Ο στόχος της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου επιτυγχάνεται και μάλιστα πέραν του λογικού επιπρόσθετου ποσού ασφαλείας που δικαιολογούν οι οικονομικές συνθήκες της χώρας μας, δήλωσε ο Κύπριος Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στις αντιρρήσεις της κυβέρνησης για το ποσοστό του κουρέματος, που έφτασε το 47,5%.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «κατά τη χθεσινή μέρα, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ενημέρωσε την Κυβέρνηση για την απόφαση της σχετικά με το τελικό ποσοστό μετατροπής των ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχές στην τράπεζα Κύπρου στο οποίο κατέληξε ως Αρχή Εξυγίανσης και φτάνει στο 47,5%.

Έτσι θεωρούμε ότι κλείνει μια σημαντική εκκρεμότητα στην πορεία της τράπεζας για έξοδο από το καθεστώς εξυγίανσης και ανάληψη της διοίκησης και διεύθυνσης της από τους νέους της ιδιοκτήτες”, είπε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε:

“Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα σταθεροποίησης και της Τράπεζας Κύπρου και της κυπριακής οικονομίας.

Το ποσοστό είναι αισθητά χαμηλότερο από την αρχική πρόβλεψη προ τεσσάρων μηνών. Αυτό αποτελεί μια θετική εξέλιξη τόσο για την οικονομία του τόπου όσο και για τους επηρεαζόμενους καταθέτες. Ο στόχος της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου επιτυγχάνεται και μάλιστα πέραν του λογικού επιπρόσθετου ποσού ασφαλείας που δικαιολογούν οι οικονομικές συνθήκες της χώρας μας.

Η Κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τις μελέτες ανεξάρτητων εξειδικευμένων Οίκων που αποτίμησαν τα μεγέθη ισολογισμού της Τράπεζας Κύπρου και της πρώην Λαϊκής Τράπεζας θεωρεί ότι η αναγκαία κεφαλαιακή επάρκεια θα μπορούσε να επιτευχθεί και με χαμηλότερο ποσοστό μετατροπής καταθέσεων σε μετοχές.

Προς αυτή την κατεύθυνση υπέβαλε συγκεκριμένες εποικοδομητικές προτάσεις προς την Αρχή Εξυγίανσης.

Ευελπιστούμε ότι και η συνολική αξιολόγηση της πορείας της κυπριακής οικονομίας τις αμέσως επόμενες μέρες θα είναι τέτοια που θα συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση του κλίματος σταθεροποίησης της οικονομίας μας».

Στη συνέχεια ο κ. Παπαδόπουλος ερωτηθείς είπε ότι «η Κυβέρνηση υπέβαλε εποικοδομητικές προτάσεις προς την Αρχή Εξυγίανσης, σύμφωνα και με τα ευρήματα ανεξάρτητων εξειδικευμένων Οίκων για το τι θεωρούσε ότι θα ήταν επαρκές ποσοστό μετατροπής καταθέσεων σε μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου. Η Αρχή Εξυγίανσης αποφάσισε το ποσοστό, στο οποίο αναφέρθηκα ήδη. Οι δικές μας προτάσεις ήταν διαφορετικές, εποικοδομητικές στο κλίμα αυτό. Θεωρούμε – και για αυτό υποβάλαμε αυτές τις εποικοδομητικές προτάσεις – ότι ένα χαμηλότερο ποσοστό μετατροπής καταθέσεων σε μετοχές θα ήταν εξίσου παραγωγικό και θα απέδιδε στο τέλος την ίδια αναγκαία κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «η Κυβέρνηση εδώ και αρκετό καιρό, φορτικά επιμένει ότι θα έπρεπε να είχε εξέλθει η Τράπεζα Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης προ πολλού – και αναμένουμε ότι αυτό θα γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες μετά την απόφαση για μετατροπή των καταθέσεων σε μετοχές, γεγονός που, όπως έχουμε πει, θεωρούμε ότι κλείνει αυτό τον κύκλο καθεστώτος εξυγίανσης της Τράπεζας Κύπρου, για να μπορέσει η οικονομία του τόπου να εισέλθει σε πορεία σταθεροποίησης».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των περιοριστικών μέτρων, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να εξεταστεί και αυτό – ήταν ένα από τα θέματα, για τα οποία επιμέναμε φορτικά – σε ένα άλλο πλαίσιο έτσι που το ταχύτερο δυνατόν να ομαλοποιηθεί η αγορά».

Κληθείς να πει αν η Κυβέρνηση θα δώσει ως εγγύηση κρατικά ομόλογα για να αντληθεί ρευστότητα σε χαμηλότερα ποσοστά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να αποφευχθεί η άντληση ρευστότητας από τον ELΑ με ψηλότερο επιτόκιο, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «αυτό είναι θέμα που θα πρέπει να αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσωπικά έχει – με την επίσκεψη του στην έδρα της ΕΚΤ – ανοίξει ένα διάλογο με την ηγεσία της, για να μπορέσουμε από κοινού, με συντονισμένες ενέργειες να κάνουμε ό,τι πρέπει για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε τον τόπο μας σε σταθεροποιητική πορεία, σε πορεία ανάπτυξης και το τραπεζικό μας σύστημα να είναι ένα σύστημα ασφαλές».

Πρόσθεσε ότι η απόφαση για την Τράπεζα Κύπρου αποτελεί «ένα σημαντικό βήμα σταθεροποίησης της τράπεζας και της κυπριακής οικονομίας. Με αυτή την απόφαση κλείνει μια σημαντική εκκρεμότητα στην πορεία της τράπεζας και ανοίγει ο δρόμος για έξοδο από το καθεστώς εξυγίανσης.

Η Κυβέρνηση είχε τις δικές της απόψεις, τις κατέθεσε στην αρμόδια Αρχή που είναι η Κεντρική Τράπεζα, λήφθηκε η απόφαση που λήφθηκε και ευελπιστούμε τώρα και είμαστε αισιόδοξοι ότι και η συνολική αξιολόγηση της πορείας της κυπριακής οικονομίας, που γίνεται αυτές τις μέρες, θα είναι τέτοια που θα συμβάλει προς αυτό το στόχο, δηλαδή, θα συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση του κλίματος σταθεροποίησης».

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: