Παραιτήθηκε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη: «Η κατάσταση έχει χειροτερέψει, οι λίβυοι ηγέτες μοιάζουν ικανοποιημένοι με το αδιέξοδο»

FILE PHOTO: Forces affiliated with the Tripoli-based Government of National Unity (GNU) secure a street in Tripoli, Libya, 16 August 2023. EPA/STR




Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, ο Αμπντουλαγέ Μπατιλί, υπέβαλε χθες Τρίτη την παραίτησή του, κρίνοντας πως δεν είναι δυνατό να υπάρξει «επιτυχία» των προσπαθειών τερματισμού της κρίσης όταν οι λίβυοι ηγέτες βάζουν «τα προσωπικά συμφέροντά τους πάνω από τις ανάγκες της χώρας».

«Υπέβαλα την παραίτησή μου στον Γενικό Γραμματέα» του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ο σενεγαλέζος διπλωμάτης στον Τύπο έπειτα από συνεδρίαση του ΣΑ κατά την οποία σκιαγράφησε με μελανά χρώματα την κατάσταση στη Λιβύη, βυθισμένη σε εμφύλιο πόλεμο από το 2011.

Η παραίτηση «έγινε δεκτή», ανέφερε κατόπιν ο εκπρόσωπος του ΓΓ Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

Η Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (MANUL στα γαλλικά, UNSMIL στα αγγλικά) «κατέβαλε πολλές προσπάθειες τους 18 τελευταίους μήνες υπό τη διεύθυνσή μου», όμως το τελευταίο διάστημα «η κατάσταση έχει χειροτερέψει», εξήγησε ο Αμπντουλαγέ Μπατιλί, καταγγέλλοντας την «έλλειψη πολιτικής βούλησης και καλής πίστης από τους λίβυους ηγέτες» που μοιάζουν «ικανοποιημένοι με το τρέχον αδιέξοδο».

«Αυτό είναι πολύ λυπηρό, διότι στη Λιβύη σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θέλει» να τερματιστεί αυτό το αδιέξοδο, όμως «σε αυτές τις συνθήκες, δεν υπάρχει κανένας τρόπος ο ΟΗΕ να δράσει με επιτυχία» επέμεινε, δεν υπάρχει «θέση» για την επίτευξη πολιτικής λύσης.

Κατά τη συνεδρίαση του ΣΑ, ανακοίνωσε την αναβολή της εθνικής διάσκεψης για τη συμφιλίωση επ’ αόριστον. Η διάσκεψη αυτή θα ξεκινούσε στη θεωρία την Κυριακή 28η Απριλίου.

«Είναι αποκαρδιωτικό να βλέπεις ανθρώπους σε θέσεις εξουσίας να βάζουν τα προσωπικά τους συμφέροντα πάνω από τις ανάγκες της χώρας τους», σημείωσε εκφράζοντας επίσης το «βαθύ αίσθημα διάψευσης των ελπίδων» του.

«Η εγωιστική αποφασιστικότητα των σημερινών ηγετών να διατηρήσουν το status quo με ελιγμούς και τακτικές καθυστέρησης σε βάρος του λιβυκού λαού πρέπει να λάβει τέλος», επέμεινε.

Εξέφρασε ιδίως τη λύπη του διότι οι προσπάθειές του να καθησυχαστούν οι ανησυχίες κάθε πλευράς συνάντησαν «επίμονη αντίσταση, παράλογες προσδοκίες και αδιαφορία για τα συμφέροντα του λαού» της Λιβύης.

Στη Λιβύη, η ειρήνη και η σταθερότητα παραμένουν ακόμη ζητούμενα μετά την εξέγερση του 2011, με υποστήριξη του NATO, που ανέτρεψε το καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι. Η χώρα παραμένει διχασμένη, με δυο κυβερνήσεις στο δυτικό και στο ανατολικό τμήμα της χώρας και μια μυριάδα ένοπλες ομάδες να διεκδικούν εξουσία κι επιρροή.

Ο Αμπντουλαγέ Μπατιλί —ο ένατος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ από το 2011— ορίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, έπειτα από μήνες που η θέση παρέμενε κενή, μετά την ξαφνική παραίτηση του προκατόχου του Γιαν Κούμπις τον Νοέμβριο του 2021.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, που απαιτείται να δώσει πράσινο φως, είχε απορρίψει διάφορες εισηγήσεις του Γενικού Γραμματέα Γκουτέρες προτού συναινέσει στον διορισμό του σενεγαλέζου διπλωμάτη, για τον οποίο η κυβέρνηση στην Τρίπολη εξέφραζε αντίθετα «επιφυλάξεις» εξ αρχής.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα Υόρκη, Ηνωμένα Έθνη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμφωνούν με τους Τούρκους για την αποστολή της κ. Ολγκίν Κουεγιάρ: Ευνοούν να δοθεί χώρος και χρόνος στην Προσωπική Απεσταλμένη του ΟΗΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: