Αναστασιάδης: Οι προτάσεις της Τουρκίας δεν ικανοποιούν ποσώς




Οι θέσεις της Άγκυρας για την επανέναρξη των συνομιλιών και για τα ενεργειακά όχι μόνο δεν ικανοποιούν αλλά δημιουργούν περισσότερα προβλήματα, τόνισε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν θα ανεχθεί συνεταίρους αυτούς που υποσκάπτουν την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Οι μέχρι στιγμής απαντήσεις δεν ικανοποιούν ποσώς, αντίθετα δημιουργούν πλείστα όσα προβλήματα», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο της συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Εκείνο που θέλω να ξεκαθαρίσω,», είπε, «είναι ότι συνέταιροι σε κράτος που δεν συμμετέχουν, αλλά και με απειλές για σχέδια Β` δεν πρόκειται ποτέ να ανεχθώ να γίνουν, αυτοί οι οποίοι απεργάζονται την υπόσκαψη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αποφάσεις στη βάση των συμφερόντων μας και όχι των συμφερόντων των τρίτων, σημείωσε.

Εξάλλου, ερωτηθείς αν είναι κατανοητές στη διεθνή κοινότητα οι θέσεις της Λευκωσίας για επανέναρξη των συνομιλιών υπό τις τις τουρκικές προκλήσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι οι θέσεις της Λευκωσίας είναι κατανοητές, τόσο οι επιφυλάξεις όσο και τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Εξίσου όμως κατανοητό είναι και το γεγονός ότι πέραν των διπλωματικών εγχειρημάτων και προσπαθειών που καταβάλλουν κάποιες των χωρών αποφεύγουν τη δημόσια αντιπαράθεση λόγω των υψηλών συμφερόντων που επενδύουν με την Τουρκία, η οποία είναι είτε γεωστρατηγικά ωφέλιμη για κάποιους στον πόλεμο εναντίον Ισλαμικού Κράτους, είτε και λόγω του ότι είναι μια μεγάλη αγορά, η οποία ενδιαφέρει πολλές των χωρών που θέλουν να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους», είπε, προσθέτοντας υπάρχουν τέτοια παραδείγματα αλλά ο ίδιος δεν επιθυμεί να κάνει συγκεκριμένες αναφορές.

«Εκείνο απλά θέλω να πω είναι ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι δικές μας αποφάσεις θα καθορίζονται με βάση τα συμφέροντα της Κύπρου και μόνο και όχι με βάση τις υποδείξεις των όποιων τρίτων που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων», είπε και κατέληξε: «Αν εκείνοι έχουν συμφέροντα, εξίσου μεγαλύτερα συμφέροντα έχει η Κύπρος, η οποία σαν κυρίαρχο κράτος να προστατέψει τον φυσικό της πλούτο ή τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Να μην απογοητευόμαστε από τα αποτελέσματα στον «Ονασαγόρα», λέει ο κ. Αναστασιάδης

Τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης στο δυνητικό κοίτασμα «Ονασαγόρας» στο τεμάχιο 9 δεν θα πρέπει να προκαλεί απογοήτευση, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υπενθυμίζοντας τα παραδείγματα τόσο της Νορβηγίας όσο και του γειτονικού Ισραήλ, όπου έγιναν επανειλημμένες γεωτρήσεις σε συγκεκριμένα τεμάχια για ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι η απόφαση για ανέγερση χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου παραμένει στο τραπέζι αλλά υπό προϋποθέσεις.

«Το τερματικό είναι μια απόφαση που παραμένει αλλά είναι μια απόφαση κάτω από προϋποθέσεις», είπε.

Ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι «το τερματικό, όταν λαμβάνετο η απόφαση κατασκευής του είχε ως δεδομένα κάποιες πληροφορίες ή δεδομένα που παρουσίαζαν πλούσια κοιτάσματα, που έδιναν τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων ή που επέτρεπαν την επένδυση».

Λέγοντας ότι κάποια σημεία που επιλέγησαν για τη διενέργεια της γεώτρησης δεν αποδίδουν το αναμενόμενο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφερε το παράδειγμα της Νορβηγίας, όπου το πλουσιότερο σήμερα τεμάχιο σε κοιτάσματα ήταν ένα τεμάχιο το οποίο είχε αδειοδοτηθεί τρεις φορές ανεπιτυχώς με σωρεία ερευνών και η τέταρτη αδειοδότηση επέτρεψε την ανακάλυψη των πλουσιότερων κοιτασμάτων ενέργειας της Νορβηγίας.

«Συνεπώς δεν απογοητευόμαστε, χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργούμε και ψευδαισθήσεις», είπε, επισημαίνοντας ότι η επιλογή πολλές φορές συγκεκριμένων τεμαχίων για έρευνα μπορεί να μην αποδώσει τα αναμενόμενα.

Επεσήμανε δε ότι «το ίδιο έγινε στα ισραηλινά τεμάχια Ταμάρ και Λεβιάθαν όπου οι πρώτες ενδείξεις ήταν όχι οι αναμενόμενες ή ενθαρρυντικές και εν συνεχεία οι έρευνες απεκάλυψαν ότι ήταν πλουσιότατα σε κοιτάσματα τα συγκεκριμένα θαλασσοτεμάχια».

Γρηγόρης Σάββα, ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: