Εκλογές-σταθμός στην Ουκρανία, ενώ ο Πούτιν τα βάζει με τους Δυτικούς – Φονικές συγκρούσεις στο Ντόνετσκ




Προεδρικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Ουκρανία για την ανάδειξη του προσώπου που θα αναλάβει τα πολιτικά ηνία της χώρας και ο οποίος θα έχει το δύσκολο έργο του τερματισμού της φιλο-ρωσικής αυτονομιστικής εξέγερσης στα ανατολικά και της προσπάθειας να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Περισσότερα από 36 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες, από το εθνικιστικό Λβιβ στα δυτικά, έως την αρχαία πρωτεύουσα Χάρκοβο στα ανατολικά και από την Οδησσό το μαργαριτάρι της Μαύρης Θάλασσας στο νότο έως την πρωτεύουσα Κίεβο στα βόρεια της χώρας.

Στα ανατολικά οι φιλορώσοι αυτονομιστές στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ έχουν προειδοποιήσει ότι θα κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν την ψηφοφορία με αποτέλεσμα εκατομμύρια Ουκρανοί να στερηθούν του δικαιώματος της ψήφου. Χθες Σάββατο, πάντως οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν τη νύχτα με άρματα μάχης και ελικόπτερα ψηφοδέλτια και κάλπες στα εκλογικά κέντρα στα ανατολικά της χώρας. Για την διεξαγωγή των εκλογών οι αρχές του Κιέβου έχουν αναπτύξει 55.000 αστυνομικούς και 20.000 εθελοντές ώστε να εξασφαλιστεί η διαδικασία.

Ο φιλοδυτικός δισεκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο είναι το φαβορί στις προεδρικές εκλογές καθώς οι δημοσκοπήσεις του δίνουν πάνω από 44 % των ψήφων. Ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος θα κληθεί να αναλάβει τη διαχείριση της εκρηκτικής κατάστασης στην Ουκρανία δεν έχει εγγυημένη την εκλογή του από τον πρώτο γύρο καιπιθανώς μπορεί να χρειαστεί να περιμένει μέχρι τον δεύτερο γύρο στις 15 Ιουνίου. Οι κύριοι ανταγωνιστές του Ποροσένκο είναι η επίσης φιλοδυτική Γιούλια Τιμοσένκο , η οποία τάσσεται υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και ο φιλορώσος Σεργκέι Τιχίπκο ο οποίος υπόσχεται ομαλοποίηση των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία.

Μέχρι την παραμονή των εκλογών η προσωρινή κυβέρνηση που γεννήθηκε στα οδοφράγματα της πλατείας Μαϊντάν στο Κίεβο, επιχειρούσε να πείσει τους Ουκρανούς για τη σημασία της εκλογικής διαδικασίας που θα νομιμοποιήσει τον πρόεδρο της χώρας. Ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ, προέτρεψε τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες για να « υπερασπιστούν την Ουκρανία». Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 5:00 GMT (08:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 1700 GMT (20:00 ώρα Ελλάδας) ενώ τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται τα μεσάνυχτα

Το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας σημαδεύτηκε από την αναζωπύρωση των φονικών συγκρούσεων στην περιοχή του Ντόνετσκ , όπου 26 άνθρωποι , ως επί το πλείστον ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες μεταξύ των αυτονομιστών και των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στο Κίεβο.

Πούτιν προς δυτικούς: Υποκινήσατε πραξικόπημα, να το σκεφτόσασταν καλύτερα

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα για την ανάμειξή της στην Ουκρανία είναι αντιπαραγωγικές για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο.

Μιλώντας σε μία ομάδα δυτικών δημοσιογράφων στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, ο Πούτιν άσκησε κριτική εις βάρος της Δύσης και τόνισε ότι η υποστήριξη ενός “αντισυνταγματικού πραξικοπήματος” διέκοψε τον εποικοδομητικό διάλογο για την Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι εκείνοι που υποκίνησαν το “πραξικόπημα” στην Ουκρανία έπρεπε να έχουν αναλογιστεί καλύτερα τις συνέπειες των πράξεών τους.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε απίθανο ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο με τη Δύση με αφορμή την Ουκρανία και δήλωσε ότι η Μόσχα λαμβάνει υπόψη της τα συμφέροντα των άλλων χωρών και δεν μπορεί να δεχτεί να μην αντιμετωπίζεται ισότιμα.

Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι αδύνατη η απομόνωση μίας χώρας σαν τη Ρωσία και ότι οι κυρώσεις που της έχει επιβάλει η Δύση διαταράσσουν την παγκόσμια οικονομία.

“Οδηγούν τη ρωσική, την ευρωπαϊκή, την παγκόσμια οικονομία σε αναταραχή που κανένας δεν επιθυμεί”, είπε ο Πούτιν αναφερόμενος στις κυρώσεις.

Αέριο: Η Ουκρανία να αφήσει τα τελεσίγραφα

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει μείωση στην τιμή προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία και τόνισε ότι η διαφωνία για το θέμα αυτό θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου και όχι τελεσιγράφων.

“Είμαστε έτοιμοι για έναν εποικοδομητικό διάλογο, αλλά αυτός δεν θα πρέπει να γίνει μέσω αβάσιμων απαιτήσεων και τελεσιγράφων, αλλά με βάση την πολιτισμένη συνεργασία των αγορών”, είπε ο Πούτιν σε ομάδα ξένων δημοσιογράφων στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Σινορωσικές συναλλαγές στα εθνικά νομίσματα

Ο ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι η Μόσχα και το Πεκίνο θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα και τα αποθέματά τους σε χρυσό είναι ασφαλή.

“Για εμάς (τη Ρωσία και την Κίνα) είναι σημαντική η κατάθεσή τους (των αποθεμάτων χρυσού και των συναλλαγματικών αποθεμάτων) με έναν τρόπο λογικό και ασφαλή. Και μαζί πρέπει να σκεφτούμε πως θα το πράξουμε αυτό λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα της κατάστασης στην παγκόσμια οικονομία”, είπε ο Πούτιν και πρόσθεσε ότι Πεκίνο και Μόσχα θα εξετάσουν τρόπους μετάβασης στη χρήση των εθνικών τους νομισμάτων για τις διμερείς συναλλαγές τους.

ΠΗΓΗ: AFP, REUTERS, ANA-MPA, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: