Οι συζητήσεις των δανειστών για το ελληνικό χρέος θα κορυφωθούν τον Απρίλιο, στο ΔΝΤ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: MIGNATIOU.COM

Οι επαφές μεταξύ των δανειστών για το ελληνικό χρέος, που έχουν ξεκινήσει αθόρυβα, αναμένεται να εντατικοποιηθούν αλλά ουδείς εκ των πρωταγωνιστών αναμένει ότι στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Οι δανειστές δεν είναι ακόμα έτοιμοι για την τελική απόφαση, αν και οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει σε βάθος όπως παραδέχθηκε και επίσημα του ΔΝΤ, σε μία από τις ενημερώσεις του εκπροσώπου του. Πηγές στην Ουάσιγκτον παραδέχονται ότι οι διαφορές είναι πολλές αλλά έχει σμυκρυνθεί η απόσταση μεταξύ του Ταμείου και των Ευρωπαίων.

Οι πηγές χαρακτηρίζουν σημαντική την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, καθώς πιστεύεται ότι η Ελλάδα θα απασχολήσει για τελευταία φορά, τόσο έντονα την Ελλάδα, με δεδομένο ότι η χώρα οδεύει προς την έξοδο από τα Μνημόνια, με επίσημο τέλος την 18η Αυγούστου. Το πλέον σημαντικό που τονίζεται απ’ όλες φορές είναι η Ελλάδα να φύγει από τα πρωτοσέλιδα των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Αναφορικά με το χρέος ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης, Πολ Τόμσεν και οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του φαίνεται να συγκλίνουν σε αρκετά θέματα, όπως π.χ. την πολύ πιθανή αποπληρωμή των ελληνικών δανείων προς το Ταμείο από τους Ευρωπαίους, ώστε η Ελλάδα να απεμπλακεί από τα ακριβά επιτόκιά του, αλλά και την εν γένει παρουσία του.

Στόχος του κ. Τόμσεν και των Ευρωπαίων ομολόγων του είναι να καταστεί το χρέος βιώσιμο χωρίς κούρεμα, που έτσι κι αλλιώς δεν θα περάσει από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Αναζητούν τη “χρυσή τομή” με μείωση επιτοκίων και με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Αυτή φαίνεται πως είναι η τελευταία αντιπρόταση των Ευρωπαίων προς το ΔΝΤ.

Πάντως, η Αθήνα ενημερώθηκε ότι μερικά από τα μέτρα για το χρέος θα μπορούσαν να ενισχύσουν την μεταμνημονιακή παρακολούθηση από τους δανειστές, κάτι που απορρίπτει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία επιδώκει καθαρή έξοδο. Τυχόν επιπρόσθετα μέτρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε κατάρρευση. Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε και την προληπτική πιστωτική γραμμή, και θα προσπαθήσει να μην υποχωρήσει στο θέμα αυτό, καθώς πιστεύει ότι στην ουσία πρόκειται για νέο πρόγραμμα.

Όπως έγινε γνωστό από τις πηγές, το ΔΝΤ υποχώρησε οριακά και για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά στο θέμα αυτό δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: