Σε ρυθμούς χελώνας οι επενδύσεις στην Ελλάδα




Στην διστακτικότητα μερίδας επενδυτών να αποδώσουν στην Ελλάδα τον χαρακτηρισμό «αναδυόμενης αγοράς» αναφέρεται άρθρο των Erin McCarthy και Prabha Natarajan στην ιστοσελίδα της WALL STREET JOURNAL με τίτλο «For Emerging Markets, Greece Sticks Out as ‘Sore Thumb’» καθώς σύμφωνα με τα κριτήριά τους οι αναδυόμενες αγορές παρουσιάζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, δεν έχουν υψηλό χρέος, ενώ παρουσιάζουν και άλλες ενδείξεις ενός υποσχόμενου μέλλοντος.

Μερίδα επενδυτών που ειδικεύεται στις αναδυόμενες αγορές δήλωνε χθες ότι δεν πρόκειται να σπεύσει να εντάξει την Ελλάδα στα χαρτοφυλάκιά της, μετά την επανακατάταξη της χώρας στο status της αναδυόμενης αγοράς από την MSCI.

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, τα διάφορα σχέδια διάσωσης και την σχετική ηρεμία που επικρατεί στην Ευρωζώνη,  η Ελλάδα συνεχίζει να φαίνεται ασθενική σε σχέση με χώρες όπως την Κίνα, το Μεξικό και το Ν. Κορέα.

Σύμφωνα με την Bank of America-Merrill Lynch οι χώρες που κατατάσσονται στις αναδυόμενες αγορές αναμένεται να έχουν φέτος ανάπτυξη μεσοσταθμικά 4,9%, ενώ αντίθετα για την Ελλάδα το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 4,2%.

Πέρυσι επίσης οι αναδυόμενες χώρες είχαν χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ γύρω στο 35%, ενώ αντίθετα το χρέος της Ελλάδας ανήλθε, σύμφωνα με το ΔΝΤ, στο 159%.

Επενδυτές, όπως ο Jay Malikowski, στρατηγικός αναλυτής στην Boston Company Asset Management, προσβλέπουν στην περεταίρω απορρύθμιση και στην ολοκλήρωση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα για να εξετάσουν το ενδεχόμενο επενδύσεων στην ελληνική οικονομία.

http://blogs.wsj.com/moneybeat/2013/06/12/for-emerging-markets-greece-sticks-out-as-sore-thumb/?KEYWORDS=greece

Ο David Cottle σε άρθρο του στην ιστοσελίδα της WALL STREET JOURNAL με τίτλο «The Long Road From Athens to Karlsruhe» αναφέρεται στην ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού αναδιανομής κεφαλαίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στήριξης των χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, με αφορμή των υποβιβασμό της Ελλάδας στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών από την MSCI και την διερεύνηση της νομιμότητας του προγράμματος αγοράς ομολόγων από το συνταγματικό δικαστήριο της Καρλσρούης.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά εάν η Ευρωζώνη θέλει να συνεχίσει να λειτουργεί ως «ομπρέλα» για μια ετερόκλητη ομάδα αναδυόμενων και ανεπτυγμένων χωρών θα πρέπει να δημιουργήσει έναν αναδιανεμητικό δημοσιονομικό μηχανισμό και ένα αξιόπιστο μηχανισμό διάσωσης για τις προβληματικές χώρες.

http://blogs.wsj.com/moneybeat/2013/06/12/the-long-road-from-athens-to-karlsruhe/?KEYWORDS=greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: