Μέγα λάθος η “αμμοχωστοποίηση” του Κυπριακού




Η «Αμμοχωστοποίηση» του Κυπριακού, που ξεκίνησε από την πρόταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για επιστροφή της πόλης στους νομίμους κατοίκους της, είναι επικίνδυνη, και εάν υλοποιηθεί, η Κύπρος θα χάσει και τ’ αυγά και τα πασχάλια, όπως λέει ο σοφός λαός.

Διότι, απαιτούνται ανταλλάγματα και ο κ. Νίκος Αναστασιάδης, όπως έδειξε και η στάση του όταν τέθηκε από την κ. Μέρκελ η απαίτηση για «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων, δεν έχει αντιστάσεις και αναστολές και για να επιτύχει την επιστροφή της Αμμοχώστου δεν θα διστάσει να αποδεχθεί τη νομιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου της Κύπρου και να δώσει τη συναίνεσή του στο ελεύθερο εμπόριο από το καθεστώς των κατεχομένων.

            Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μετέφερε τη θέση του κ. Αναστασιάδη στον κ. Μπάρακ Ομπάμα και τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος όσο και ο κ. Κέρι ήταν προετοιμασμένοι να συζητήσουν το θέμα και η συζήτηση απέδειξε πως έχουν σχηματίσει εντελώς λανθασμένη εικόνα για το ζήτημα της Αμμοχώστου. Διότι δεν επιτρέπονται ανταλλάγματα για μία πόλη που κατελήφθη παράνομα στο πλαίσιο μίας, καταδικασμένης από τον ΟΗΕ, εισβολής. Και δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι όταν τέθηκε το θέμα από τον Τάσσο Παπαδόπουλο είχε αποκλειστεί κάθε συναλλαγή και ανταλλάγματα.

            Ο κ. Σαμαράς ορθά τόνισε ότι σε μία περίοδο οξύτατης οικονομικής κρίσης είναι λάθος να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Το πατατράκ του «κουρέματος» των καταθέσεων μείωσε στο μηδέν σχεδόν την εμπιστοσύνη του λαού στην πολιτική ηγεσία και υπό τις περιστάσεις η ψυχολογία των πολιτών δεν επιτρέπει την υποστήριξη κανενός σχεδίου λύσης, ειδικά εάν έχει χαρακτηριστικά του φιλοτουρκικού κειμένου του Κόφι Ανάν.

Είναι απορίας άξιον η αλλαγή της θέσης της Λευκωσίας. Μετά το ξέσπασμα της κρίσης, όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέρριψαν τις συνομιλίες με τη δικαιολογία ότι «θα μας πάρει με τις πέτρες ο λαός». Η παγίδα του Κύπριου Προέδρου, που του έστησαν οι συνεργάτες του, είναι συνταγη παράδοσης στην Αγκυρα.

            Υστερόγραφο: Ο κ. Σαμαράς πρέπει να βρει τρόπο να διορθώσει το λάθος που διέπραξε ενώπιον του Προέδρου Ομπάμα. Ο κ. Αναστασιάδης είναι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι ο “Ελληνοκύπριος πρόεδρος”… Είμαι βέβαιος ότι το γνωρίζει, αλλά ας βρει ένα τρόπο να κάνει μία δημόσια δόρθωση…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: