Ο Ομπάμα επέκρινε έντονα τη Ρωσία και προειδοποίησε τον Πούτιν ότι θα αντιμετωπίσει περαιτέρω συνέπειες




Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δύο άντρες τη Δευτέρα, ότι η Μόσχα θα αντιμετωπίσει περαιτέρω συνέπειες εάν συνεχιστούν οι ενέργειές της στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία για τη στήριξη που παρέχει η ρωσική κυβέρνηση στις ενέργειες των ενόπλων, φιλο-ρώσων αυτονομιστών που απειλούν να υπονομεύσουν και να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας» ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. «Ο πρόεδρος σημείωσε την αυξανόμενη πολιτική και οικονομική απομόνωση της Ρωσίας, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της στην Ουκρανία και κατέστησε σαφές ότι το κόστος των ρωσικών ενεργειών θα αυξηθεί εάν συνεχιστούν αυτές οι δράσεις».

Ο Ομπάμα μίλησε με τον Πούτιν κατόπιν ρωσικού αιτήματος τόνισε ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, περιγράφοντας την επικοινωνία ως “ειλικρινή και άμεση”. «Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι η διπλωματική οδός είναι ανοιχτή και είναι ο προτιμότερος δρόμος που έχουμε μπροστά μας, αλλά ότι οι ενέργειες της Ρωσίας δεν οδηγούν προς αυτό το αποτέλεσμα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε τη Δευτέρα να εντείνει τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας , επεκτείνοντας τον κατάλογο των ατόμων που υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση χορήγησης βίζας. «Η Ρωσία συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Ουκρανία . Η απλή παρουσία των στρατευμάτων, εκτός από ότι συμβαίνει στο εσωτερικό της Ουκρανίας, δημιουργεί απειλή αποσταθεροποίησης στο εσωτερικό της χώρας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι συμπλήρωσε ταυτόχρονα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις σε πρόσωπα και θεσμικά όργανα στους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών , της ενέργειας , των μετάλλων , των ορυχείων , της μηχανικής και της άμυνας. Ο Ομπάμα μίλησε και με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για την κρίση, νωρίτερα τη Δευτέρα και εξήρε την κυβέρνηση της Ουκρανίας για την «μεγάλη αυτοσυγκράτηση» και τις προσπάθειες ενοποίησης της χώρας , ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

ΕΠΙΣΗΣ: http://mignatiou.com/2014/04/readout-of-the-presidents-call-with-presidents-putin-of-russia-and-hollande-of-france/ 

Πηγή: Ανακοίνωση Λευκού Οίκου, Reuters, ANA-MPA

PHOTO: President Barack Obama views a replica of the Oval Office at the Lyndon Baines Johnson Presidential Library in Austin, Texas, April 10, 2014. (Official White House Photo by Pete Souza)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: