Σκληρή σύγκρουση Ρωσίας – ΗΠΑ στο Σ.Α. του ΟΗΕ




Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν την Πέμπτη μία πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου αναφέρεται ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής για την ανεξαρτησία της Κριμαίας από την Ουκρανία είναι παράνομο, ωστόσο η Ρωσία έχει διαβεβαιώσει ότι θα ασκήσει βέτο, αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δηλώσεις διπλωματών του συμβουλίου.

Οι διπλωμάτες δήλωσαν ότι η μονοσέλιδη πρόταση θα παροτρύνει τις χώρες να μην αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην Κριμαία, το κοινοβούλιο της οποίας έχει ψηφίσει ήδη υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ (φωτογραφία), δήλωσε στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι στόχος της πρότασης αυτής είναι να αλλάξουν τα σχέδια της Ρωσίας «προτού χαθούν αθώες ζωές».

HBO Documentary Screening of "Sergio"

Μιλώντας στο Συμβούλιο είπε ότι στην πρόταση «υποστηρίζεται η εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης για τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία με βάση το διεθνές δίκαιο και ότι το Συμβούλιο θα πρέπει ενεργεί, όταν είναι απαραίτητο, για την προστασία της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας». Η Πάουερ χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως «βιαστικά προγραμματισμένο, αδικαιολόγητο και διχαστικό». Είπε επίσης ότι αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας και προειδοποίησε ότι ο χρόνος για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης εξαντλείται, ενώ προέτρεψε τη Ρωσία να εισακούσει «τις φωνές» των 14 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ουκρανικού λαού.

Ωστόσο, η Ρωσία, ένα από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο, κατέστησε σαφές ότι απορρίπτει την πρόταση, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η ψηφοφορία μέχρι και το Σάββατο ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις.

UN-vitaly-CHURKIN01-14MARCH2014

Στο μεταξύ, η Ρωσία δεν θέλει να αρχίσει έναν πόλεμο με την Ουκρανία, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν (φωτογραφία) κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης, το δικαίωμα της περιοχής της χερσονήσου της Κριμαίας στην αυτοδιάθεση θα πρέπει να γίνει σεβαστό από τη διεθνή κοινότητα. «Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο και ούτε οι Ρώσοι, κι είμαι πεπεισμένος ότι ούτε οι Ουκρανοί το θέλουν αυτό», δήλωσε ο Τσούρκιν.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα αποπειράται να παρουσιάσει μια «σατανική Ρωσία» και κάλεσε τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αναλογιστούν την ισορροπία μεταξύ της εδαφικής ακεραιότητας και της αυτοδιάθεσης

ΣΤΟ Σ.Α. Ο ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ εξέφρασε την εκτίμηση, μιλώντας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ότι υπάρχει «ακόμα μια ευκαιρία» να διευθετηθεί με ειρηνικό τρόπο η κρίση με τη Μόσχα, τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Σε μια ομιλία που εκφώνησε κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας —κι ενώ ήταν παρών ο πρεσβευτής της Ρωσίας Βιτάλι Τσούρκιν—, ο Γιατσενιούκ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι «υπονομεύει τις προσπάθειες της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων»

Ο Γιατσενιούκ, ο οποίος ζήτησε από τη Μόσχα να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από την Κριμαία και να «ξεκινήσει διαπραγματεύσεις», κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι «παραβιάζει πολλές συνθήκες» και ότι καταπατά το άρθρο 2 της Χάρτας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη μη χρήση βίας εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους.

Η Μόσχα «υπονομεύει τις προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων», είπε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, εξηγώντας ότι «θα είναι δύσκολο να πείσεις τον οποιονδήποτε να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα» όταν αμφισβητείται η Συνθήκη της Βουδαπέστης του 1994.

Η σύγκρουση αυτή «ξεπερνά τα σύνορα της Ουκρανίας» τόνισε ο Γιατσενιούκ, επαναλαμβάνοντας ότι το Κίεβο επιθυμεί «να ξεκινήσει συνομιλίες» με τη Μόσχα για την επίλυση της κρίσης και απορρίπτοντας «κάθε μορφή στρατιωτικής επίθεσης».

ΠΗΓΗ: REUTERS, ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, DPA, ANA-MPA 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: