Ψευδαισθήσεις στη χώρα των μύθων…




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Για δεκαετίες πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες αυτού του τόπου βρισκόντουσαν στο απυρόβλητο. Είχαν το δικαίωμα να περπατούν σε άβατο, να κάνουν τις συναλλαγές τους, να μεσολαβούν, να «προσφέρουν στην πατρίδα» με το αζημίωτο. Πολλοί και γνωστοί κινούνταν για χρόνια στη λογική της μίζας που «δικαιούται» ο καθένας που μεσολαβεί…
Το μόνο που συνήθως, αυτοί δεν μεσολαβούσαν αλλά βρισκόντουσαν στη μια πλευρά της διαπραγμάτευσης, «τη δική μας». Και επειδή δεν αφορούσαν τα λεφτά τα δικά τους, έπαιρναν και το «κατιτίς τους…».
Κάποτε όλα τελειώνουν. Στην προκειμένη περίπτωση, τελείωσαν την οικονομία και τη χώρα. Ακόμη δεν ξέρουμε εάν θα πληρώσει κάποιος ή θα πνιγούμε σε δαιδαλώδεις διαδικασίες, σε νομικά εμπόδια και περιπλανήσεις. Δεν μπορούμε να ξέρουμε με βεβαιότητα, εάν αυτοί που καταστρέψανε τη χώρα θα τη γλυτώσουν και πάλι για να συνεχίσουν το ροκάνισμα της κοινωνίας πλουτίζοντας οι ίδιοι.
Οι μύθοι, οι υπερβολές και οι αρχοντοχωριαντισμοί βούλιαξαν τον τόπο. Η κοινωνία «περπατούσε» πάνω σε μύθους και σε μια οδό ψευδαισθήσεων. Μικροί και κακομαθημένοι, πάντα αναζητούν κάποιον να τους σώσει, χωρίς κόστος και ταλαιπωρία. Φάνηκε αυτό και από τον πανικό που προκλήθηκε μεταξύ των δύο Γιούρογκρουπ, του περασμένου Μαρτίου. Για να σώσουν τα κεκτημένα τους, το οικοδόμημα το οποίο τους στήριξε και το στήριξαν, έσπευδαν σε Ρωσία, Κίνα και όπου αλλού μπορούσαν να βρουν χρήμα και δανεικά. Δεν βρήκαν. Και γιατί, δηλαδή, να μας δώσουν;
Ούτε στο παρά πέντε, ούτε και μετά, υπήρξε αντίληψη των νέων δεδομένων. Κι αυτό γιατί δεν υπήρξε ρήξη με το παρελθόν. Ρήξη με τον κακό μας εαυτό, που είναι ο χειρότερος αντίπαλος.
Για χρόνια οι διαδρομές των χρημάτων ήταν γνωστές, αλλά ο ένας μισόκλεινε το μάτι στον άλλο. Η Βουλή βόλευε νόμους, για να εξυπηρετηθούν πελάτες των δικηγορικών γραφείων βουλευτών. Και ούτε γάτα, ούτε ζημιά.  Η συγκάλυψη είναι ένα παιχνίδι που διαδραματίζεται χρόνια για να εξυπηρετεί τους μεγάλους και τους μικρούς παίκτες, τα μικρά και μεγάλα ψάρια.
Κάποτε όλα τελειώνουν. Δυστυχώς για τη χώρα, φθάσαμε στον πάτο για να αρχίσει να καταγράφεται μια αντίδραση της κοινωνίας και των θεσμών. Θα πρέπει, όμως, να μην επιδειχθεί εφεξής καμία ανοχή και να μην υπάρξει κάλυψη κανενός. Οι κλέφτες στη φυλακή.
Σημείωση Ι: Πώς μπορεί να ερμηνευθεί η επιμονή του κατ΄εξοχήν κόμματος, του ΑΚΕΛ, να θέλει χωρίς να απολογηθεί καταγγελία του μνημονίου. Δεν φτάνει που φόρτωσε τη χώρα με την Τρόικα, οδήγησε στην εκλογή της νυν Κυβέρνησης, τώρα σηκώνει και παντιέρα αντίστασης. Σε ποιους απευθύνονται;
Σημείωση ΙΙ: Στο ΔΗΚΟ η επιχείρηση «καθαρά χέρια» αφορά μόνο ό,τι έχει διαδραματισθεί εκτός Κύπρου;
http://www.philenews.com/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: