“Φως ελπίδας” για τη Συρία; Η αντιπολίτευση θα μετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης




Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας ότι η λεγόμενη “Συριακή αντιπολίτευση”, η οποία υποστηρίζεται από τη Δύση, συμφώνησε να λάβει μέρος στις διεθνείς ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη.

Η ανακοίνωση, που έχει μεταφραστεί στα αγγλικά από τα αραβικά, καταγράφει τις προϋποθέσεις πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες, οι οποίες αποσκοπούν στο τέλος του πολύμηνου εμφυλίου πολέμου στη Συρία, και τη δημιουργία ενός μεταβατικού πολιτικού οργάνου.

Στην ανακοίνωση της συριακής αντιπολίτευσης αναφέρεται ότι πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις που θα επιτρέπουν την πρόσβαση των υπηρεσιών αρωγής σε πολιορκημένες περιοχές, να υπάρξει απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και επίσης να υπάρξει δέσμευση ότι κάθε πολιτική διάσκεψη θα οδηγήσει σε μια νέα πολιτική μετάβαση.

Της απόφασης του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού να συναινέσει με την παρουσία του στις διαπραγματεύσεις, προηγήθηκαν συζητήσεις που κράτησαν δύο ημέρες.

Ο Αντίμπ Σχισχακλί, μέλος της συριακής αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι «το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίσουμε ότι αυτές οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν με την αποχώρηση του Μπασάρ αλ – Άσαντ », δήλωσε

Ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού έχει εκφράσει την επιθυμία να παραστεί τις συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και την παρουσία των ΗΠΑ και της Ρωσίας, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που η συριακή αντιπολίτευση ως σύνολο δεσμεύεται να μετάσχει στις συνομιλίες.

Η αρχική ελπίδα ήταν οι συνομιλίες να διεξαχθούν πριν από το τέλος του Νοεμβρίου, αλλά η έως τώρα αποτυχία του συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης να καταλήξει σε μια σαφή θέση για την εκπροσώπησή του, καθώς και οι διαφορές μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Μόσχας καθυστέρησαν τη σύνοδο.

Πάντως, σημαντικές ταξιαρχίες ισλαμιστών ανταρτών, που ανήκουν στην αλ Κάιντα και μάχονται για την ανατροπή του καθεστώτος του Άσαντ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη διαδικασία της Γενεύης. Οι ισλαμιστές αναφέρουν ότι αν η διάσκεψη δεν έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του Ασάντ θα χρεώσουν με την κατηγορία της προδοσίας όσους παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες διεθνείς συνομιλίες.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: