Οι Ευρωπαίοι ανανέωσαν την πίεση στην Ελλάδα




Οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, πριν την καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση του Eurogroup, ότι καθυστερεί υπερβολικά η αξιολόγηση της χρηματοπιστωτικής κατάστασης της ελληνικής κυβέρνησης από τους επιθεωρητές της τρόϊκας, προκάλεσαν άρθρο του δημοσιογράφου David Jolly.

Στο άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Europe Puts Pressure on Greece to Meet Budget Targets» επισημαίνει ότι χθες, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλησαν να ανανεώσουν την πίεση προς την Ελλάδα προκειμένου η χώρα να εκπληρώσει τους συμφωνηθέντες στόχους της στον τομέα των δαπανών και των ιδιωτικοποιήσεων.

Όπως επεσήμανε ο κ. Dijsselbloem, «η αξιολόγηση της χρηματοπιστωτικής κατάστασης της χώρας συνεχίζεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο- Οκτώβριο και θεωρώ ότι είναι προς το δικό μας κοινό συμφέρον και το συμφέρον της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό».

Στην ανταπόκριση αναφέρεται ότι νωρίτερα χθες, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schauble,  δήλωσε ότι είχε δει στοιχεία από την ελληνική κυβέρνηση και είναι πεπεισμένος ότι το αποτέλεσμα θα είναι επιτυχές. Ωστόσο, σε συν/ξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, o επικεφαλής του, J. Dijsselbloem, δήλωσε ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι και οι επιθεωρητές της τρόϊκας βρίσκονται σε ουσιαστικό αδιέξοδο, διευκρινίζοντας ότι «καταστήσαμε σαφές πως δεν θα επιστρέψουμε στο θέμα έως ότου υπάρξει μια τελική, θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης». 

Από την πλευρά του, ο Mujtaba Rahman, διευθυντής για ευρωπαϊκά θέματα του ‘Eurasia Group’, συμβουλευτικής εταιρείας επί πολιτικών κρίσεων, δήλωσε ότι «η Ελλάδα απομακρύνεται από όλους τους δημοσιονομικούς και διαρθρωτικούς της στόχους». Για πρώτη φορά από την έναρξη της ελληνικής κρίσης χρέους, η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό  και «αυτό κάνει την ελληνική κυβέρνηση να πιστεύει ότι μπορεί να δράσει πιο αυτόνομα», τονίζει ο Rahman. 

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι σε μια παράδοξη χρονική συγκυρία, η Ελλάδα ασκεί την προεδρία της ΕΕ, έναν σε μεγάλο βαθμό τυπικό ρόλο που ασκείται εκ περιτροπής μεταξύ των κ-μ ανά εξάμηνο. Η  στήριξη των εταίρων της Ελλάδας για παροχή επιπρόσθετης οικονομικής βοήθειας μπορεί να αποδειχθεί περίπλοκη, ενόσω η χώρα αποτυγχάνει στους συμφωνηθέντες στόχους.

στόσο, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες έχουν επίσης συνειδητοποιήσει ότι πλησιάζουν οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ότι η ‘εύθραυστη’ κυβέρνηση συνεργασίας στην Ελλάδα έχει περιορισμένο χώρο για ελιγμούς μπροστά στην ισχυρή αντίθεση προς τα μέτρα λιτότητας που συνέβαλαν στα υψηλά ποσοστά ανεργίας και σε μια οικονομική συρρίκνωση άνω του 25% από την ένταξη της κρίσης στη χώρα.

http://www.nytimes.com/2014/01/28/business/international/europe-puts-pressure-on-greece-to-meet-budget-targets.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: