Σαμαράς στον Ομπάμα: «Να μην επιτρέψετε να μας συντρίψουν οι ελέφαντες»




Από ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Τη βοήθεια του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, ώστε οι Ευρωπαίοι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μην θυματοποιήσουν ξανά την Ελλάδα, ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων τους για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ζήτησε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος υπογράμμισε -στη διάρκεια των συζητήσεων με την αμερικανική πολιτική ηγεσία- ότι δεν πρέπει να επιτραπεί να «φρεναριστεί» η πορεία της χώρας, η οποία προσβλέπει μέχρι τέλος του χρόνου να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Διπλωματική πηγή στην Ουάσιγκτον δήλωσε στο «ΕτΚ», ότι ο Αμερικανός ηγέτης συμφώνησε με τον κ. Σαμαρά ότι πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη η Ελλάδα να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. «Φάνηκε», τόνισε η πηγή, «ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα επιθυμεί να βοηθήσει (στο θέμα αυτό), ώστε να μην πέσει η Ελλάδα θύμα των τρίτων» (εννοώντας τη Γερμανία και το ΔΝΤ).

Ο πρωθυπουργός δεν είπε στον κ. Ομπάμα «δώστε μας χρήματα», σημείωσε η πηγή. Ο κ. Σαμαράς φέρεται να τόνισε ότι «αυτά που κάνουμε μας αρκούν, ζητούμε τις επενδύσεις και είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτες» και πρόσθεσε ότι το πλέον σημαντικό για την Ελλάδα είναι να βρεθεί στο απυρόβλητο από τον επερχόμενο «πόλεμο» μεταξύ της Καγκελαρίου της Γερμανίας και της διευθύντριας του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με την πηγή η φράση «να μην επιτρέψετε να μας συντρίψουν οι ελέφαντες» ήταν στις σκέψεις του κ. Σαμαρά κατά τη συνάντηση με τον κ. Ομπάμα.

            Στη διάρκεια της συνομιλίας στο Οβαλ Οφις έγινε ονομαστική αναφορά στην κ. Μέρκελ, αλλά οι δύο πλευρές τηρούν σιγή ιχθύος για τη συζήτηση των δύο ηγετών που αφορούσε την Καγκελάριο της Γερμανίας. Η διπλωματική πηγή αποκάλυψε στο «ΕτΚ» ότι αναγνωρίστηκε ο ηγετικός της ρόλος στην Ευρώπη και ειπώθηκε πως «δεν φταίει για όλα». Η πηγή θεωρεί πως είναι ένας σαφέστατος υπαινιγμός για το ρόλο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είναι ο αρχιτέκτονας της γερμανικής οικονομικής πολιτικής, επίκεντρο της οποίας είναι η άνευ προηγουμένου λιτότητα, που απορρίπτει ο Πρόεδρος Ομπάμα και ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού.

΄           Οταν στράφηκε η συζήτηση για τον «προστατευτισμό» που επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι, με αποτέλεσμα να εκνευρίσουν τους Αμερικανούς, οι οποίοι «βγάζουν φωτιές» εναντίον των Βρυξελλών, ο κ. Σαμαράς φέρεται να τοποθετήθηκε απέναντι στους εταίρους του στην Ευρώπη λέγοντας ότι επηρεάζονται και τα ελληνικά προϊόντα. Η αμερικανική πλευρά σημείωσε με ικανοποίηση την τοποθέτηση του Ελληνα πρωθυπουργού στο θέμα αυτό.

            Στην Ουάσιγκτον χαρακτηρίζουν «πολύ σημαντική» την ευθυγράμμιση και τη σύγκλιση των συμφερόντων της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου και για πρώτη φορά διατυπώθηκε συγκεκριμένη πρόταση για να επιβληθεί η σταθερότητα στη Μεσόγειο, η οποία περιβάλλεται από μία ταραγμένη Μέση Ανατολή και την Τουρκία, που παλαιότερα εθεωρείτο σταθεροποιητικός παράγοντας, να ταλανίζεται από τον εμφύλιο της Συρίας, και την προετοιμασία των Κούρδων για μεγάλη πολιτική(;) και όχι μόνο αναμέτρηση. Οι Αμερικανοί είναι ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι το Ισραήλ αποκτά για πρώτη φορά συμμάχους στην περιοχή και επειδή τρεις δημοκρατικές χώρες ταύτισαν τα στρατηγικά συμφέροντά τους.

            Ενώ δεν έχουν ακόμα καταλήξει με ακρίβεια για τις προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στέλλει διφορούμενα μηνύματα στην Ουάσιγκτον, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα πιστεύουν ότι χρειάζεται προσοχή ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται η συμμαχία του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα. Δεν επιθυμούν να να λάβει «αντιτουρκικό» χαρακτήρα και ενθαρρύνουν όλες τις χώρες να κρατήσουν ζωντανό το διάλογο με την Αγκυρα. Βέβαια υπάρχει και μία αίσθηση στην Ουάσιγκτον ότι ο κ. Ερντογάν δείχνει κουρασμένος και ότι «έχει πάρει την κατιούσα». Υποστηρίζουν ότι στις καλές του εποχές θα άστραφτε και θα βρόνταγε για το πραξικόπημα στην Αίγυπτο, ενώ τώρα, μετά τις πρώτες ισχυρές αντιδράσεις για την καρατόμηση του κ. Μόρσι, τον εμφανίζουν «παρατημένο» με το συγκεκριμένο θέμα ακριβώς επειδή μειώνεται η εκλογική του ισχύς.

            Είναι εντυπωσιακό ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ασχολήθηκε με τη ναζιστική οργάνωση «Χρυσή Αυγή», η οποία εισήγαγε στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό μεθόδους μαφίας. Στη συζήτηση για τη λαθρομετανάστευση και το κύμα προσφύγων από τη Συρία, ο κ. Ομπάμα προσφέρθηκε να βοηθήσει και στη φρούρηση των θαλασσίων συνόρων. Υποσχέθηκε εκπαίδευση Ελλήνων αστυνομικών και άλλων στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας, τεχνογνωσία και τεχνολογία.

            Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι συνομιλητές του Πρωθυπουργού αλλά και ο ίδιος μίλησαν για απαράδεκτα φαινόμενα εξτρεμισμού. Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους «ακραίους» υπονοώντας προφανώς και το ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να σημειώσουμε ότι καμία εκ των δύο πλευρών δεν επιβεβαίωσε την παραπάνω πληροφορία του «ΕτΚ», η οποία είναι επιβεβαιωμένη από άλλες πηγές.

            Το θέμα της ναζιστικής Χ.Α. χαρακτηρίζεται «πολύ ευαίσθητο», καθώς παρουσιάζει επικίνδυνη αντιαμερικανική και αντισημιτική συμπεριφορά. Οι γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη δράση της και διατηρούν συνεργασία με το Εβραϊκό Λόμπι, τους Ελληνοαμερικανούς και την Αθήνα για την αντιμετώπιση της. Πιστεύουν ότι η ενίσχυσή της στις δημοσκοπήσεις οφείλεται στα σκληρά μέτρα, που επέβαλε η Τρόικα και κυρίως στην ανεργία ανάμεσα στους νέους. «Εάν ο κ. Σαμαράς δείξει έργο στο θέμα της οικονομίας, η Χ.Α. θα ξεφουσκώσει» δήλωσε η διπλωματική πηγή, που έχει γνώση των συζητήσεων του Ελληνα πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

            Ελπίζεται ότι η υποστήριξη του κ. Ομπάμα, που εκφράστηκε δημόσια από το Οβαλ Οφις, θα επηρεάσει τον τρόπο σκέψης του ΔΝΤ για τη λιτότητα. Η Αμερική έχει ισχυρή παρουσία στο Ταμείο και ο υπ’ αριθμόν 2 στην ιεραρχία Ντέϊβιντ Λίπτον εργαζόταν για την κυβέρνηση Ομπάμα πριν εργοδοτηθεί από το Ταμείο. Επίσης, η παρουσία της κ. Ατκινσον στη συνάντηση του κ. Ομπάμα με τον κ. Σαμαρά θα μπορούσε να αποδειχθεί υποβοηθητική, καθώς ως πρώην ανώτερο στέλεχος του Ταμείου θα μπορούσε να μεταφέρει με πειστικό τρόπο τις θέσεις του κ. Ομπάμα στους πρώην συναδέλφους της. Η Αμερική διατηρεί από την επιβολή του Μνημονίου στην Ελλάδα, το Μάιο του 2010, θετική στάση στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ και έχει ψηφίσει θετικά σε όλες τις ψηφοφορίες. Μετά τη συνάντηση του Λευκού Οίκου, ελπίζεται πως η εντολή του κ. Ομπάμα στην Αμερικανίδα αντιπρόσωπο θα αφορά τον τερματισμό της άκρατης λιτότητας προς όφελος της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: