NY Times: Αυξάνεται η επιθυμία για λύση του Κυπριακού…




Με αφορμή την αναστήλωση της εκκλησίας του Αγίου Χαράλαμπου στο χωριό Κοντέα του κατεχόμενου τμήματος της επαρχίας Αμμοχώστου, η Liz Alderman σε ανταπόκριση στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΝEW YORK TIMES, με τίτλο «Greek and Turkish Cypriots Unite to Restore a Church and a Bond» (σελ. Α9), προβάλλει την επιθυμία συνεργασίας μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, όπως αυτή εκφράζεται από απλούς πολίτες της περιοχής που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αναστήλωσης, αλλά και εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης συναντήθηκε στη Λευκωσία με τον ηγέτη των Τ/Κ Dervis Eroglu για πρώτη φορά μετά το πάγωμα των συνομιλιών το 2012 και αμφότεροι οι ηγέτες χαρακτήρισαν ως απαράδεκτο το status quo. Σημειώνεται επίσης ότι οι -στηριζόμενες σε λαϊκή βάση- προσπάθειες για αναστήλωση της εκκλησίας είναι ένα από 40 τουλάχιστον προγράμματα συνεργασίας σ΄ολόκληρη την Κύπρο για την αποκατάσταση ελληνικών και τουρκικών μνημείων, συμπεριλαμβανομένων τζαμιών.

Όπως μάλιστα δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο, John M. Koenig, «η Κοντέα αντιπροσωπεύει μια αυθεντική προσπάθεια απλών πολιτών να βρεθεί ένας κοινός στόχος. Είναι μια εμπνευσμένη ιστορία, όπως και πολλές άλλες που συμβαίνουν στην Κύπρο». Από την πλευρά του, ο Τάκης Χατζηδημητρίου, ο Ε/Κ επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής των ΗΕ για την Πολιτιστική κληρονομιά  δήλωσε ότι «πριν, υπήρχαν αλληλοκατηγορίες – ποιος κατέστρεψε τι, ποιος είναι υπεύθυνος. Αποφασίσαμε να αλλάξουμε το κλίμα από την αντιπαράθεση στη συνεργασία για το καλό όλων των Κυπρίων». 

http://www.nytimes.com/2014/02/21/world/europe/greek-and-turkish-cypriots-unite-to-restore-a-church-and-a-bond.html

ΠΙΘΑΝΗ ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Δημοσίευμα της GUARDIAN (“Cyprus Expected to Ease Capital Controls almost Year after €10bn Bailout”), ανταπόκριση από την Helena Smith, αναφέρεται στην αναμενόμενη μερική περιστολή των μέτρων που λήφθηκαν για την αποτροπή καταφυγής στις τράπεζες και αδειάσματος των τραπεζικών λογαριασμών από τους καταθέτες, κατά την κρίση της Κύπρου.

http://www.theguardian.com/world/2014/feb/20/cyprus-ease-capital-controls-domestic-transactions-bailout

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: