Ζωντανεύουν την πολυτάραχη προδικτατορική περίοδο




Ρεπορτάζ ΕΘΝΟΣ

Η «ανάπλαση» μίας ολόκληρης εποχής που σφράγισε την πορεία της μεταπολεμικής Ελλάδας αποτυπώνεται στο νέο βιβλίο των Μιχάλη Ιγνατίου και Κώστα Παπαϊωάννου με τίτλο «Ποιος επιτέλους κυβερνά αυτή τη χώρα;», ένα ερώτημα που έθεσε ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αλλά δυστυχώς η απάντησή του δεν μπόρεσε να δοθεί πριν η χώρα παραδοθεί στη δικτατορία των συνταγματαρχών.

Χθες οι συγγραφείς και ο εκδότης τους, Ηλίας Λιβάνης, παρουσίασαν το βιβλίο σε εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ με ομιλητές τον δημοσιογράφο Νίκο Κιάο και τον διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά. Ο Νίκος Κιάος, καταθέτοντας προσωπικές μαρτυρίες από εκείνη την εποχή, τη σύγκρουση του Καραμανλή με το Παλάτι, τη δολοφονία Λαμπράκη, το φιλειρηνικό και δημοκρατικό κίνημα στην Ελλάδα, απευθύνθηκε σε ένα κοινό στο οποίο περιλαμβάνονταν και πολλοί γνωστοί Ελληνες δημοσιογράφοι οι οποίοι κάλυψαν τα γεγονότα εκείνης της ανώμαλης εποχής που οδήγησε τελικά στη χούντα της 21ης Απριλίου 1967. Ο Αλ. Παπαχελάς εξήρε τη σημασία των αμερικανικών εγγράφων που περιλαμβάνονται στο βιβλίο και αποτυπώνουν την αμερικανική στάση έναντι των πολιτικών εξελίξεων της περιόδου εκείνης.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, παρουσιάζοντας το νέο βιβλίο του, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η ερευνητική ομάδα του αναζητά και αποκαλύπτει με νόμιμο τρόπο απόρρητα και εμπιστευτικά αμερικανικά έγγραφα, τα οποία βοηθούν στη σύνθεση της εικόνας, άλλοτε για τα Ιμια, άλλοτε για το Κυπριακό και στη συγκεκριμένη περίπτωση για μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας.

Το σημαντικό αυτό υλικό αξιοποίησε και συνέθεσε με τον καλύτερο τρόπο ο Κώστας Παπαϊωάννου, από τις εμβληματικές προσωπικότητες της ελληνικής δημοσιογραφίας, που έζησε από κοντά όλα τα γεγονότα της περιόδου αυτής, δημιουργώντας ένα βιβλίο το οποίο, αν και μεταφέρει στον τίτλο του το ερώτημα που έθεσε ο Κ. Καραμανλής, «Ποιος κυβερνά επιτέλους αυτή τη χώρα;», δίνει απαντήσεις για το πώς ο Καραμανλής από ευνοούμενος του Παλατιού βρέθηκε σταδιακά σε σύγκρουση με τη Φρειδερίκη την εποχή που ακόμη και οι Αμερικανοί επιχειρούσαν να κρατήσουν ισορροπίες. Μια σύγκρουση που οδήγησε τον Καραμανλή αρχικά στη Ζυρίχη και μετά ένα μικρό διάστημα για έντεκα ολόκληρα χρόνια στο Παρίσι.

Στην παρουσίαση του βιβλίου παραβρέθηκαν οι Μ. Γλέζος, Αντ. Λιβάνης, Ντ. Μπακογιάννη, Σ. Βούλτεψη, Κ. Παπακώστα, Ρ. Δούρου, Κ. Μαρκόπουλος, Κ. Λαλιώτης, Αν. Ψυχάρης, Σπ. Λυκούδης κ.ά.

ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΘΝΟΣ – www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: