Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η χθεσινή συζήτηση του θέματος της διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών στη Βουλή, οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες των πολιτικών, οι προτάσεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος στον Κραν Μοντάνα αναζητώντας τουρκική ανταπόκριση, στοιχεία του Τμήματος Φορολογίας για την αύξηση των οφειλών, η ματαίωση ιδιωτικού πάρτι σε παραλία εντός περιοχής Natura με παρέμβαση Κουγιάλη και τα προβλήματα των τραπεζών είναι τα κυριότερα πρωτοσέλιδα θέματα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Όλα στο φως!», γράφει για νέες καταγγελίες στη Βουλή για το φαγοπότι στις τουρκοκυπριακές περιουσίες και ότι ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα 20.000 ονόματα χρηστών τουρκοκυπριακής γης εκ των οποίων οι 17.000 είναι πρόσφυγες. Αλλού γράφει ότι παρά τις επικρίσεις για τη `γελοιότητα` του νόμου για το πόθεν έσχες, η Βουλή δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει τη διαδικασία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το υγραέριο στην Κύπρο είναι ακριβό, λόγω φόρων.

Ο «Πολίτης», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Θέλουν να χάψουμε το δήθεν Πόθεν Έσχες», γράφει ότι αντί με την κοροϊδία τα βάζει με τους δημοσιογράφους ο Συλλούρης και ότι μόνο με ουσιαστικές τροποποιήσεις και έλεγχο αποκτά αξία η νομοθεσία. Αλλού γράφει ότι ο τέως πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν ψήνει κίνηση πριν τις προεδρικές για μετά τις εκλογές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στην ανάθεση σε εμπειρογνώμονα της διαχείρισης των τ/κ περιουσιών προσανατολίζεται η Κυβέρνηση.

Ο «Φιλελεύθερος», κάτω από τον τίτλο «Ιδού τα ‘δώρα’ Αναστασιάδη», γράφει στο κύριο του θέμα πως κινήσεις που στόχευαν στο να ξεκλειδώσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντάνα έγιναν από πλευράς Προέδρου Αναστασιάδη μέσα από τις προτάσεις που κατέθεσε κατά τις συναντήσεις της 5ης και 6ης Ιουλίου. Αλλού γράφει για «ομερτά των κομμάτων για το πλιάτσικο των τ/κ περιουσιών». Σε άλλο θέμα γράφει για σκάνδαλο προσφορών στη σχολική εφορεία Πάφου.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Οφειλέτες χωρίς πηγές εισοδήματος» και γράφει ότι αύξηση των οφειλών στο φόρο στα 2.256 εκατ. ευρώ δείχνουν τα στοιχεία του Τμήματος Φορολογίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Κωνσταντίνος Πετρίδης απέρριψε το σχέδιο μακράς πνοής του Χάσικου για τα τουρκοκυπριακά. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις της Καγκελαρίου Μέρκελ για ότι στη Σύνοδο Κορυφής τον Οκτώβρη θα αποφασιστεί ο τερματισμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Το κράτος ματαιώνει πάρτι, σώζοντας τις χελώνες», γράφει ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκος Κουγιάλης παρενέβηκε την Τρίτη για να σταματήσει την πραγματοποίηση ιδιωτικού πάρτι αργότερα αυτή την εβδομάδα στο πολυτελές ξενοδοχείο Άνασσα στο Λατσί, όταν αποκαλύφθηκε ότι μπουλντόζες που βρίσκονταν εκεί έθεταν σε κίνδυνο τις χελώνες στην παραλία που βρίσκεται σε περιοχή Νatura. Αλλού γράφει ότι οι δηλώσεις για το Πόθεν Έσχες προκαλούν χλευασμό. Σε άλλο θέμα προβάλλει φωτογραφία από το προσκύνημα των μουσουλμάνων στο Χαλά Σουλτάν Τεκκέ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Οικονομική Καθημερινή», υπό τον τίτλο «Πολλά μαχαίρια, μικρή τραπεζική πίττα», γράφει ότι τα χαμηλά επιτόκια, ο μεγάλος ανταγωνισμός και η αυστηρή εποπτεία είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές αλλά και οι κυπριακές τράπεζες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αναπτυξιακή επίθεση στα κατεχόμενα ετοιμάζει η λεγόμενη κυβέρνηση του Όζγκιουργκιουν. Αλλού γράφει ότι το υγραέριο κίνησης καίει την τσέπη.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Δημητρίου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 06/09/2017 07:50

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: