Για τον κίνδυνο αναθέρμανσης της πολιτικής βίας ακροδεξιάς-ακροαριστεράς, ομιλεί η Washington Post




Στη συνεχιζόμενη δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής, παρά τις διώξεις που έχουν ασκηθεί κατά των σημαντικότερων ηγετικών στελεχών της, και στον κίνδυνο αναθέρμανσης της βίας μεταξύ των ακροδεξιών και ακροαριστερών ομάδων αναφέρεται ανταπόκριση του Anthony Faiola από την Αθήνα στην WASHINGTON POST με τίτλο «In Greece, a low-grade street war brews with neo-Nazi Golden Dawn party».

Η ανταπόκριση αναφέρεται στις πρόσφατες βιαιοπραγίες μεταξύ της Χρυσής Αυγής και αναρχικών ομάδων στην περιοχή που σκοτώθηκε ο ράπερ, Παύλος Φύσσας, όπως και στην πρόθεση της Χρυσής Αυγής να μετονομασθεί σε Εθνική Αυγή, επισημαίνοντας τον μόνιμο κίνδυνο να εισέλθει η πληττόμενη από την κρίση Ελλάδα σε έναν νέο κύκλο πολιτικής βίας.

Μολονότι τα ποσοστά δημοφιλίας της Χρυσής Αυγής είχαν μειωθεί μετά τις συλλήψεις των ηγετικών στελεχών της και την δημοσιοποίηση στοιχείων από κινητά τηλέφωνα και κομπιούτερς που παρουσίαζαν εικόνες από την εκπαίδευση των μελών της, με όπλα και ναζιστικούς χαιρετισμούς, η επιρροή της άρχισε να ανακάμπτει λόγω της συμπάθειας που προκάλεσε στην κοινή γνώμη η δολοφονία δύο μελών της.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές οι περιφερειακές εκλογές και οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν ένα σημαντικό τεστ για την επιρροή της. Όπως επισημαίνει ο Nick Malkoutzis, πολιτικός αναλυτής στην αγγλική έκδοση της Καθημερινής, ο παραδοσιακός πολιτικός χώρος στην Ελλάδα φοβάται την χαλαρότητα της ψήφου στις τοπικές ευρωπαϊκές εκλογές, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων θα μπορούσε να ψηφίσει τη Χρυσή Αυγή μόνο και μόνο για να δώσει ένα χαστούκι στο πολιτικό κατεστημένο.

http://www.washingtonpost.com/world/in-greece-a-low-grade-street-war-brews-with-neo-nazi-golden-dawn-party/2014/02/03/c2329550-8cdb-11e3-98ab-fe5228217bd1_story.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: