Ολοκληρώνεται το σχέδιο για μία τραπεζική ένωση στην Ε.Ε.




Μετά από αναρίθμητες βραδινές διαβουλεύσεις και πολιτικές αψιμαχίες, η ΕΕ ολοκλήρωσε χθες το σχέδιο-ορόσημο για την διαχείριση ενός τραπεζικού συστήματος τα προβλήματα του οποίου στο παρελθόν εκτροχίασαν ιδιαίτερα την οικονομία της ευρωζώνης, υποστηρίζει ο James Kanter σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «European Parliament Approves Laws on Banking Overhaul».

Η δημιουργία των δομών που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ως «τραπεζική ένωση» αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα βήματα προς την χρηματοπιστωτική ενσωμάτωση της ευρωζώνης μετά την εισαγωγή του ευρώ πριν από μια περίπου δεκαετία. Παράλληλα, επισημαίνει ο Kanter, οι διαπραγματεύσεις έχουν προκαλέσει αντιπαραθέσεις μεταξύ εύπορων βορειοευρωπαϊκών κρατών όπως της Γερμανίας και της Φινλανδίας και των δοκιμαζόμενων  χωρών του νότου όπως της Ελλάδας σε σχέση με το θέμα του καταμερισμού ευθυνών για τις τραπεζικές χρεοκοπίες.

Όπως διευκρινίζεται, ένα από τα νομοσχέδια που αφορούν στις οδηγίες για τη διάσωση των τραπεζών προσφέρει στα 28 κράτη-μέλη ενιαίους κανονισμούς για τη διαχείριση των χρεοκοπημένων τραπεζών και υποχρεώνει τους πιστωτές  (π.χ. τους ομολογιούχους) να υποστούν απώλειες έως 8% στο σύνολο των τραπεζικών οφειλών πριν γίνει χρήση κρατικών πόρων.

Ένας άλλος σημαντικός νόμος προβλέπει την ίδρυση συμβουλίου που θα διασφαλίζει ότι οι κύριοι πιστωτές στην ευρωζώνη θα καταβάλουν πρώτοι πληρωμές σε περίπτωση χρεοκοπίας. Ο ίδιος κανονισμός προβλέπει τη σύσταση ενιαίου ταμείου ύψους €55 δις σε περίοδο οκτώ ετών, που θα χρηματοδοτείται από το σύνολο των τραπεζών της ευρωζώνης προκειμένου να καλύπτονται τα κόστη των τραπεζών υπό διάλυση.

Όπως δήλωσε ο Guntram Wolff, δ/ντής του εδρεύοντος στις Βρυξέλλες οργανισμού ερευνών Bruegel, «το κεντρικό σημείο για την επιτυχία της τραπεζικής ένωσης είναι ότι η ΕΚΤ προκαλεί ισχυρή εντύπωση ως ο μοναδικός επόπτης κατά τον πρώτο 1 ½ χρόνο των επιχειρήσεων. Η ΕΚΤ μπορεί αναπόφευκτα να κάνει λάθη, π.χ. διαβάζοντας λάθος έναν αριθμό διότι έχει ελάχιστη πείρα σ΄ένα τεράστιο έργο».  Ωστόσο, υπογραμμίζει ο κ. Wolff, η μεγαλύτερη δοκιμασία θα είναι πολιτική, προσθέτοντας ότι «η ΕΚΤ οφείλει να είναι εξίσου σκληρή με μια τράπεζα στη Γερμανία, όπως και με μια τράπεζα στην Ελλάδα». «Σε τελική ανάλυση, διαθέτει η ΕΚΤ  την πολιτική ισχύ;» διερωτάται ο Wolff.

http://www.nytimes.com/2014/04/16/business/international/european-parliament-approves-laws-on-banking-overhaul.html?hpw&rref=business&action=click&module=Search&region=searchResults&mabReward=csesort%3Aw&url=http%3A%2F%2Fquery.nytimes.com%2Fsearch%2Fsitesearch%2F%3Faction%3Dclick%26region%3DMasthead%26pgtype%3DHomepage%26module%3DSearchSubmit%26contentCollection%3DHomepage%26t%3Dqry752%23%2FGreece%2F24hours%2Fallresults%2F1%2Fallauthors%2Fnewest%2F&_r=0

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: