Ρουκέτες που ερίφθησαν από τη Λωρίδα της Γάζας έπληξαν τη χώρα




Οι σειρήνες ήχησαν στο νότιο και το κεντρικό Ισραήλ σήμερα προειδοποιώντας για εισερχόμενα πυρά, λίγες ώρες αφού οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι παρατείνουν μονομερώς την ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας ως σήμερα τα μεσάνυχτα.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι δύο ρουκέτες έπληξαν ανοικτές περιοχές και ακόμη μία αναχαιτίστηκε από το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η Χαμάς απέρριψε και τη νέα 24ωρη εκεχειρία – Το Ισραήλ με το δάκτυλο στη σκανδάλη

Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, απορρίπτει την παράταση της εκεχειρίας για 24 ώρες που αποφάσισε νωρίτερα το συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησης του Ισραήλ, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπός της.

«Καμιά ανθρωπιστική εκεχειρία δεν θα ισχύσει εάν δεν αποσυρθούν τα ισραηλινά άρματα μάχης από τη Λωρίδα της Γάζας και αν οι κάτοικοι δεν μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και εάν τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν τις σορούς δεν είναι ελεύθερα να κυκλοφορούν στη Γάζα», τόνισε ο Φάουζι Μπάρχουμ, ένας εκπρόσωπος της Χαμάς, σε ανακοίνωσή του.

Το συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησης του Ισραήλ συμφώνησε αργά χθες βράδυ σε ένα αίτημα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και αποφάσισε να παρατείνει και σήμερα (Κυριακή) την ανθρωπιστική εκεχειρία, δήλωσε ένα στέλεχος της ισραηλινής κυβέρνησης.

«Το συμβούλιο [ασφαλείας] ενέκρινε το αίτημα του ΟΗΕ για μια ανθρωπιστική εκεχειρία η οποία θα ισχύσει έως τα μεσάνυκτα της Κυριακής», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός της ισραηλινής κυβέρνησης υπό τον όρο της τήρησης της ανωνυμίας του.

Ωστόσο η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε ταυτόχρονα ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να δρουν στη Λωρίδα της Γάζας, διεξάγοντας επιχειρήσεις για να καταστρέψουν τα δίκτυα υπόγειων στοών της Χαμάς. Ο στρατός του Ισραήλ «θα δράσει εναντίον οιασδήποτε παραβίασης της εκεχειρίας», είπε ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Χθες το βράδυ οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανέλαβαν την ευθύνη για τη ρίψη ρουκετών στο Ισραήλ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν είχε καλέσει χθες «τις πλευρές να παρατείνουν την ανθρωπιστική εκεχειρία για 7 ημέρες» πριν προσθέσει ότι «καλεί τα δύο μέρη να παρατείνουν κατ’ ελάχιστον την ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός ως το τέλος της ημέρας». Την έκκληση αυτή επανέλαβαν από το Παρίσι πολλοί υπουργοί Εξωτερικών, ανάμεσά τους και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για τις ρίψεις ρουκετών, απέρριψε έμπρακτα την εκεχειρία

Η ένοπλη πτέρυγα του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση επτά ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, περιλαμβανομένων δύο οι οποίες εκτοξεύθηκαν εναντίον του Τελ Αβίβ, απορρίπτοντας de facto την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας που έληγε στις 20:00.

Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα την παράταση της κατάπαυσης του πυρός ως τα μεσάνυχτα, κατόπιν έκανε γνωστό πως εβλήθησαν τρεις ρουκέτες και κατόπιν όλμοι από τη Λωρίδα της Γάζας. «Οι τρομοκράτες επέλεξαν να επωφεληθούν από την ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, οι προειδοποιητικές σειρήνες ήχησαν σε διάφορες περιοχές του Ισραήλ, καθώς ρουκέτες εβλήθησαν σε στόχους ως και την περιοχή του Τελ Αβίβ.

Η Χαμάς ανέφερε ότι δεν έχει συμφωνήσει στην παράταση της εκεχειρίας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ξεπέρασαν τους 1.000 οι Παλαιστίνιοι νεκροί την 19η ημέρα από την έναρξη των επιχειρήσεων των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Τουλάχιστον 1.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περίπου 6.000 έχουν τραυματιστεί, στη μεγάλη τους πλειονότητα άμαχοι, στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης Προστατευμένη Παρυφή την 8η Ιουλίου, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι παλαιστινιακές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Στην ισραηλινή πλευρά, 40 στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί σε μάχες μέσα και γύρω από τη Γάζα, όπως και δύο άμαχοι οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από παλαιστινιακές ρουκέτες και ένας ταϊλανδός εργάτης σε αγρόκτημα που έχασε τη ζωή του από έναν όλμο. 138 Ισραηλινοί στρατιωτικοί νοσηλεύονταν σήμερα, εκ των οποίων οι 9 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ επίσης νοσηλεύονταν τρεις πολίτες, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις.

Πάνω από 132 πτώματα ανασύρθηκαν σήμερα από τα συντρίμμια κατά την διάρκεια της ανθρωπιστικής εκεχειρίας στα παλαιστινιακά εδάφη, περιλαμβανομένων 29 στη Σετζάγια, ένα προάστιο της πόλης της Γάζας, στη Ζάιτουν και στην Τούφα, 13 στην Μπέιτ Χανούν, στο βορρά, και 11 στη Χαν Γιούνες και στη Ράφα, στο νότο, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό του εκπροσώπου των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας, του Άσραφ αλ Κούντρα.

Οι σοροί μεταφέρθηκαν σε διάφορα νεκροτομεία της περιοχής, στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, στο βορρά, σε δύο νοσοκομεία στην πόλη της Γάζας και στο νότο, καθώς και στο ευρωπαϊκό νοσοκομείο της Χαν Γιούνες, διευκρίνισαν οι παλαιστινιακές υγειονομικές υπηρεσίες.

Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, μερικές ώρες πριν τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός στις 08:00, 22 άνθρωποι, ανάμεσά τους 10 παιδιά, σκοτώθηκαν σε ένα ισραηλινό πλήγμα σε ένα σπίτι στη Χαν Γιούνες, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, ανέφερε ο αλ Κούντρα.

Στην πλειονότητά τους τα θύματα ανήκαν στην ίδια οικογένεια, διευκρίνισε ο ίδιος, και στα παιδιά συμπεριλαμβάνονταν ένα κοριτσάκι ενός έτους κι ένα αγόρι τριών ετών.

Η UNICEF έκανε λόγο την Παρασκευή για έναν απολογισμό «τουλάχιστον 192 παιδιών» που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα και η υπηρεσία του ΟΗΕ για την αρωγή στους παλαιστίνιους πρόσφυγες, η UNRWA, έκανε λόγο επίσης χθες για 160.000 Παλαιστίνιους οι οποίοι έχουν καταφύγει σε κτίριά της.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: