Στη διαμάχη για την ονομασία των Σκοπίων, αναφέρεται άρθρο στη Huffington Post




Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ο  Barry Wood, οικονομικός αναλυτής, σε άρθρο του στη διαδικτυακή HUFFINGTON POST, με τίτλο «Thessaloniki — Heart of Macedonia», χαρακτηρίζει ως τραγικό το ότι μια γεωπολιτική διαμάχη αποτρέπει την Θεσσαλονίκη από το ενσωματωθεί πλήρως στην παραδοσιακή της ενδοχώρα  και να αποκατασταθεί δικαίως ως το εμπορικό κέντρο μιας ειρηνικής περιοχής στα Βαλκάνια.

Το πρόβλημα, όπως αναφέρει ο Wood, είναι η ανόητη διαμάχη μεταξύ της «μακεδονικής» περιοχής της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Ελλάδας που καθυστέρησε την περιφερειακή ανάπτυξη επί δύο δεκαετίες. Ο αρθρογράφος συνεχίζει, επιρρίπτοντας ευθύνες και στις δύο πλευρές, καθώς από τη μία, η Ελλάδα είναι τόσο κάθετη που το 2008 άσκησε βέτο στην ένταξη υποψηφιότητας στο ΝΑΤΟ της ευάλωτης γειτονικής χώρας, ενώ συνεχίζει να μπλοκάρει το δρόμο της πΓΔΜ (σ.σ. αναφέρεται ως «Μακεδονία») στην ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά, τονίζει ο Wood, οι Σλαβομακεδόνες έχουν εξίσου ευθύνες, καθώς το μόνο κοινό που διαθέτουν με τους αρχαίους Μακεδόνες ήταν μια γεωγραφική διασύνδεση. Συνιστά δε προσβολή το ότι η ΠΓΔΜ έχει ονομάσει το αεροδρόμιο των Σκοπίων «Μέγας Αλέξανδρος».

Παράλληλα, προβάλλοντας μια πλαστή ταυτότητα (φωτογραφία), η κυβέρνηση των Σκοπίων κατασκεύασε αγάλματα – αφιερώματα σε μια ελληνόφωνη φυλή με την οποία δεν έχει σχέση ως προς την καταγωγή. Παρά δε την οικονομική κρίση, η Ελλάδα επιτρέπει την επιδείνωση της διαμάχης και αυτόν τον μήνα, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατηγόρησε τα Σκόπια για αδιαλλαξία, ενώ η Ελλάδα συνεχίζει να επιμένει ότι η γείτονα πρέπει να αποκαλείται ΠΓΔΜ στους διεθνείς οργανισμούς.

Τέλος, ο Wood προβάλλει ως καλή επιλογή ονόματος το «Βόρεια Μακεδονία», διότι αυτό θα δήλωνε ότι η μακεδονική ενδοχώρα βρίσκεται στα νότια της Ελλάδας και ότι μόνο ένα τυχαίο γεγονός της ιστορίας είχε ως αποτέλεσμα να φέρει το νότιο τμήμα της Γιουγκοσλαβίας το ίδιο όνομα.

http://www.huffingtonpost.com/barry-d-wood/thessalonikiheart-of-macedonia_b_4144155.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: