Σαμαράς: Συμφωνία με Τρόικα εντός του έτους




Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προβλέπουν συμφωνία με την Τρόικα, πριν την ανάληψη της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, την 1η Ιανουαρίου 2014, αναφέρει ανταπόκριση του Jonathan Stearns από τις Βρυξέλλες στο BLOOMBERG με τίτλο «EU, Greek Leaders Predict Deal to Release Aid Payouts by Jan. 1».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Barroso, και ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, υπογράμμισαν χθες την πρόοδο της Ελλάδας για τον περιορισμό των δημοσίων ελλειμμάτων και την ενίσχυση της πληττόμενης από την ύφεση οικονομίας, ενώ αρνήθηκαν ότι υπάρχει «αδιέξοδο» στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα κλείσει θετικά εντός του έτους το συνολικό αυτής της διαπραγμάτευσης» δήλωσε ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες «προσθέτοντας ότι βρισκόμαστε ακόμη στο τρένο των διαπραγματεύσεων». Ο Jose Barroso δήλωσε επίσης «πεπεισμένος» ότι θα βρεθεί λύση σχετικά με τον τρέχοντα έλεγχο, ενώ αρνήθηκε ότι υπάρχει αδιέξοδος στις συνομιλίες.

Ένα από τα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα είναι σύμφωνα με την ανταπόκριση η άρση των πλειστηριασμών για τα ακίνητα. Ο Jose Barroso εξέφρασε παράλληλα την κατανόησή του για την θέση του κ. Σαμαρά, ο οποίος ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας τον Ιούνιο του 2012, μετά από μια περίδο πολιτικού αδιεξόδου, και υπό την απειλή εξόδου της χώρας από το ευρώ.

«Ακούσαμε προσεκτικά τα επιχειρήματα του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, που εξηγούν με συγκεκριμένους όρους πως βλέπει την κατάσταση στην Ελλάδα. Γνωρίζουμε την κατάσταση» υπογράμμισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Πέρα από τη διασφάλιση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ο κ. Σαμαράς προσβλέπει σε ένα τρίτο πακέτο στήριξης για το 2014, την ώρα που η χώρα προβλέπεται να έχει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα, ένα χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, ενώ αναμένεται να περάσει του χρόνου σε ρυθμούς ανάπτυξης, για πρώτη φορά από το 2007.

«Η Ελλάδα σημείωσε εντυπωσιακή πρόοδο. Η σκληρή δουλειά αποδίδει» τόνισε ο κ. Barroso.

http://www.bloomberg.com/news/2013-12-04/eu-greek-leaders-predict-deal-to-release-aid-payouts-by-jan-1.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: