Μια πραγματικά ρεαλιστική πολιτική




Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ – www.philenews.com

Οι εφημερίδες που εκφράζουν αυτό που λέμε «ενδοτισμό» (με την καλή ή την κακή έννοια δεν έχει σημασία), επέλεξαν χτες στην αποτίμησή τους για την επίσκεψη Μπάιντεν να επιτεθούν σε όσους βρίσκονται στο άλλο στρατόπεδο, των «ανένδοτων». Έλεγαν ότι άδειασε τη φαρέτρα τους ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος, ότι αποκαλύφθηκαν οι φοβίες τους και η αγωνία τους που θέλει να παραμείνει το Κυπριακό στο τέλμα, ότι επιχείρησαν να δημιουργήσουν θόρυβο, που αποδείχτηκε φούσκα χωρίς αντίκρισμα και άλλα τέτοια θριαμβολογικά και χωρίς νόημα.

Ελπίζαμε ότι θα ήταν από όλους πιο μετριοπαθής η ανάγνωση της επίσκεψης Μπάιντεν και τα αμερικανικά μηνύματα περί του στρατηγικού ρόλου της Κύπρου. Αλλοίμονο όμως! Κάποιοι θριαμβολογούν και βλέπουν τις εξελίξεις με τα ίδια γυαλιά (ή μυαλά). Η κοσμογονία που συντελείται στην περιοχή μας, ένεκα των γεωπολιτικών ανατροπών και του αμερικανικού χάρτη, που φαίνεται ότι ξανασχεδιάζεται βάζοντας σε αυτόν και την Κύπρο για πρώτη φορά, δεν αγγίζει την ιδεολογία της όποιας λύσης, του όπως-όπως κλεισίματος του Κυπριακού.

Γιατί αν ένα μήνυμα από αυτή την επίσκεψη είναι άξιο θριαμβολογίας (καταχρηστικά, διότι στο μέτρο της λογικής τίποτε δεν είναι για θριαμβολογίες), είναι αυτό που προσφέρει την πιθανότητα στην Κύπρο να αντικρίσει επιτέλους τις προοπτικές της μέσα σε καινούργιο περιβάλλον και όχι πάλι μέσα σε αυτό, που την καθηλώνει στην ομηρία των τουρκικών συμφερόντων και την οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μια διευθέτηση – ψευδαίσθηση ελευθερίας και ανεξαρτησίας.

Οι αναφορές του Μπάιντεν στα νέα δεδομένα και στη στρατηγική τους σημασία για τα αμερικανικά συμφέροντα, όπως και τα μηνύματα συμβολισμών προς Έρογλου και προς Άγκυρα, δεν ήταν τυχαία. Ούτε βεβαίως έγιναν για να καλοπιάσουν τον κυπριακό λαό και ένα μικρό κράτος, που μέχρι πρόσφατα ούτε που το λάμβαναν υπόψη όταν μελετούσαν τους χάρτες τους. Η αμερικάνικη πολιτική δεν συμπεριλαμβάνει τέτοιες αβρότητες. Ήταν αναφορές, που έδειχναν με σαφήνεια ότι ο χάρτης αναδιαμορφώνεται και η Κύπρος έχει τώρα τη δυνατότητα να εμπλακεί στους νέους σχεδιασμούς.

Το επόμενο βήμα είναι να δείξει και η Κύπρος ότι έχει την ικανότητα να διαχειριστεί αυτή τη νέα κατάσταση, αξιοποιώντας υπέρ της λύσης τα «διαπλεκόμενα συμφέροντα». Αν δεν το κάνει και συνεχίσει να πολιτεύεται με τα γνωστά φοβικά σύνδρομα ως να μην της αναλογεί θέση στο νέο περιβάλλον, το μόνο που θα πετύχει θα είναι να παραδώσει αυτόν τον ρόλο στην Άγκυρα. Αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική προοπτική, που έχουμε μπροστά μας. Όλα τα άλλα, ακόμα και η απόλυτη υποχωρητικότητα έναντι των τουρκικών επιδιώξεων, δοκιμάστηκαν στην πράξη και μας έδωσαν οικτρά αποτελέσματα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: