Η Μέρκελ στέλλει στην Ουάσιγκτον τους αρχηγούς των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών




O εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο αποστέλλει στην Ουάσιγκτον ανώτατα στελέχη των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών προκειμένου να ζητήσουν εξηγήσεις και να «διερευνήσουν» τις αποκαλύψεις ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) παρακολουθούσε ακόμη και το κινητό της καγκελαρίου Μέρκελ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση μεταξύ των μελών της γερμανικής αποστολής, θα βρίσκονται οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, καθώς και ο συντονιστής της ομοσπονδιακής (κεντρικής) υπηρεσίας.

Η γερμανική αντιπροσωπεία θα αναζητήσει απαντήσεις τόσο στον Λευκό Οίκο όσο και στην NSA για την καταγγελλόμενη αμερικανική κατασκοπεία, αν και από γερμανικής πλευράς δεν διευκρινίζονται τα ακριβή ραντεβού.

«Τα μέλη της γερμανικής αποστολής θα βρίσκονται στην αμερικανική πρωτεύυσα πάρα πολύ σύντομα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου τοποθετούν, χρονικά, την γερμανική απόβαση στην Ουάσινγκτον για την επόμενη εβδομάδα.

Από αμερικανικής πλευράς, σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Κεϊτλίν Χέιντεν σημείωσε:

«Αυτό που κατανοούμε είναι ότι Γερμανοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Ουάσινγκτον τις επόμενες εβδομάδες. Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει να έχει συναντήσεις μαζί τους»

Στο μεταξύ σημερινό δημοσίευμα του Spiegel αναφέρει ότι οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ενδέχεται να παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ για πάνω από 10 χρόνια.

Η οργή στη Γερμανία μετά την αποκάλυψη ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ υπέκλεπτε τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις της Μέρκελ ώθησε το Βερολίνο να καλέσει τον Αμερικανό πρεσβευτή για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, ενώ εκφράζονται φόβοι για ρήξη χωρίς προηγούμενο μεταπολεμικά.

Το περιοδικό Der Spiegel έγραψε ότι το κινητό της Μέρκελ βρισκόταν στον κατάλογο αυτών που παρακολουθούνταν από το 2002 και βρισκόταν ακόμη στον κατάλογο αυτό μερικές εβδομάδες πριν ο Ομπάμα επισκεφτεί το Βερολίνο τον Ιούνιο. Σε έγγραφο της NSA που επικαλείται το περιοδικό, η υπηρεσία αυτή ανέφερε ότι έχει έναν «βραχίονα κατασκοπείας που δεν έχει καταγραφεί νόμιμα» στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο, γεγονός το οποίο εάν αποκαλυπτόταν θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σοβαρή ζημία στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με μα άλλη κυβέρνηση». Μέσω της πρεσβείας, η NSA και η CIA παρακολουθούσαν με τη χρήση προηγμένων τεχνολογικών μέσων τις κυβερνητικές επικοινωνίες στο Βερολίνο.

Επικαλούμενο ένα απόρρητο έγγραφο του 2010 το Σπίγκελ αναφέρει ότι τέτοιοι επιχειρησιακοί βραχίονες δρουν σε περίπου 80 τοποθεσίες διεθνώς—στο Παρίσι, στην Μαδρίτη, στη Ρώμη, στην Πράγα, στη Γενεύη, στην Φραγκφούρτη και αλλού. Σύμφωνα με το περιοδικό, δεν είναι ξεκάθαρο εάν η NSA υπέκλεπτε συνομιλίες ή απλώς κατέγραφε δεδομένα κλήσεων.

Ο Ομπάμα ζήτησε συγγνώμη από την Μέρκελ όταν του τηλεφώνησε την Τετάρτη για να του ζητήσει εξηγήσεις για το ζήτημα, έγραψε το Σπίγκελ επικαλούμενο μια πηγή στην καγκελαρία. Η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ανέφερε εξάλλου ότι ο Ομπάμα είπε στην Μέρκελ πως δεν γνώριζε ότι παρακολουθείτο.

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ και ο Λευκός Οίκος απέφυγαν να σχολιάσουν τα δημοσιεύματα αυτά.

«Δεν πρόκειται να σχολιάσουμε τις λεπτομέρειες των διπλωματικών μας συζητήσεων», ανέφερε η Κέιτλιν Χέιντεν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο.

Βραζιλία και Γερμανία προσφεύγουν στον ΟΗΕ

Το Πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Βραζιλίας καταρτίζουν ένα σχέδιο απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η οποία θα καλεί να δοθεί τέλος στην ανεξέλεγκτη κατασκοπεία και την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής μετά τις αποκαλύψεις ενός πρώην συμβούλου των υπηρεσιών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης που έχουν θέσει σε εφαρμογή.

Διπλωμάτες στον ΟΗΕ δηλωσαν ότι η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έχουν καταδικάσει έντονα τα προγράμματα μαζικής κατασκοπείας από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ.

Οι καταγγελίες περί του ότι η NSA είχε αποκτήσει πρόσβαση στα αρχεία των τηλεφωνικών κλήσεων δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη Γαλλία και ότι παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο της Μέρκελ προκάλεσαν οργή στην Ευρώπη. Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα στείλει τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα για να λάβουν εξηγήσεις από το Λευκό Οίκο.

Αντιδρώντας στις αποκαλύψεις για την κατασκοπεία των ΗΠΑ, μεγάλο μέρος των οποίων οφείλεται στον φυγόδικο πληροφορικό πρώην τεχνικό σύμβουλο της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, οι αντιπροσωπείες της Γερμανίας και της Βραζιλίας στον ΟΗΕ έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται ένα σχέδιο απόφασης το οποίο σχεδιάζουν να θέσουν σε ψηφοφορία στην Γενική Συνέλευση των 193 κρατών-μελών του Οργανισμού, είπαν πολλοί διπλωμάτες.

«Η απόφαση αυτή θα συγκεντρώσει τεράστια υποστήριξη στην ΓΣ, αφού σε κανέναν δεν αρέσει να τον κατασκοπεύει η NSA», προέβλεψε δυτικός διπλωμάτης ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι αποφάσεις της ΓΣ του ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτικές, αντίθετα με τις αποφάσεις του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας. Όμως οι αποφάσεις της οι οποίες συγκεντρώνουν ευρεία υποστήριξη συχνά φέρουν ειδικό ηθικό και πολιτικό βάρος.

Η Μέρκελ απαίτησε την Πέμπτη η Ουάσινγκτον να συμφωνήσει στη σύναψη μιας συμφωνίας «μη κατασκοπείας» με το Βερολίνο και το Παρίσι ως τα τέλη της χρονιάς και πρόσθεσε ότι θέλει να δει πράξεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, όχι να ακούσει απλώς διαβεβαιώσεις ή συγγνώμες.

Τον περασμένο μήνα η Ρούσεφ, η οποία εκφώνησε την εναρκτήρια ομιλία στην ετήσια σύνοδο της ΓΣ του ΟΗΕ, επέκρινε τις ΗΠΑ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου λόγω της κατασκοπείας στην οποία προβαίνουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και περιλάμβαναν την παρακολούθηση του προσωπικού της λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μεταξύ άλλων.

Η Ρούσεφ εξέφρασε επίσης την απαρέσκειά της ακυρώνοντας μια επίσημη κρατική επίσκεψη στις ΗΠΑ που ήταν προγραμματισμένη για αυτόν τον μήνα, μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις της NSA στη Βραζιλία.

Photo by Pete Souza: President Obama with Arne Duncan and students at Pathways In Technology Early College HS in Brooklyn.

ΠΗΓΗ: Reuters, ANA-MPA, ΕΘΝΟΣ, DPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: