσμένη και εμφανίζεται συχνά σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές.

Το 2005 ειδικεύεται στο NLP (Νευρογλωσσικός προγραμματισμός)  Coaching το οποίο εφαρμόζει σε αθλητές (πρωταθλητές – Ολυμπιονίκες), καλλιτέχνες και στελέχη επιχειρήσεων, σε ομαδικά και ατομικά προγράμματα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: