Συμφωνία στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών “βλέπουν” τα ξένα ΜΜΕ




Οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους, σήμερα, Πέμπτη, για τρίτη συνεχή φορά, με στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση που προκλήθηκε από την ξαφνική διακοπή λειτουργίας της Ε.Ρ.Τ. και να βελτιωθεί ο συντονισμός μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων σε ζητήματα πολιτικών κατευθύνσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα που υπογράφει ο Stelios Bouras, με τίτλο «Greek Party Leaders to Meet Thursday on Shutdown of State TV» για τη WALL STREET JOURNAL

Μετά τη σχεδόν τρίωρη χθεσινή  σύσκεψη των αρχηγών, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε το αίτημα του για επαναλειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της χώρας, και σε ένδειξη μιας επικείμενης συμφωνίας, δήλωσε πεπεισμένος ότι σήμερα θα υπάρξει συμφωνία, δεδομένου ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές.

Η Ελλάδα έπεσε στη δίνη μιας μίνι πολιτικής κρίσης, όταν ο κ. Σαμαράς αποφάσισε τη διακοπή λειτουργίας της Ε.Ρ.Τ. και την άμεση απόλυση περίπου 2.600 εργαζομένων. Η εν λόγω κίνησε πυροδότησε μια σειρά απεργιών και διαμαρτυριών από τη μεριά των δημοσιογράφων, αφήνοντας το κοινό της χώρας όχι μόνο με μαύρους δέκτες στα κρατικά κανάλια, αλλά και χωρίς ειδήσεις.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι έως τα τέλη του καλοκαιριού θα υπάρξει ένας νέος και εκσυγχρονισμένος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός, μικρότερος σε μέγεθος και εκτός λογικής πελατειακών σχέσεων. Εντούτοις, οι άλλοι δύο αρχηγοί επιμένουν να παραμείνει ανοικτή η Ε.Ρ.Τ. μέχρι αυτό να γίνει πραγματικότητα. Η διαφωνία σχετικά με την Ε.Ρ.Τ. έρχεται ένα χρόνο μετά τις περσινές εκλογές που ανέδειξαν την τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας και αναδεικνύει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ,εξαιτίας ακριβώς της κρίσης αυτής.

http://online.wsj.com/article/BT-CO-20130619-709697.html?KEYWORDS=Greece

Tο φάντασμα μιας αναζωπύρωσης της κρίσης στην ευρωζώνη εξαιτίας της Ελλάδας ‘στοίχειωσε’ τις χθεσινές συνομιλίες των κυβερνητικών εταίρων, σύμφωνα με ανταπόκριση της Helena Smith για την GUARDIANGreek Coalition Holds Emergency Meeting over State Broadcaster ERT»). Το δημοσίευμα υπογραμμίζει τον συμβιβαστικό τόνο που επικράτησε, καθώς η επιλογή του να προκηρυχτούν εκλογές είναι ανεπιθύμητη.

Ο Ευ. Βενιζέλος ενημέρωσε για την επανάληψη της συνάντησης την Πέμπτη στις 18.30, ενώ διέλυσε τους φόβους για νέα κρίση, λέγοντας: «Ήταν μια μακριά και δύσκολη συζήτηση μεταξύ των τριών ηγετών, που θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί αύριο. Εκτός από αυτή τη συζήτηση ολοκληρώνουμε μια σειρά ζητημάτων. Επομένως θέλω να διαβεβαιώσω κάθε Έλληνα ότι τηρούμε υπεύθυνη στάση».

Κατά τον Φώτη Κουβέλη η κρατική ραδιοτηλεόραση πρέπει να επαναλειτουργήσει, σε συμμόρφωση της δικαστικής απόφασης στην αρχή της εβδομάδας, πριν εμπλακεί σε συζητήσεις για μεταρρυθμίσεις. «Είναι αρκετά απλό» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά «έγινε ένα λάθος που πρέπει να διορθωθεί. Χρειάζεται θάρρος ώστε να διορθωθεί ένα λάθος αλλά είναι αναγκαίο. Είναι απαράδεκτο για μια εκλεγμένη κυβέρνηση να μην συμμορφώνεται με τις αποφάσεις ανώτατου δικαστηρίου».

Ο κος Σαμαράς δέχεται πιέσεις για εξεύρεση λύσης και από τη Γερμανία, που δεν επιθυμεί την αναζωπύρωση της κρίσης «όταν οι Γερμανοί αρχίζουν να την ξεχνούν», καθώς και από τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς της υπόλοιπης Ευρώπης.

Σύμφωνα με σχόλιο του Π. Καψή «Ο Σαμαράς ολοφάνερα έκανε λάθος εκτίμηση του αντίκτυπου που θα είχε η απόφασή του. Και από τότε και τα τρία κόμματα που συναπαρτίζουν την κυβέρνηση έγιναν όμηροι της ρητορικής τους. Η κατάρρευση της κυβέρνησης αυτή την εβδομάδα ήταν ένα ρεαλιστικό ενδεχόμενο. Εξ’ αρχής, επρόκειτο για μία κρίση που δεν έπρεπε να λάβει χώρα. Προέκυψε από κακή διαχείριση».

http://www.guardian.co.uk/world/2013/jun/19/greek-coalition-emergency-talks-broadcaster-ert?INTCMP=SRCH

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των επίσημων δανειστών της διεκόπησαν χθες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ να δηλώνουν ότι οι συζητήσεις θα επαναληφθούν έως τα τέλη Ιουνίου μετά την ολοκλήρωση ορισμένων τεχνικών εργασιών, αναφέρει ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες του Laurence Norman στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «EU: Talks Between Greece, Troika to pause for “Technical Work”».

Στην ανταπόκριση σημειώνεται επίσης ότι «η πολιτική σταθερότητα που βιώνει πρόσφατα η Ελλάδα διαταράχθηκε κατά τις τελευταίες ημέρες, λόγω της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να διακόψει τη λειτουργία του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, πυροδοτώντας έντονες διαφωνίες εντός της κυβέρνησης του συνασπισμού και προκαλώντας σημαντικές διαμαρτυρίες».

http://online.wsj.com/article/BT-CO-20130619-705727.html?KEYWORDS=Greece

Η GUARDIAN αναφέρεται στην αναβολή της εκτίμησης της τρόικα, αναφορικά με την ελληνική οικονομία, εξαιτίας των συζητήσεων των τριών αρχηγών, καθώς και τη δήλωση του ΥΠΟΙΚ ότι έχει σημειωθεί αξιόλογη πρόοδος στις συνομιλίες («Greek leaders meet as Troika takes a breather»)

http://www.guardian.co.uk/business/2013/jun/19/eurozone-crisis-fed-meeting-greek-leaders?INTCMP=SRCH

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: