Η τιμή του ελαιολάδου θα φτάσει αυτή του …χρυσού; Όχι βέβαια, αλλά… Η ζήτηση αναμένεται να ξεπεράσει την προσφορά, ασκώντας πίεση στις τιμές για τους αγοραστές…

Γυναίκες μαζεύουν ελιές στην Αρχαία Κόρινθο για να κάνουν ελαιόλαδο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ




Οι τιμές του ελαιολάδου πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω φέτος – με στόχο να ξεπεράσουν τις 16 λίρες το λίτρο για ένα μπουκάλι έξτρα παρθένο – εν τω μέσω της πτώσης της παγκόσμιας παραγωγής στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, γράφει η εφημερίδα Guardian.

Η χαμηλότερη παραγωγή στην Ελλάδα, το Μαρόκο και την Τουρκία ως μέρος του φυσικού κύκλου ανάπτυξης της ελιάς αναμένεται να αντισταθμίσει τη βελτίωση της κατάστασης στην Ισπανία και την Ιταλία, όπου τα δέντρα έχουν υποφέρει από ακραία ζέστη και ξηρασία τα τελευταία χρόνια, καθώς η κλιματική κρίση προκαλεί καταστροφές στις συγκομιδές.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, φέτος αναμένεται να παραχθούν σε παγκόσμιο επίπεδο μόλις 2,3 εκατ. τόνοι, λιγότεροι από τους 2,5 εκατ. τόνους που παρήχθησαν κατά τη δύσκολη περσινή συγκομιδή και πολύ λιγότεροι από τους 3,4 εκατ. τόνους του 2022.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η ζήτηση αναμένεται να ξεπεράσει την προσφορά, ασκώντας πίεση στις τιμές για τους αγοραστές.

“Η προσφορά είναι δύσκολη και δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση”, δήλωσε ο Walter Zanre, ο Βρετανός επικεφαλής της Filippo Berio, ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ελαιολάδου στον κόσμο, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι τιμές λιανικής αναμένεται να αυξηθούν και πάλι τις επόμενες εβδομάδες.

Ορισμένα βρετανικά σούπερ μάρκετ έχουν ήδη αρχίσει να τοποθετούν τα μπουκάλια σε κουτιά ασφαλείας για να αποτρέψουν την κλοπή του ελαιολάδου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως το πιο περιζήτητο αντικείμενο για τους κλέφτες καταστημάτων στην Ισπανία.

Τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν ότι η μέση τιμή ενός μπουκαλιού λίτρου ελαιολάδου είχε ήδη εκτοξευθεί κατά 39% κατά το έτος έως τον Μάρτιο, σε λίγο πάνω από 8 λίρες, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία. Η τιμή έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2018 και συνεχίζει να αυξάνεται.

Η παραγωγή σε όλο τον κόσμο επηρεάζεται από τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική κρίση. Υπάρχουν ελπίδες ότι η παραγωγή φέτος θα μπορούσε να βοηθηθεί από την επιστροφή σε πιο φυσιολογικές καιρικές συνθήκες στην Ιταλία και την Ισπανία, όπου τα δέντρα μόλις αρχίζουν να ανθίζουν.

Ωστόσο, η παραγωγή αναμένεται να είναι έως και 60% χαμηλότερη στην Ελλάδα και μειωμένη περισσότερο από το μισό στην Τουρκία, καθώς τα δέντρα και στις δύο χώρες θα ανακάμψουν από τις μεγάλες συγκομιδές του 2023.

Οι τιμές παραγωγού για το ελαιόλαδο αυξήθηκαν περισσότερο από 60% στην Ιταλία και την Ισπανία τον περασμένο μήνα και περισσότερο από 80% στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου. Οι υψηλές τιμές οδήγησαν σε στροφή σε άλλα έλαια, όπως το ηλιέλαιο και η ελαιοκράμβη, επισημαίνει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Guardian- Extra virgin olive oil prices tipped to top £16 a litre next month. Price rise for mass-market types expected as global production falls to lowest level in more than 10 years

Μαζική τροφική δηλητηρίαση μετά από πανηγύρι σε χωριό της Ηλείας – Έφαγαν βραστή προβατίνα και γλυκά και 37 κατέληξαν στο Κέντρο Υγείας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: