Citigroup: Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όχι Grexit




Ο Willem Buiter της Citigroup, ο οποίος εφηύρε ουσιαστικά τον όρο Grexit, υποστηρίζει ότι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι κατά πολύ μειωμένη σε αντίθεση με δηλώσεις που είχε κάνει τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με άρθρο της Jenny Cosgrave για το CNBC, με τίτλο «Grexit No Longer Likely, Says Man Who Coined Phrase».

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει μια αρκετά υψηλή πιθανότητα εξόδους της Ελλάδας από την ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια, αλλά δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία κατά νου», δηλώνει ο γνωστός οικονομολόγος. Εξάλλου, επισημαίνει ότι η σταθερότητα της Κυβέρνησης Συνεργασίας σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για ανάπτυξη στην ευρωζώνη απομακρύνουν τα ενδεχόμενα εξόδου.

Οι απόψεις του Buiter έρχονται σε αντίθεση με εκείνες του άλλου συνεργάτη της Citigroup και οικονομολόγου, Ebrahim Rahbari, που τον προηγούμενο μήνα, σε συνέντευξη του στο αμερικανικό δίκτυο, σχολίασε ότι οι κίνδυνοι για την Ελλάδα δεν έχουν διαφοροποιηθεί και τόσο πολύ σε σχέση με έναν χρόνο πριν και ότι θα παραμείνουν για αρκετά χρόνια. Ο ίδιος θεωρεί ότι η αισιοδοξία που επικρατεί είναι επίπλαστη και μια λογική αντίδραση των αγορών στις καλύτερες συνθήκες ρευστότητας.

 http://www.cnbc.com/id/100760299

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΤΟΣ: Το περιοδικό ECONOMIST κάνει έναν απολογισμό των πεπραγμένων της ελληνικής κυβέρνησης κατά το τελευταίο έτος, σε άρθρο με τίτλο “Greece has performed better than expected, but still has much to do”.

Από τον κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη, την αφαίμαξη καταθέσεων, τις υστερούσες μεταρρυθμίσεις και τις βίαιες διαμαρτυρίες, η Ελλάδα, αν και ακόμη υπό ύφεση, βρίσκεται πλέον σε θέση να πουλάει ομόλογα και τραπεζικές μετοχές, θα επιτύχει πλεονασματικό προϋπολογισμό (0,5% του ΑΕΠ) και αναμένεται μικρή ανάπτυξη, αναμένει 17 εκ. τουριστών που με την άφιξή τους θα βοηθήσουν τον προϋπολογισμό κατά €1,5 με €2 δις, ενώ θα ξεκινήσουν τα έργα υποδομής (αυτοκινητόδρομοι) που είχαν σταματήσει εξαιτίας της κρίσης.

Οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν αρχίσει και βαίνουν καλώς και ο ΠΘ ελέγχει τον κυβερνητικό συνασπισμό, μέλη του οποίου (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) αποδέχτηκαν περικοπές στο σύστημα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης και την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων. Στον αντίποδα βρίσκεται η απώλεια του 25% της ελληνικής παραγωγής και πάνω από 1 εκ. θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, η καταστροφή δεκάδων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων και πωλητών λιανικής, 27% ανεργίας (πάνω από 60% για τους νέους) και η μετανάστευση ειδικευμένου εργατικού δυναμικού (34.000 εκ των οποίων πήγαν πέρυσι στη Γερμανία).

Η φτώχεια είναι διάχυτη, ιδιαιτέρως στις αστικές περιοχές και οι αυτοκτονίες έχουν τριπλασιαστεί εντός τριετίας. Ο ΥΠΟΙΚ Γ. Στουρνάρας εκτιμά ότι η χώρα έχει διανύσει τα δύο τρίτα ενός προγράμματος περικοπών αξίας €13,5 δις και ότι το εναπομένον τμήμα θα είναι δύσκολο, όπως συμβαίνει στους μαραθώνιους.

http://www.economist.com/news/europe/21578450-greece-has-performed-better-expected-still-has-much-do-up-not-out

ΥΨΗΛΗ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΑ. Η ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΛΗΤΤΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ: Τη μεγάλη διάσταση μεταξύ των χωρών του Βορρά και αυτών του Νότου καταδεικνύουν τα αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με την οποία η ανεργία των νέων στην Ελλάδα, φτάνει το 75% σε ορισμένες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα της TELEGRAPH (“Greek Youth Unemployment Close to 75pc in some Areas”).

Τα πρωτεία στην ανεργία κρατά η Δυτική Μακεδονία, εξαιτίας της αποβιομηχανοποίησης και της μετανάστευσης του εργατικού δυναμικού σε γειτονικές χώρες (πάνω από το ένα πέμπτο των εταιριών στην περιοχή σταμάτησαν τη λειτουργία τους μεταξύ του 2008 και του 2011).

Εννέα από τις 10 περιοχές με την υψηλότερη ανεργία στην ευρωζώνη βρίσκονται στην Ισπανία ή την Ελλάδα, ενώ η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Τσεχία διαθέτουν τις περιοχές με την μικρότερη ανεργία. Οι ηγέτες της ΕΕ επιθυμούν περισσότερες δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/10073499/Greek-youth-unemployment-close-to-75pc-in-some-areas.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: