Ο κόσμος καίγεται και αυτοί …χτενίζονται: Ομπάμα-Πούτιν θα συναντηθούν ίσως …ανεπίσημα




Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν σκοπεύει να έχει επίσημη διμερή συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στις συνόδους Ασίας-Ειρηνικού και της G20 την επόμενη εβδομάδα, όμως αναμένεται να έχουν μια άτυπη συζήτηση στο περιθώριο των συνόδων, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Πρακτορείο REUTERS.

Τόσο ο Ομπάμα όσο και ο Πούτιν θα συμμετέχουν στη σύνοδο Ασίας-Ειρηνικού στο Πεκίνο και της G20 στο Μπρισμπέιν. Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του σημείωσε ότι δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί επίσημη διμερής συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών.

Αν και δεν είναι βέβαιο ότι θα συναντηθούν στο περιθώριο των συνόδων, ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι υπάρχουν πιθανότητες Πούτιν και Ομπάμα να βρουν χρόνο να συνομιλήσουν ατύπως στη σύνοδο Ασίας- Ειρηνικού.

Η Ουάσιγκτον εκφράζει τη «λύπη» της διότι η Ρωσία απείχε από τις προπαρασκευαστικές συνομιλίες ενόψει της επόμενης διεθνούς Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «λυπάται» για το γεγονός πως η Ρωσία αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική συνάντηση της περασμένης εβδομάδας ενόψει της συνόδου για τα πυρηνικά όπλα η οποία προγραμματίζεται να διεξαχθεί το 2016, σύμφωνα με το REUTERS.

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας των ΗΠΑ Τζος Έρνεστ δεν διατύπωσε πάντως κάποια εκτίμηση σχετικά με το ενδεχόμενο η Μόσχα να μποϊκοτάρει την ίδια τη σύνοδο, η οποία διεξάγεται κάθε δύο χρόνια και επιστρέφει το 2016 στο αμερικανικό έδαφος, όπου είχε εγκαινιαστεί από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα πριν από τέσσερα χρόνια.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για την απόφαση της Ρωσίας να μη συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική συνάντηση της περασμένης εβδομάδας για την Σύνοδο για την Πυρηνική Ασφάλεια του 2016», είπε ο Έρνεστ στους δημοσιογράφους. «Η πόρτα παραμένει ανοικτή για τη συνέχιση της συμμετοχής (της Ρωσίας), εάν την επιθυμεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η τέταρτη διμερής πυρηνική σύνοδος είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί την επόμενη φορά στο Σικάγο. Οι σύνοδοι αυτές αποσκοπούν στη βελτίωση της πυρηνικής ασφάλειας διεθνώς και σε αυτές συμμετέχουν πάνω από 50 χώρες, περιλαμβανομένων και των υπολοίπων σημαντικότερων δυνάμεων σε παγκόσμιο επίπεδο—της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, μεταξύ άλλων.

Η πιο πρόσφατη σύνοδος διεξήχθη στη Χάγη τον Μάρτιο, όταν η Μόσχα και η Ουάσινγκτον παραμέρισαν τις διαφορές τους λόγω της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και υιοθέτησαν την τελική διακήρυξή της.

Διπλωμάτες στη Βιέννη, όπου διατηρεί την έδρα του ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), εξέφρασαν πολύ διαφορετικές εκτιμήσεις σχετικά με τις προθέσεις της Ρωσίας. Δύο ανέφεραν πως έχουν σχηματίσει την εντύπωση πως η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται να λάβει μέρος στην προσεχή σύνοδο, εξηγώντας ότι η Μόσχα άφησε να εννοηθεί πως δεν θα πρόσθετε κάτι ουσιαστικά και εκφράζοντας την δυσαρέσκειά της για τον τρόπο που γίνονται οι προετοιμασίες για αυτήν. Αντιθέτως, δύο άλλοι διπλωμάτες είπαν ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν η Ρωσία θα απόσχει από τη σύνοδο ή όχι.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: