Και το περιοδικό Economist αναδεικνύει την επικίνδυνη διαμάχη μεταξύ Ερντογάν και Γκιουλέν




Στη διαμάχη μεταξύ του πρωθυπουργού Erdogan και του θρησκευτικού ηγέτη Gulen είναι αφιερωμένο δημοσίευμα του ECONOMIST με τίτλο «Who will prevail». Στον Τούρκο Πρωθυπουργό πιστώνεται η επιτυχία της αποπομπής των στρατιωτικών από την πολιτική σκηνή, η οποία ωστόσο υλοποιήθηκε με τη συνδρομή του Fethullah Gulen, του πλέον δημοφιλούς μουσουλμάνου κληρικού στην Τουρκία.

Η στροφή του Erdogan εναντίον του Gulen αποτελεί επίδειξη δύναμης, που θα προσδιορίσει τόσο το μέλλον του Τούρκου Πρωθυπουργού, όσο και εκείνο της τουρκικής πολιτικής, καθώς ο Gulen είναι ο μόνος που δύναται να περιορίσει τον αυξανόμενο αυταρχισμό του Erdogan, ενώ έχει τη φήμη μετριοπαθούς ισλαμιστή.

Το τελευταίο επεισόδιο στη μεταξύ τους διένεξη αφορά στην στοχοποίηση του δημοσιογράφου Mehmet Baransu και της εφ. του Taraf (πρόκειται για την εφ. που δημοσιοποίησε τα στοιχεία της υπόθεσης Ergenekon), που κατηγορείται για κατασκοπεία.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί ο Τούρκος Πρωθυπουργός επέλεξε να στραφεί εναντίον των λεγόμενων Γκιουλενιστών την δεδομένη χρονική περίοδο. Πιθανολογείται πως ήθελε να τους υποχρεώσει να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους πριν τις προεδρικές εκλογές. Φημολογείται ότι πιστεύει σε συνομωσία μεταξύ Γκιουλενιστών και Ισραηλινών, που αποσκοπεί στο να τον ανατρέψει, άποψη που ενισχύθηκε από τον αυξανόμενο παραλογισμό του και την κριτική που του άσκησε ο Fethullah Gulen μετά τη ρήξη με το Ισραήλ το 2010.

Στην τελευταία του ομιλία ο Fethullah Gulen υπήρξε συμφιλιωτικός. Μένει να δούμε αν ο R.T. Erdogan θα ακολουθήσει την ίδια οδό, προκειμένου η Τουρκία να καταστεί περισσότερο δημοκρατική, αν και δεν έχει τη φήμη ανθρώπου που παραδέχεται τα λάθη του.

http://www.economist.com/news/europe/21591645-who-will-prevail-erdogan-v-gulen

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: