Η Μέρκελ παραδέχθηκε τις δυσκολίες με τις ΗΠΑ λόγω των παρακολουθήσεων




Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ υποστήριξε σήμερα ότι υπάρχουν ακόμη “δυσκολίες” στις σχέσεις του Βερολίνου με την Ουάσινγκτον με αφορμή το θέμα των παρακολουθήσεων και της συλλογής πληροφοριών από τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας, μολονότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε ότι θα ξεκινήσει ένας “κυβερνοδιάλογος” για το θέμα ώστε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν.

“Έχουμε ακόμη να ξεπεράσουμε μερικές δυσκολίες”, είπε η Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Όπως είπε, τα προβλήματα αυτά θα ξεπεραστούν, ωστόσο θα παραμείνουν στην ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών “για τα επόμενα χρόνια”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος από την πλευρά του τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποια συμφωνία “μη κατασκοπείας” με οποιαδήποτε χώρα και υπογράμμισε ότι δεν είναι ακριβής η πληροφορία ότι η Ουάσινγκτον προσφέρθηκε να συνάψει μια συμφωνία τέτοιου είδους με τη Γερμανία και μετά υπαναχώρησε.

Ο Ομπάμα τόνισε ότι οι ΗΠΑ και η Γερμανία συμμερίζονται τις ίδιες αξίες και τις ίδιες ανησυχίες και ότι “πονά” όταν βλέπει πώς οι αποκαλύψεις του πρώην συνεργάτη της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν για τις παρακολουθήσεις έβλαψαν τις σχέσεις της χώρας του με το Βερολίνο.

ΠΗΓΗ: AFP, DPA, REUTERS, ANA-MPA – Φωτογραφία NBC News

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: