15 ναι, 0 όχι στο Σ.Α. για την Κύπρο…




Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα χθες το ψήφισμα το οποίο προβλέπει την εξάμηνη ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο μέχρι τις 31 Ιουλίου. Ψήφισαν 15 χώρες υπέρ και μηδεν κατά.

Στο ψήφισμα αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής για την επανέναρξη των συνομιλιών στην Κύπρο και εκφράζεται η απογοήτευση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν αρχίσει επίσημες συνομιλίες για «συνολική και μόνιμη διευθέτηση» του Κυπριακού.

Το ΣΑ προτρέπει τις δυο πλευρές να συνεχίσουν τις συζητήσεις για την επίτευξη «αποφασιστικής προόδου στα βασικά ζητήματα», καλώντας να εντείνουν τις προσπάθειές τους για «περαιτέρω εργασίες για την επίτευξη συγκλίσεων στα βασικά θέματα». Επίσης τους κάλεσε να συνεχίσουν να συνεργάζονται σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών με στόχο τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των Κυπρίων.

Το εκτελεστικό σώμα του ΟΗΕ καλεί ακόμα να μέρη να συμφωνήσουν σε «μια ουσιαστική πορεία για να προχωρήσουν προς τα εμπρός, το συντομότερο δυνατόν». Υπενθυμίζει τη σημασία που αποδίδει η διεθνής κοινότητα ώστε όλα τα μέρη να συμμετέχουν με «ευελιξία, εποικοδομητικότητα και ελαστικότητα» προς μια «πιο εντατική φάση διαπραγματεύσεων» και με σκοπό μια «διαρκή, συνολική και μόνιμη λύση, βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Το «στάτους κβο» δεν είναι βιώσιμο, αναφέρει το ψήφισμα. Το ΣΑ στηρίζει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και υπογραμμίζει την ανάγκη να προχωρήσει η εξέταση και οι συζητήσεις σχετικά με τα στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς και για ανανέωση των προσπαθειών για την εφαρμογή όλων των υπόλοιπων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως και για την εφαρμογή περαιτέρω βημάτων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, μεταξύ των οποίων και και το άνοιγμα άλλων σημείων διέλευσης.

Το ΣΑ χαιρετίζει τις «συνεχείς προσπάθειες» του Αλεξάντερ Ντάουνερ ως ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα και με την εντολή να βοηθήσει τα μέρη για τη διεξαγωγή «πλήρων διαπραγματεύσεων».

Τέλος τονίζεται ότι μια «συνολική και μόνιμη διευθέτηση» στην Κύπρο θα έχει «σημαντικά οφέλη, που περιλαμβάνουν οικονομικά οφέλη για όλους τους Κύπριους», προτρέποντας τους ηγέτες των δυο πλευρών να προβάλουν «θετική δημόσια ρητορική», να αξιοποιήσουν την «παρούσα ευκαιρία» και να εξηγήσουν τα οφέλη της λύσης, πολύ πριν από κάθε ενδεχόμενα δημοψηφίσματα.

Όσον αφορά την αποστολή της Ειρηνευτικής Δύναμης στο νησί οι σχετικές αναφορές είναι πανομοιότυπες με του προηγούμενου ψηφίσματος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: