Οχι στις παράλογες απαιτήσεις της Τρόικα




Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε χθες ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την Τρόικα είναι οι σκληρότερες έως τώρα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί παράλογες και αδικαιολόγητες απαιτήσεις, αναφέρει ανταπόκριση της Nektaria Stamouli από την Αθήνα στη WALL STREET JOURNAL με τίτλο «Greek PM Calls Troika Demands ‘Irrational and Unjustifiable’».

«Είμαστε έτοιμοι για την τελική συμφωνία» δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε οικονομικό συνέδριο στην Αθήνα προσθέτοντας ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας φέρεται όπως δυόμιση χρόνια πριν, όταν όλα κατέρρεαν».

Οι δηλώσεις του έγιναν τρεις ημέρες μετά την αποστολή μιας νέας δέσμης αντιδημοφιλών φορολογικών αυξήσεων και περικοπής δαπανών σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές με την Τρόικα. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου οικονομικών η Τρόικα δεν είχε απαντήσει έως χθες το βράδυ. Από τον Οκτώβριο οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών βραδυπορούν, υπονομεύοντας την προσδοκία της Ελλάδας για τη διαπραγμάτευση εξόδου από το τρέχον σχέδιο διάσωσης στα τέλη του έτους. Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών έληξε στο Παρίσι την προηγούμενη εβδομάδα χωρίς την επίτευξη συμφωνίας, γεγονός που σημαίνει ότι ο τελευταίος έλεγχος της χώρας ενδέχεται να μην ολοκληρωθεί έγκαιρα, ώστε να αποκτήσει η Ελλάδα μια νέα πιστωτική γραμμή, οπότε θα χρειασθεί ενδεχομένως να συνεχισθεί το τρέχον πρόγραμμα.

«Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά (η Τρόικα) μας ζητά να λάβουμε περιοριστικά μέτρα που δεν χρειαζόμαστε, αλλά φέτος η πίεση είναι ακόμη μεγαλύτερη» δήλωσε ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι οι εκτιμήσεις της για την διετία 2013-2014 δεν επαληθεύτηκαν, ενώ αντίθετα η Ελλάδα πέτυχε τους δημοσιονομικούς της στόχους.

http://online.wsj.com/articles/greek-pm-calls-troika-demands-irrational-and-unjustifiable-1417554753

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κάλεσε τους Έλληνες να αγνοήσουν τις ανεύθυνες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεσμεύθηκε ότι δεν θα υποκύψει στις πιέσεις της Τρόικα για νέες δημοσιονομικές περικοπές, αναφέρει ανταπόκριση της Eleni Chrepa από την Αθήνα στο BLOOMBERG με τίτλο «Samaras Calls On Greeks to Resist Syriza’s Siren Song».

Σε ομιλία του στην Αθήνα ο Π/Θ επεσήμανε ότι κατέστησε σαφές στους πιστωτές της χώρας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τις απαιτήσεις τους για περισσότερη λιτότητα καθώς η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

«Ορισμένοι από τους όρους που τέθηκαν περιελάμβαναν αύξηση των φόρων και μείωση των εισοδημάτων. Αυτούς τους όρους τους απορρίψαμε, σας το λέω ξεκάθαρα» δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα δήλωσε ότι ενδέχεται να χρειασθεί ένας νέος γύρος συνομιλιών πριν επιστρέψουν οι επικεφαλείς της Τρόικα στην Αθήνα για την ολοκλήρωση του ελέγχου. Οι συνομιλίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν σήμερα σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, σημείωσε ο αξιωματούχος, που ζήτησε την διατήρηση της ανωνυμίας του.

Ο Πρωθυπουργός μιλώντας σχετικά με τις απαιτήσεις της Τρόικα για τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας δήλωσε ότι «το ίδιο πράγμα συνέβη το 2013, και αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο, το ίδιο συνέβη και το 2014 και αποδείχθηκε ότι είχαμε πάλι δίκιο. Ο προϋπολογισμός μας θα φέρει αποτελέσματα που θα ανταποκρίνονται στους δημοσιονομικούς στόχους ή ακόμη καλύτερα».

http://www.bloomberg.com/news/2014-12-03/samaras-calls-on-greeks-to-resist-syriza-s-siren-song.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: