Η Ευρώπη πρέπει να γεφυρώσει το ηθικό χάσμα στην οικονομία δηλώνει ο Μητσοτάκης στη NY Times




Συνέντευξη του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ηλεκτρονικής  Διακυβέρνησης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη φιλοξενεί ανταπόκριση από την Κρήτη του Roger Cohen στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «The Euro’s Morality Lesson», με κύριο θέμα τις προσπάθειες του σπουδασμένου στις ΗΠΑ Έλληνα Υπουργού «να γεφυρώσει το ηθικό χάσμα της Ευρώπης».

Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει ο ανταποκριτής, ενώ στη Γερμανία η ανάπτυξη είναι η επιβράβευση της καλής συμπεριφοράς και προϋποθέτει φειδώ και αποφυγή χρέους, οι οικονομικές αντιλήψεις στην Ελλάδα είναι αρκετά διαφορετικές, καθώς «για τους Έλληνες η εφαρμογή των κανόνων ήταν μια μορφή ανοησίας».

Συγκεκριμένα, στη χώρα, όπως δηλώνει ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «τα πολιτικά κόμματα χρησιμοποιούσαν τα Υπουργεία για να επιβραβεύουν τους πολίτες και η μεγάλη ευκαιρία ήταν μια θέση εργασίας στο δημόσιο τομέα σε αντάλλαγμα ψήφων. Ωστόσο, χρειαζόταν να είσαι ικανός να χρηματοδοτείς το σύστημα και αυτό λειτουργούσε κανονικά όσο τα χρήματα έρεαν και ο δανεισμός ήταν εύκολος. Τώρα, όμως που αυτό δεν συμβαίνει πλέον, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να είσαι αποτελεσματικός».

Όπως υπογραμμίζεται στην ανταπόκριση, η αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα ίσως είναι το δυσκολότερο έργο στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, αλλά όπως διευκρινίζει ο κ. Μητσοτάκης, παρόλο που η αναδιάρθρωση είναι μια δύσκολη και οδυνηρή διαδικασία και δεν κοιμάται πάντα άνετα το βράδυ, είναι αναγκαία. Τονίζει δε ότι ο ίδιος θεωρεί πως διαθέτει ισχυρή στήριξη για το συγκεκριμένο έργο από μια σιωπηρή πλειοψηφία, καθώς η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από έναν «υπέρογκο δημόσιο τομέα χωρίς αξιοκρατία και χωρίς πειθαρχικές ποινές, όπου πολλοί εισέρχονται από την πίσω πόρτα και ορισμένοι υπάλληλοι πληρώνονται ακόμη και στη φυλακή».

Από την άλλη πλευρά, διευκρινίζει ο Έλληνας Υπουργός, «οι πιστωτές μας πρέπει να κατανοήσουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος σήμερα είναι να επιχειρήσουν την επιβολή περαιτέρω μέτρων, καθώς οποιαδήποτε απόπειρα για επιπλέον φόρους στα εισοδήματα θα αποτύχει, η λιτότητα είχε προχωρήσει πολύ και αυτό θα είναι και ένα από τα κύρια μηνύματα που θα προβάλλει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Obama αυτόν το μήνα».

Η Ευρώπη πρέπει να γεφυρώσει το ηθικό της χάσμα. Οι Έλληνες πρέπει να μάθουν να αντιμετωπίζουν την οικονομία ως ηθική φιλοσοφία και οι Γερμανοί μπορούν να μάθουν αφενός ότι η λιτότητα ως οικονομικό εργαλείο έχει τα όριά της, αφετέρου ότι η χρήση ενός δημοσιονομικού ελλείμματος για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης δεν αποτελεί αμαρτία. Το ευρώ συνιστά επίσης ένα ηθικό δίδαγμα, καταλήγει ο ανταποκριτής.

http://www.nytimes.com/2013/08/06/opinion/global/roger-cohen-the-euros-morality-lesson.html?_r=0&pagewanted=print

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: